Skip to main content

Reis je door het oosten van Mexico en heb je zin in een relaxte strandbestemming? Voeg dan zeker Isla Holbox (spreekt uit als ‘holbosj’) toe aan je route. Dit kleine eilandje in het noorden van de Quintana Roo regio in de Caribische zee is een heerlijke plek met een laid-back vibe waar de tijd soms echt even stil lijkt te staan. Hier geniet je van de prachtige witte stranden, maar ook van een gezellig nachtleven. In de zomer is de kans groot dat je tijdens een snorkeltour hier oog in oog kan komen te staan met walvishaaien.

Holbox is een klein eiland met een klein centrum waar je verschillende restaurantjes en café’s vindt. Verharde wegen vind je hier niet, en die zijn ook helemaal niet nodig, want alles is gemakkelijk te voet te bereiken. Het is een mooie bestemming voor natuurliefhebbers. De omgeving wordt gekenmerkt door prachtige stranden, mangroven, lagunes en een bijzonder onderwaterleven. Wil je een dagje op het strand liggen, dan kan dat aan de noordelijke kant van het eiland. In het zuiden bevinden zich voornamelijk mangroven.

De bewoners werken al tijden samen met overheid om de natuur van het eiland te beschermen. Zo zijn er bijvoorbeeld maatregelen die de bouw van grote resorts zoveel mogelijk beperkt en eco-vriendelijke initiatieven aanmoedigt. Ook wordt single-use-plastic zo min mogelijk gebruikt om ophoping van afval op het eiland te voorkomen.

isla holbox mexico
Isla holbox beach Mexico

9 leuke dingen om te doen op Isla Holbox

1. Zwemmen met walvishaaien

Iets wat Isla Holbox zo uniek maakt, is dat je hier de kans krijgt om te zwemmen met majestueuze walvishaaien, die elk jaar tussen juni en september naar de wateren rond het eiland migreren. Deze vriendelijke reuzen zijn ’s werelds grootste vissoort en de bewoners zijn er maar wat trots op dat de dieren hier naartoe komen. Zij vinden het heel belangrijk om de walvishaaien en de wateren te beschermen en zorgen ervoor dat toeristen er zoveel mogelijk op een verantwoorde manier meer omgaan.

walvishaai mexico

2. Wandel naar Punta Cocos

Helemaal aan het westelijke puntje van het eiland vind je Punta Cocos waar je naartoe kan wandelen via het strand. Vanaf het centrum van Holbox is het zo’n 30 – 45 minuten lopen. Onderweg zul je verschillende vogels zien en kan je op verschillende rustige plekken op het strand een verfrissende plons nemen.

Punta Cocos is een mooie plek om de zon onder te zien gaan. Wanneer het donker is, kun je hier zelfs lichtgevend plankton zien! Er bevindt zich een restaurantje op het strand bij Punta Cocos mocht je zin hebben in een drankje of eten na je wandeling.

punta cocos holboxpunta cocos holbox

3. Flamingo’s spotten bij Punta Mosquito

Een andere mooie wandeling is naar Punta Mosquito, dat zich op het noordelijkste puntje van het eiland bevindt. Hier heb je kans om flamingo’s te spotten. Vaak wel van grote afstand, dus als je een verrekijkertje hebt, neem ‘m mee.

Vanaf het centrum loop je over het strand richting het noordoosten totdat je ongeveer op deze hoogte een zandbank ziet. Tijdens eb kun je je wandeling vervolgen via de zandbank met prachtig helderblauw water aan beide zijden. De zee komt op sommige plekken tot boven je knieën, dus het is aan te raden om je zwemkleding aan te doen.

route punta mosquito

Punta Mosquito lijkt op Maps heel ver weg, maar in de praktijk kun je maar tot ongeveer dit zandstrand lopen aangezien er een hek is geplaatst om mensen te stoppen verder te lopen om de vogels te beschermen. Het is ongeveer 45 – 60 minuten wandelen, en ik kan je aanraden om een petje of een hoedje te dragen tegen de brandende zon.

Om weer terug te gaan kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te wandelen, maar vaak liggen er ook tour- of taxiboten die je een lift terug kunnen geven voor zo’n 100 MXN (€5). Op de zandbank kwam er een vriendelijke schipper naar mij toegelopen die ook een lift aanbod naar Punta Mosquito én weer terug naar het centrum van Holbox. Dit was ook een gave spontane ervaring waarbij ik tijdens een solo-tour meerdere roggen en degenkrabben heb kunnen zien.

4. Hondjes uitlaten op het strand

Op Isla Holbox komen dankzij Refugio Holbox Animal Sanctuary bijna geen zwerfhonden of katten meer op het eiland voor. Dit asiel vangt de dieren op en verzorgt ze goed. Als bezoeker kun je ook een handje helpen door de hondjes uit te laten tussen 8:00 en 12:00 of tussen 17:00 en 19:00. Je kan met ze door het centrum lopen of een mooie wandeling op het strand maken.

Als dierenliefhebber kon ik dit natuurlijk niet overslaan en ben ik meerdere keren langsgegaan om met de honden en katten te spelen en de honden uit te laten. Voor een bezoek hoef je niet te betalen, maar een donatie is wel gewenst.

hondjes uitlaten op het strand isla holbox
refugio isla holbox

5. Vogels spotten tijdens de 3 eilanden tour

de 3 eilanden tour wordt overal op het eiland aangeboden en is een leuke optie als je wat meer van de omgeving wil zien. Tijdens deze 3-urige tour bezoek je Cenote Hoyo negro Yalahau en twee eilanden (Isla Pajaros en Isla Pasión).

