Skip to main content

Puerto Escondido is een charmant stadje aan de Pacifische kust van Mexico waar je kunt genieten van een prachtige omgeving vol met schitterende stranden, goede surfgolven en rotsachtige kliffen. Eén van de highlights in Puerto Escondido is dat je er in de maanden december tot en met maart een grote kans hebt om migrerende bultrugwalvissen te spotten.

Ik vond Puerto Escondido een relaxte bestemming die zowel levendig en lokaal als laid-back aanvoelt. De stad strekt zich uit langs de kust, met het iets drukkere centrum in het noorden. Als natuurliefhebber kon ik hier mijn hart ophalen met tal van activiteiten. Zo kun je er niet alleen surfen, maar ook meerdere stranden ontdekken en verschillende unieke dieren spotten.

Puerto Escondido Mexico

Toffe activiteiten in Puerto Escondido

Walvissen spotten

Een van de meest bijzondere ervaringen in Puerto Escondido is het spotten van bultrugwalvissen. Tijdens een walvistour zie je vaak ook dolfijnen, en met geluk schildpadden en soms roggen die uit het water springen.

Het is absoluut een ervaring om nooit te vergeten. Tijdens de tour vaar je met een bootje met zo’n 5 – 10 personen een paar uur rond. In het eerste uur zagen we honderden dolfijnen uit het water springen. Nog nooit had ik er zoveel bij elkaar gezien! Na ongeveer een uur zagen we de eerste walvis vin uit het water steken. Met geluk zie je een staart en met een extra dosis geluk springt er een voor je neus uit het water.

dolfijnen Puerto Escondidowalvis puerto escondido

De schippers hebben vaak contact met elkaar of met lokale vissers om de walvissen te vinden. Soms varen er tientallen bootjes op af, maar als het te druk wordt, vertrekken er ook weer een aantal om de walvissen niet te veel te storen. Gelukkig houden de boten voldoende afstand, mede omdat er zomaar eentje uit het water kan springen.

Een tour duurt meestal 3 uurtjes kost gemiddeld 600 MXN per persoon, hoewel je op Playa Carrizalillo zelf soms goedkopere deals kunt vinden.

Als je naar het nabijgelegen dorpje Mazunte reist, heb je daar ook de mogelijkheid om op walvistour te gaan. Ik was zo enthousiast dat ik in beide plaatsen een tour boekte en elke keer walvissen zag!

Walvistour Puerto Escondido Mexico

Stranden ontdekken

Puerto Escondido kent verschillende prachtige stranden, ieder met een eigen karakter. Niet alle stranden zijn geschikt om te zwemmen vanwege de hoge golven.

Playa Zicatela is het langste strand van Puerto Escondido en strekt zich uit over een groot deel van de stad. Dit strand is beroemd om de uitstekende golven, vooral in het zuiden, wat het een paradijs maakt voor surfers. Het grootste deel van Playa Zicatela is breed en rustig, omdat er weinig schaduw is om je te beschermen tegen de felle zon. Tijdens mijn zoektocht naar een schaduwplekje bij de rotsen ontdekte ik toevallig dat je via het water en de rotsen een ander strand kunt bereiken. Na een kleine avontuurlijke klauterpartij en een korte wandeling belandde ik op een paar uitgestrekte, verlaten strandjes.

Playa Zicatela rotsenPlaya Zicatela rotsen

Ter hoogte van het centrum liggen de kleinere stranden Playa Manzanillo en Puerto Angelito in een baai met rustiger water. Playa Manzanillo is geschikt om te zwemmen aangezien de omringende rotsen de hoogste golven tegenhouden. Bij Puerto Angelito liggen vooral veel kleine bootjes en hier vertrekken de meeste tours en is dus niet helemaal optimaal om rustig te zwemmen.

Verder naar het westen vind je Playa Carrizalillo waar je via een stenen trap langs de kliffen komt. De zee is hier iets wilder met hogere golven waardoor het niet altijd geschikt is om te zwemmen, al doen veel mensen dat wel.

Vanaf Playa Carrizalillo kun je een klein kiezelstrandje bereiken die we op een gegeven moment voor ons alleen hadden. Hiervoor ‘klim’ je de heuvel op aan de westzijde van het strand en volg je het pad. Zwemmen kan hier eigenlijk niet vanwege de rotsen, maar pootjebaden en in alle rust een boek lezen, wel!

