Wanneer je van plan bent om door Guatemala te gaan reizen, is het beklimmen van de 3.976 meter hoge Acatenango vulkaan vanuit het stadje Antigua iets wat je niet mag overslaan. Vanaf deze hoogte heb je een geweldig uitzicht op meerdere vulkanen waaronder de actieve Fuego vulkaan die ongeveer elke 20 minuten uitbarst. Als avontuurlijke reiziger was het hiken van de iconische Acatenango een hoogtepunt van mijn reis naar Midden-Amerika. Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of op zoek bent naar een uitdagende en unieke ervaring, het is een beleving om nooit te vergeten. Ik vertel je alles wat je moet weten om je eigen avontuur op de Acatenango vulkaan te plannen en uit te voeren!
In dit artikel:
Acatenango vulkaan hike
Dag 1: 6 uur hiken naar het base camp
’s Ochtends vroeg word je met een busje opgepikt bij het hostel waarna je in ongeveer een uur naar het startpunt van de hike word gebracht. Daar krijg je de nodige informatie en kan je warme kleding huren waaronder handschoenen, muts, sjaal en een winterjas. En geloof me, die heb je echt nodig! Ook een wandelstok is fijn, zeker op de steile stukken en uiteindelijk om weer terug naar beneden te lopen.
De hike start vanaf het begin al behoorlijk stijl op een stoffig pad. Dit gedeelte is vrij saai, maar langzaam maar zeker worden de uitzichten steeds een stukje spectaculairder. Een mondkapje of een sjaal tegen het stof kan fijn zijn!
Uiteindelijk vervolgd de route zich door een prachtig bos met de ingang van het Acatenango National Park. Hier krijg je een polsbandje dat dient als entree voor het park.
Na nog een stukje verder hiken wordt er een lunchpauze ingelast. Tijdens de hike zijn er genoeg breaks zodat iedereen op adem kan komen. Het is fijn om zelf wat extra snacks en energiedrankjes mee te nemen omdat je die extra energie echt nodig zal hebben.
Met nieuwe energie ga je na de lunchpauze verder op pad. Het laatste uur van de hike is relatief vlakker dan de rest van de route en wordt vaak beschouwd als het leukste deel van de tocht. Het is een geweldige ervaring om te zien hoe de omgeving en het uitzicht veranderen naarmate je dichter bij de top komt.
Eenmaal aangekomen in het base camp krijg je een tentje toegewezen gelegen in de overdekte cabine en wordt buiten het kampvuur aangestoken. Vanaf het base camp heb je een spectaculair uitzicht op de rokende Fuego vulkaan en vergeet je even alle pijntjes en vermoeidheid. Wij hadden de eerste dag helaas niet zo’n mazzel en waren gehuld in wolken.
Enthousiastelingen kunnen zich wagen aan de extra hike die je dichtbij de krater van de Fuego vulkaan brengt. En dat is niet niks na zo’n lange dag. Tijdens deze route hoef je niet veel te klimmen en te dalen, maar dat je alles in het donker bewandelt met vermoeide benen maakt het uitdagend. Met helder weer wordt dit absoluut aangeraden en is dit een ervaring om nooit te vergeten.
Mijn lichaam trok deze extra uitdaging niet, dus besloot ik met een groepje anderen op het base camp achter te blijven met een kop heerlijke warme chocolademelk en een lekker diner. Mijn beslissing bleek de juiste, want toen de groep na 4 uur (!) weer puffend arriveerde, bleek dat ze door de bewolking en de regen helemaal niks hebben kunnen zien.
Dag 2: naar de top en weer terug naar beneden
Op de tweede dag word je om 4:00 ’s ochtends al wakkergemaakt om je klaar te maken voor de hike naar de top. Aangezien het de avond ervoor bij ons bewolkt was en zelfs regende, vreesde ik dat we deze hike misschien niet konden doen. Maar niets bleek minder waar. Zodra ik mijn tentje uitstapte werd ik begroet door een indrukwekkend schouwspel van spuwende lava en rook met enthousiaste kreten van mijn groepsgenoten op de achtergrond. Wat een ongelooflijk spectaculair gezicht!
Het is om deze tijd nog steeds donker, dus met je hoofdlampje op en bewapend met een wandelstok begin je aan het heftigste gedeelte van de hele hike. Ontbijten doe je na terugkomt in het base camp, dus neem een aantal snacks mee. Na ongeveer 1 tot 1,5 uur klimmen onder de waanzinnige sterrenhemel bereik je de top.
Eenmaal aangekomen is de ijzige wind zo sterk dat het lastig is om recht te blijven staan. De langzaam opkomende zon verlicht beetje bij beetje het landschap en de vuurspuwende Fuego. Vanaf deze grote hoogte kun je zowel de kustlijn in het zuiden als het Atitlan meer in het westen zien.
Na een half uur tot een uur te hebben doorgebracht op de summit, wandel je weer terug naar het base camp voor een stevig ontbijt, pak je spullen bij elkaar en vertrek je dezelfde route weer naar beneden.
De laatste loodjes op de weg terug waren voor mijn knieën het zwaarst. Ondanks de vermoeidheid en knikkende knieën liep ik met een zeer tevreden gevoel naar beneden. Het heeft zeker een paar dagen geduurd voordat ik weer helemaal normaal op m’n benen kon staan, maar dat was het allemaal waard.
Hoe moeilijk is de Acatenango hike?
