Skip to main content

Guatemala en Belize zijn perfecte landen om te combineren in een reisroute van zo’n 3 tot 4 weken. Het zijn ook nog eens twee hele verschillende landen met hele andere culturen en natuurgebieden. Van de majestueuze tempels van Tikal in Guatemala tot het paradijselijke eiland Caye Caulker in Belize. Met deze reisroute reis je langs alle bijzondere hoogtepunten die beide landen te bieden hebben. Ik vertel je precies hoe je het beste door beide landen kunt reizen.

Upper Bocawina Falls Mayflower Bocawina national park Belize

In dit artikel:

Reisroute Guatemala en Belize

Antigua ➤ (El Paredon) ➤ Lake Atitlan ➤ (Lanquin/Semuc Champey) ➤ Flores ➤ San Ignacio ➤ Caye Caulker ➤ Hopkins ➤ Placencia ➤ Livingston ➤ Rio Dulce ➤ Antigua

Reisroute Guatemala en Belize

Guatemala (1,5 – 2 weken)

Deze reisroute start in Guatemala, maar in principe maak je een rondje, dus kan je ook prima in Belize starten. De eerste bestemming in Guatemala is Antigua, een charmant koloniaal stadje omringd door vulkanen. Hier kun je de historische architectuur verkennen, wandelen door geplaveide straatjes en de bijna 4.000 meter hoge Acatenango vulkaan beklimmen!

Vanuit Antigua kun je per bus doorreizen naar El Paredon, een relaxte surfbestemming aan de zuidelijk kust. Maar je kunt ook direct per bus doorreizen naar het indrukwekkende Lake Atitlan dat is omringt door vulkanen. Hier kun je op een ontspannen manier de verschillende dorpjes ontdekken, genieten van de natuur en van het fantastische uitzicht vanaf verschillende viewpoints.

Vanaf Lake Atitlan kun je ervoor kiezen om direct naar Flores te reizen, of ook Semuc Champey mee te nemen. Op de kaart lijkt het wellicht een mooie tussenstop, maar uiteindelijk ben je toch extra tijd kwijt aan het reizen. De busreis naar Semuc Champey duurt ongeveer 10 uur. Semuc Champey is een van de meest mooie natuurlijke plekken in Guatemala. Gelegen in de Alta Verapaz-regio, biedt dit verborgen paradijs meerdere turquoise gekleurde natuurlijke zwembaden, omringd door de groene jungle.

Vanaf Lake Atitlan is het een flinke reis naar Flores per nachtbus van zo’n 12 uur, of 9 uur vanaf Semuc Champey. Flores staat bekend om de prachtige Maya-ruïnes, waarvan de meest beroemde Tikal is, en zich zo’n 60 km vanaf de stad bevindt. Het oude centrum is gelegen op een eilandje in het Peten Itza-meer en je kunt genieten van prachtige groene uitzichten en warme zonsondergangen.

Uitgebreide reisroute voor Guatemala

San Pedro La Laguna Atitlan
Tikal Flores Guatemala

Van Guatemala naar Belize reizen

Vanaf Flores reis je gemakkelijk de grens over naar Belize. Ik regelde mijn trip bij GetAway travels in Flores. Deze reisorganisatie voorziet je van alle benodigde informatie en helpt je met het in orde maken van je documenten.

Een trip van Flores naar San Ignacio duurt slechts 3 uur en kost ongeveer 125Q. Je zou ook direct van Flores naar Belize City kunnen doorreizen in 5 uur voor 150Q, of naar Caye Caulker voor 275Q inclusief watertaxi.

Belize (1 – 1,5 week)

San Ignacio is een klein dorpje, vlakbij de grens met Guatemala, dat is omringd door weelderige jungle. Het heeft een relaxte sfeer en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er grotten ontdekken en tuben op de rivier en vooral tot rust komen met de geluiden van de jungle.

Vanuit San Ignacio reis je via Belize City door naar het tropische eiland Caye Caulker middenin het Belize Barrier Reef. Caye Caulker is een erg relaxt eiland met leuke restaurantjes en verborgen pareltjes, zoals een strandje waar de roggen tot aan je voeten zwemmen.

Vanaf Caye Caulker kun je terugreizen naar Belize City om vanaf daar de bus naar het vissersdorpje Hopkins te nemen. Maar wat nog veel gaver is, is een driedaagse zeiltocht over het Belize Barrier Reef tot aan het dorpje Dangria, om vervolgens naar Hopkins te reizen. Hopkins is een klein dorpje waar je de stranden kunt ontdekken, maar ook verschillende nationale parken zoals het Mayflower Bocawina National Park.

Reis je verder naar het zuiden, dan kom je in Placencia dat bekend staat om de mooie stranden. Het heeft talloze leuke bars en restaurants en je kunt er met geluk veel bijzonder wildlife spotten, zoals walvishaaien en zeekoeien.

Uitgebreide reisroute voor Belize

caye caulker belize salingHopkins Beach Belize

Van Belize naar Guatemala reizen

Om van Placencia verder naar het zuiden te reizen zal je eerst naar Independence moeten. Je kunt hiervoor de Hokey Pokey watertaxi nemen die minimaal 7 keer per dag vertrekt vanaf een kleine haven in Placencia. Zodra je aankomt met de boot, kun je lopen of een taxi nemen naar de James Bus Company Terminal. Een vriendelijke local wees mij al wandelend de weg onder het genot van zijn levensverhaal.