Playa Carizalillo

Het mooie strand Playa Coral is via een hotel te bereiken wat 50 MXN per persoon kost. De bomen op het strand zorgen voor plekjes schaduw waardoor je hier best een tijdje comfortabel kan vertoeven. Er bevindt zich een vervallen hotel op het strand wat de locatie een unieke sfeer geeft.

Grenzend aan Playa Coral ligt Playa Bacocho. Ik vond dit het meest mooie strand vanwege de hoge palmbomen en bijzondere rotsformaties in de zee. Het is leuk om de kleine slakjes en krabbetjes tussen de rotsen te zien. Zwemmen is op Playa Bacocho niet echt veilig vanwege de hoge golven. Playa Bacocho is één van de plekken waar je aan het eind van de dag baby schildpadjes kunt vrijlaten. Ook worden er soms films gedraaid op groot scherm op het strand ’s avonds.

Playa Bacocho Puerto Escondido

Baby schildpadjes vrijlaten

Een bijzondere once in a life time activiteit is het vrijlaten van pietepeuterige babyschildpadjes op een van stranden. De organisatie Vive Mar zet zich in om de schildpadden en hun eieren te beschermen. De organisatie heeft een paar opvanglocaties westelijk van de stad op o.a. Playa Bacocho en bij Laguna Agua Dulce waar je de kans krijgt de schildpadjes vrij te laten. Playa Bacocho is van deze het dichtstbij de stad en vandaar ook het meest bezocht.

Vive Mar Puerto Escondido Mexico

Voor slechts 150 MXN per persoon kun je het vrijlaten van de schildpadjes van dichtbij meemaken. Je mag ze zelf vanuit een klein bakje het strand laten oplopen. De schildpadjes aanraken met je handen mag niet.

Zorg dat je voor deze activiteit om 17:00 aanwezig bent, want de registratie begint om 17:15. De vrijwilligers geven zowel in het Spaans als in het Engels uitleg over de organisatie, de initiatieven en de schildpadden. Het daadwerkelijke vrijlaten vindt plaats rond 18:30 als de zon ondergaat. Dit om te voorkomen dat de meeuwen de kleine schildpadjes uit het water plukken. Het is een zo’n hartverwarmende ervaring om deze kleine wezentjes hun eerste stappen op het strand te zien zetten.

schildpadjes op het strand Puerto Escondidoschildpadjes op het strand Puerto Escondido

Golven trotseren op je surfboard

De Pacifische kust staat over het algemeen bekend om de goede surfcondities. Zo vind je ook in Puerto Escondido verschillende plekken waar je de golven kan trotseren.

Voor beginners is Playa Carrizalillo een perfecte locatie. De golven zijn hier niet al te groot en vrij dicht bij het strand waardoor je niet steeds dor een krachtige branding hoeft te peddelen. Er bevinden zich verschillende surfscholen direct op het strand waar je lessen kan nemen of gewoon een surfboard kan huren.

Als meer ervaren surfer kan je bij La Punta de golven bedwingen. Het is een populaire spot, dus je zult niet de enige zijn. Ook in La Punta bevinden zich meerdere surfscholen.

Surfer Puerto Escondido Mexico

Zonsondergang bekijken

De zonsondergangen vanaf Puerto Escondido zijn van een ander niveau. Zowel vanaf het strand als vanaf de kliffen heb je een prachtig uitzicht op dit waanzinnige moment. En het meest spectaculaire is dat je kans hebt om in het migratieseizoen een walvis in de verte uit het water te zien springen!

Populaire spots voor de zonsondergang vanaf de kliffen zijn o.a. Mirador Las Tortugas dat zich op 10 minuten lopen van het centrum bevindt. Maar ook Punta Zicatela is een goede spot in het zuiden van de stad. Trek schoenen of stevige sandalen aan, zodat de wandeling goed te doen is.

Als je avontuurlijk bent, kun je vanaf de Punta Zicatela klif naar beneden klauteren en bereik je een uitgestrekt rustig strand. Datzelfde strand kun je ook bereiken via het zuiden van Playa Zicatela, al moet je hiervoor dus wel een klein stukje door het water.