Eerlijk is eerlijk, deze hike is niet voor iedereen weggelegd. De wandeling is absoluut uitdagend, niet alleen vanwege de steile route, maar vooral vanwege de hoogte en de bijkomende kou. Je legt in een dag zo’n 11 kilometer af en maakt heel wat hoogtemeters. De kans is groot dat je merkt dat het hiken een stuk vermoeiender is dan normaal, zeker als je niet gewend bent aan grote hoogte.
Tijdens mijn backpackavonturen in Azië heb ik veel hikes gedaan, maar ik denk toch dat de Acatenango vulkaan hike één van de heftigste is geweest, grotendeels vanwege deze hoogte.
Kun je last krijgen van hoogteziekte?
Aangezien je naar een hoogte klimt van bijna 4.000 meter, kan het zeker gebeuren dat je last krijgt van hoogteziekte tijdens de Acatenango vulkaan hike. Je start namelijk al vanaf meer dan 2.000 meter hoogte en eindigt uiteindelijk op zo’n 3.700 meter in het base camp. Uiteindelijk klim je zelfs naar bijna 3.976 meter hoogte.
Hoogteziekte komt bij 1 op de 4 mensen voor op een hoogte van 3.000 meter. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en moeheid. Het is belangrijk om veel water te drinken, namelijk zo’n 2 à 3 liter per dag om uitdroging te voorkomen. Aan te raden is om ongeveer 4 liter water per persoon mee nemen tijdens de tweedaagse hike.
Er worden altijd genoeg pauzes ingelast om aan de hoogte te wennen. Neem daarom echt je tijd en probeer niet te snel te gaan. Er waren een aantal mensen in onze groep, waaronder mijzelf, die last kregen van hoogteziekte. Het enige wat hier tegen helpt is veel water drinken, rust nemen en paracetamol of ibuprofen nemen tegen de hoofdpijn. Onze gidsen hadden ook iets mee tegen de misselijkheid. De volgende ochtend, na een aantal uur slapen, voelden de meesten zich alweer een stuk beter.
Waar boek je een tour?
Er zijn veel verschillende tourorganisaties waarmee je de Acatenango vulkaan kunt beklimmen. Oldtown outfitters is een van de populairste, maar ook gelijk een van de duurste voor $150 / ±1.100Q. Er zijn ook genoeg goedkope opties van rond de 200Q, maar de vraag is of je wilt bezuinigen op veiligheid en comfort op bijna 4.000 meter hoogte.
Ik boekte de tour bij Soy Tours voor 450Q en had een hele goede ervaring met deze tourorganisatie. De gidsen spreken in principe helaas geen Engels, maar de hike en overnachting zijn goed geregeld én veiligheid staat hoog in het vaandel. Bij een groepsgrootte van ongeveer 30 mensen, gaan er 6 gidsen mee die het tempo van iedereen in de gaten kunnen houden. De groep voelt echter helemaal niet zo groot, omdat iedereen op zijn eigen tempo wandelt en zo de groep prima verspreidt. Daarnaast zijn er veel meer tourorganisaties die allemaal dezelfde beginroute lopen, dus anderen ontlopen is gewoonweg niet mogelijk.
Met Soy tours slaap je in tenten die overdekt zijn in een cabine. Je hebt dus geen last van de sterke wind of regen. Het base camp bevindt zich op 3.756 meter hoogte aan de zonsondergangkant en je ziet de lava vanaf deze kant van de Fuego naar beneden stromen. Alle uitgebreide tourinformatie vind je in deze PDF van Soy Tours.
Ik hoorde van andere reizigers dat er ook tourorganisaties zijn die overdekte dorms aanbieden als je niet zo van slapen in een tent houdt. Welke organisaties dat precies zijn, weet ik niet precies. Mocht je daar behoefte aan hebben, kan ik je aanrader te informeren bij je hostel in Antigua.
Wat neem je mee?
Probeer niet te veel mee te nemen, want je moet alles zelf naar boven en beneden tillen. Meestal kun je de rest van je bagage die je niet meeneemt kosteloos achterlaten in je hostel. Ik kan je aanraden een backpack van ongeveer 30 à 40 liter mee te nemen met tenminste deze spullen:
- 4 liter water
- Wc papier
- Hoofdlampje
- Warme kleding (muts, handschoenen, dikke winterjas, thermokleding)
- Regenkleding of een poncho
- Snacks
- Energiedrankjes
Op de route bevinden zich enkele “toiletten” oftewel een gat in de grond, maar vaak is het een kwestie van de bosjes induiken. Het is dus echt even back to basic en er is geen comfort tijdens deze hike.
Boek na je tour zeker nog een nachtje in Antigua bij, want je zult hoogstwaarschijnlijk gesloopt zijn en niet zitten te wachten op een busreis naar je volgende bestemming. Na zo’n hike kan het geen kwaad om je lichaam wat rust te geven en jezelf te belonen met een lekkere warme douche.
Beste tijd om de Acatenango te beklimmen
In principe is de Acatenango vulkaan het hele jaar door te beklimmen, maar de beste tijd is in het droge seizoen van november tot en met april. Het kan altijd voorkomen dat je toch middenin de wolken zit, maar de grootste kans op helder weer heb je in deze periode.
In het regenseizoen in mei tot en met oktober is er meer kans op dichte bewolking en regenbuien. Daarom is het in deze periode extra belangrijk om regenkleding en een setje droge kleding mee te nemen.