Bij de terminal kun je een bus pakken naar Punta Gorda, helemaal in het zuiden van Belize. Tickets koop je in de bus bij de conducteur voor 10 BZD en het is ongeveer 2 uur rijden.

hokey pokey watertaxi Placencia
Independence Belize

Punta Gorda ➤ Livingston

Vanuit Punta Gorda in Belize kun je naar Livingston in Guatemala reizen. Boten vanaf Punta Gorda vertrekken om 9:00 en 14:00 van maandag tot en met vrijdag. De boot van 9:00 kost 81 BZD en die van 14:00 is 100 BZD. Goed om te weten dat er in het weekend geen boten varen.

Tickets voor de boot kun je kopen bij een klein kantoortje ongeveer 2 minuten lopen vanaf de immigratie in Punta Gorda. Zodra je je bootticket hebt gekocht, loop je naar het immigratiebureau waar je een formulier invult en de exit fee van 40 BZD betaalt.

Wil je je extra Belize Dollars voor Guatemalaanse Quetzal wisselen, doe dit dan voordat je de exit fee betaalt in het immigratiebureau. Toen ik er was, stond er een man binnen het hek van de immigratie die geld wisselde. De koers zou hier beter moeten zijn dan in Guatemala.

Boten varen altijd eerst naar Livingston en daarna naar Puerto Barrios. De overtocht duur ongeveer 3 kwartier in een speedboot waarin 20-30 mensen passen.

Punta Gorda Belize
Punta Gorda Belize- boot

Livingston is een kleine stad met een mix van Maya-, Latino- en de Garifuna cultuur. Zodra je aankomt bij de pier, moet je zelf je paspoort stempel halen bij een immigratiekantoortje in de stad. Loopt iets de heuvel op en volg de borden met “migración”. Een paar minuten later is alles geregeld en kan je de stad ontdekken.

Livingston Guatemala immigration

Livingston ➤ Rio Dulce

Je kunt er voor kiezen om een nachtje in Livingston door te brengen, maar je kunt ook dezelfde dag per boot verder reizen naar Rio Dulce als je de vroege boot van 9:00 vanuit Punta Gorda hebt genomen.

De boten van Livingston varen over een prachtige route over de rivier Rio Dulce en gaan elke dag van de week om 9:30 en 14:30. Tickets koop je bij de dezelfde pier voor 125 Q. Het is ongeveer een uurtje varen naar het einde van de rivier Rio Dulce, maar je kunt ook eerder uitstappen. Er bevinden zich langs de rivier namelijk verschillende accommodaties en het is zeker de moeite waard hier 1 nachtje te blijven. Geef de schipper een seintje en vertel hen je accommodatie.

Rio Dulce Guatemala
Rio Dulce Guatemala

Als je kiest om niet naar Livingston, maar naar Puerto Barrios te reizen, dan kan je vanaf Puerto Barrios per bus verder reizen naar Rio Dulce of naar Antigua. Deze minibussen zijn alleen niet super comfortabel en de boottocht van Livingston naar Rio Dulce is vele malen mooier.

Kan ik in 1 dag van Placencia naar Rio Dulce reizen?

Dit is iets wat ik graag wilde proberen tijdens mijn rondreis door Guatemala en Belize. Maar helaas is het niet mogelijk om in één keer van Placencia (in Belize) naar Rio Dulce (in Guatemala) te reizen. Om de reis van Belize naar Guatemala te maken, zal je een nachtje moeten overnachten in Punta Gorda zodat je de boot om 9:30 kan nemen naar naar Livingston en vervolgens om 14:30 de boot naar Rio Dulce. Of je zal een nacht in Livingston kunnen verblijven als je de boot van 14:30 vanuit Punta Gorda neemt.

Ik kan je aanraden om in Livingston te overnachten aangezien in Punta Gorda nagenoeg niks is te beleven. Daarnaast vond ik het er ’s avonds een beetje shady met dronken mannen op de straat. Dus ik zou direct proberen door te reizen naar Livingston of er maximaal 1 nachtje verblijven zodat je de volgende dag de boot kunt nemen. Livingston is een stuk leuker om te verblijven.

Livingston

Kan ik deze route ook andersom afleggen?

Het is ook mogelijk om vanaf Livingston naar Punta Gorda te reizen. Hiervoor ga je eerst naar het immigratiekantoor in Livingston waar je je exit stempel voor Guatemala haalt en bij de boot moet laten zien. Voor de boot van Livingston naar Punta Gorda betaal je 300 Q. In Punta Gorda kom je gelijk aan bij het immigratiekantoor waar je een formulier moet invullen en je stempel voor Belize krijgt.

Beste reistijd Guatemala en Belize

In Belize is het droge seizoen van januari t/m april en in Guatemala van november t/m april. De beste reistijd voor het plannen van deze reisroute door Guatemala en Belize is dus ongeveer in de maanden januari t/ april als je de regen wil ontlopen.

Het droge seizoen is ook gelijk het hoogseizoen, dus het is dan zeker aan te raden om van te voren al wat accommodaties te boeken.

Hoeveel weken voor deze reisroute?

Voor een reisroute voor Guatemala en Belize zal je tenminste 3 weken moeten rekenen. Houd er rekening mee dat 3 weken vrij krap is voor álle bovengenoemde plekken. Je zult dus keuzes moeten maken welke plekken je eventueel zal skippen.

Als je graag alle genoemde bestemmingen in Guatemala en Belize wil bezoeken of het gewoon liever wat rustiger aandoet, dan kan ik je zeker aanraden om 4 weken uit te trekken voor deze reisroute.