Een dansje wagen in Zicatela

Naast leuke dagactiviteiten, heeft Puerto Escondido ook een levendig nachtleven. In La Punta bevinden zich vooral kleine bars met live muziek en enkele Dj’s.  Hier sluiten de meeste bars om 23:00, maar in Playa Zicatela gaan de feestjes een stuk langer door, tot 3:00 of zelfs later. Hier vind je verschillende cafés en clubs, van house, techhouse tot reggaeton.

Waar verblijven in Puerto Escondido?

Je kan Puerto Escondido grofweg opdelen in 3 gedeeltes; het centrum, Zicatela en La Punta. Ik heb in alle plekken minimaal 1 nacht overnacht en allemaal hebben ze hele andere sfeer.

Centrum: De meest lokale sfeer vind je in het centrum dat zich kenmerkt door levendige straten, woonwijken en lokale eettentjes. In het centrum zit je dichtbij meerdere kleine stranden waaronder Playa Manzanillo, Puerto Angelito, Playa Carrizalillo en Playa Coral. De meeste van deze stranden liggen in het weekend vol met bootjes en locals, maar er hangt wel een gezellig sfeer. Het centrum is een goede plek als je graag het ‘authentieke’ Puerto Escondido verblijft met meerdere stranden op loopafstand.

Zicatela: Het hele gebied aan het uitgestrekte Playa Zicatela voelt een stuk rustiger aan en wordt gekarakteriseerd door woonwijken, kleine hotels en appartementen. Zicatela is een plek om te verblijven als je op zoek bent naar een rustige locatie. De restaurantkeuze is minimaal, waardoor je vaak ben toegewezen aan een restaurantje in het centrum, in La Punta, of in je eigen appartement met keuken als je die huurt. Het was mij, als backpacker, net iets te rustig.

La Punta: De meeste hostels en guesthouses bevinden zich aan het zuidelijkste stukje van Playa Zicatela, in La Punta waar je ook direct het meest een backpackers-vibe proeft. La Punta was mijn persoonlijke favoriete plek aangezien er veel leuke cafes en restaurantjes zitten en de sfeer er gezellig is. Het is een ideale plek voor (solo) backpackers.

La Punta Puerto Escondido Mexico

Is Puerto Escondido veilig?

In Puerto Escondido is het op sommige plekken, vooral in Zicatela, wat minder verlicht, waardoor je soms stukken in het donker loopt. Hoewel dit niet altijd prettig voelt, is het over het algemeen een veilige locatie. Als je ’s avonds uitgaat, is het natuurlijk verstandig om op je spullen te letten, net als in elke andere stad. Geniet van de ontspannen sfeer en de gastvrijheid van de lokale bevolking, maar gebruik altijd je gezonde verstand.

Hoe kom je in Puerto Escondido?

Vanaf Oaxaca: Dankzij een nieuw aangelegde weg in 2024, is het slechts 3 uur met de bus. Dat is even snel als met een eigen huurauto.

Vanaf Mazunte: Mazunte ligt niet zo ver van Puerto Escondio, maar er gaan tot op heden geen directe bussen van stad naar stad. Je bent een klein stukje aangewezen op een taxi naar San Antonio, waar je vervolgens een colectivo pakt. Of je kan met de taxi naar Pochutla waar je een ADO bus kan nemen vanaf het ADO busstation.

Beste reistijd Puerto Escondido

Puerto Escondido is het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming, maar de beste tijd om te gaan hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

November tot Maart: Droog Seizoen en Walvissen Spotten

Tussen november en maart is Puerto Escondido op zijn best. Het weer is dan aangenaam met temperaturen die variëren van 25 tot 30 °C en er valt weinig regen. Dit is ook de optimale periode om bultrugwalvissen te zien, aangezien ze dan langs de Pacifische kust trekken. In het droge seizoen is er veel zon, ideaal voor strandactiviteiten en het verkennen van de natuur.

April tot Juni: Laagseizoen

Van april tot juni heerst er een relaxte sfeer aan de Pacifische kust, omdat het laagseizoen is. De temperaturen beginnen op te lopen tot boven de 30 °C. Dit is een uitstekende periode voor reizigers die op zoek zijn naar een kalme en ontspannende vakantie zonder de drukte.

Juli tot Oktober: Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van juli tot oktober, met meer neerslag en een hogere luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat de natuur op haar mooist is, hoewel de warmte buitenactiviteiten soms uitdagend kan maken. Ondanks de regen zijn er vaak ook droge periodes die perfect zijn voor buitenactiviteiten.