Op Isla Pájaros heb je een grote kans om pelikanen, zilverreigers, ibisvogels, fregatvogels en zelfs flamingo’s te spotten. Isla Pasión is een verlaten strandje vol met felroze schelpen. Hier heb je vanaf de uitkijktoren een prachtig uitzicht op de lagune en op Isla Holbox.

flamingo's isla holbox

6. Huur een kayak of een SUP

Veel watersport activiteiten zijn er niet op Holbox, maar je kan er wel een kayak of een Standup Paddleboard (SUP) huren om wat rond te dobberen op de zee. Je kan ook besluiten om deels via kayak of SUP naar Punta Mosquito te peddelen. Tijdens eb staat het water hier wel iets te laag voor, dus is dit een betere activiteit tijdens vloed.

7. Bekijk de zonsondergang op het strand

Naast Punta Cocos, is het strand ter hoogte van Hotel Zomay ook een mooie plek om de zon de zonsondergang te bewonderen. Hotel Zomay zet aan het einde van de dag tafeltjes en stoelen op het strand waardoor je onder het genot van een drankje de zon in zee kan zien zakken. Maar je kan er ook voor kiezen om op een handdoekje op het strand te zitten of om op de rotsen plaats te nemen.

zonsondergang isla holbox

8. Probeer lokaal streetfood bij Holbox Central Park

Op Holbox bevinden zich genoeg lekkere restaurantjes, van verse vis tot pizza. Voor een prikkie kun je ’s avonds rond het Holbox Central Park lokale gerechten proberen bij één van de foodstalls. Probeer zeker de heerlijke taco’s met zachtgegaard vlees bij Los Taco’s De Barbacoa. Ook de marquesitas, opgerolde wafels vaak gevuld met chocola en kaas, zijn een aanrader! Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar ik vond ze verassend verslavend.

tacos barbacoa
marquesitas mexico

9. Waag een dansje bij The Hot Corner

Het centrum van Holbox is klein, maar toch bevinden zich er een paar leuke tentjes om te dansen of een drankje te doen. Zo is The Hot Corner dé plek voor een dansje. Op sommige dagen speelt hier vanaf een uurtje of 22:00 een live salsa band. De straat vult zich na die tijd al snel met dansende mensen.

Zodra de bar dichtgaat, verplaatst het grootste gedeelte zich naar bar Salma of naar een bar verderop op het strand die tot laat open is.

Vervoer op Isla Holbox

Er rijden geen auto’s op het eiland, maar wel golfkarretjes, quads en fietsen. Na een plensbui snap je waarom een quad goed van pas komt. Veel van de zandweggetjes veranderen in een gladde modderpoel, waardoor je je ook maar beter niet op de fiets kan wagen. Te voet is het vrij goed te doen aangezien de stoep wel verhard is.

In principe is alles prima te voet te bereiken. Heb je zware koffers, dan is het handig om een quad te nemen. Bij aankomst bij de haven op Holbox staan genoeg taxi-quads klaar om je een lift te geven.

overstroomde wegen isla holbox
Isla holbox street

Hoe kom je op Holbox?

Holbox bereik je vanuit Chiquila in zo’n 20 minuutjes met de ferry. Heb je een huurauto, dan kun je die hier parkeren voor >100 MXN per dag. Tickets voor de ferry kun je terplekke kopen. Er zijn twee maatschappijen die elke 30 minuten naar Holbox varen. Bekijk de vertrektijden van Holbox Express en de vertrektijden van 9Hermanos. Een retourticket kost 400 MXN. Die kun je al in Chiquilá kopen, maar dat betekent ook dat je alleen met die maatschappij terug kan.

Van Tulum: Het is zo’n 3,5 uur met de bus naar Chiquilá voor €30. De ADO bus gaat 3x per dag, maar er gaat ook een shuttlebusje. Hier lees je alles over Tulum.

Van Valladolid: 2,5 uur met de (shuttle)bus naar Chiquilá voor €15. Daarna boot voor 400 MXN heen en terug. Beter om een enkeltje te kopen lijkt het, aangezien de boot maar 1x per uur gaat. Hier lees je alles over Valladolid.

ferry op isla holbox

Beste reistijd voor Isla Holbox

Isla Holbox is in principe het hele jaar door te bezoeken. Het droge seizoen valt van december t/m april. De wintermaanden december en januari zijn over het algemeen het minst warm en dat heeft te maken met regelmatige noordelijke wind die verkoeling brengt. Dit kan er ook voor zorgen dat er meer zeewier op het eiland aanspoelt en de stranden dus iets minder paradijselijk zijn dan gewoonlijk. Gelukkig wordt aangespoeld zeewier snel opgeruimd door de bewoners.

Van juni t/m oktober is het regenseizoen met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid waardoor je flink zult zweten. De tropische regenbuien die er vallen zijn vaak kort en heftig. De straten staan daarna dagen onder water aangezien er geen goed afwateringssysteem is. In deze maanden is ook de grootste kans op orkanen. Hoewel die gelukkig niet heel vaak voorkomen op Isla Holbox, is het wel goed om rekening te houden.

Het beste seizoen om walvishaaien te kunnen zien is van maart t/m juli.