Skip to main content

In Mexico vind je prachtige strandbestemmingen aan zowel de Pacifische als Caribische kust. Aan de laatstgenoemde is Tulum een van de hipste bestemmingen waar witte zandstranden samenkomen met eeuwenoude Maya ruïnes. Een hippe bestemming is een understatement, want Tulum is samen met Cancun uitgegroeid tot toeristische trekpleister van de Quintana Roo regio in Mexico. In dit artikel deel ik waardevolle insider’s tips met de beste plekken en praktische inzichten om het meeste uit jouw verblijf te halen!

Tulum Playa Las Palmas

Over Tulum

Oorspronkelijk een bescheiden dorpje langs de Caribische kust, tegenwoordig is toerisme de grootste inkomstenbron waarbij elk stukje strand eigendom is van beachclubs. Zo rond 2018 kwam het toerisme op en sinds de Covid-periode is Mexico één van de populairste bestemmingen vanwege de coulante regelgeving.

Ook Tulum wordt steeds verder uitgebreid om aan de toeristische behoeften te voldoen en sinds december 2023 heeft de stad zelf een eigen internationaal vliegveld. Je kan je voorstellen dat Tulum niet voor iedereen is. De relaxte backpackersvibe is ver te vinden, al vind je de meest lokale sfeer in het centrum van de stad.

Wat te doen in en rond Tulum

Parque Nacional Tulum

Mijn favoriete plek in Tulum is het nationale park. Hier vind je zowel oude Maya ruïnes als hagelwitte stranden met een azuurblauwe zee zónder dat je die hoeft te delen met duizend andere toeristen.

Bezoek de stranden

Van noord naar zuid vind je hier de prachtige stranden Playa Santa Fe, Playa Paraiso en Playa Las Palmas. Op het strand bevinden zich verschillende beach clubs. Geen grote hippe tenten met dj’s, maar relaxte restaurantjes met strandbedjes direct aan de zee onder wuivende palmbomen.

Er wordt vaak een minimale besteding aan eten/drinken gevraagd van zo’n 500 MXN (zo’n €30) per persoon als je gebruik wil maken van de strandbedjes. Maar als je hier een hele dag vertoefd (wat echt geen straf is), dan kom je wel aan dit bedrag.

Ik kan Beach bar Cinco en Beach bar Canova beide aanraden. Ze hebben fijne strandbedjes, aardige bediening en heel lekker eten.

Tulum strand Mexico

Verken de ruïnes

De Tulum ruïnes was een van de laatste steden die door de Maya’s werd bewoond tussen de 13e en 15e eeuw. Het is interessant om meer te leren over de Maya geschiedenis en te genieten van de mooie uitzichten op de kust.

Tickets voor de ruïnes zijn 95 MXN dat alleen met cash betaald kan worden.

Tulum ruines

Tips voor je bezoek

Entree voor het Parque Nacional Tulum is 60 MXN. Je krijgt een polsbandje waarmee je het park opnieuw in kan.

Ik kan je aanraden om het nationaal park vroeg te bezoeken en eerst naar de ruïnes te gaan. Rond het middaguur wordt het hier namelijk hartstikke druk en kan je lang staan wachten om een ticket te kopen. De plek voelt een stuk magischer wanneer je het deelt met minder mensen.

Het nationaal park heeft twee ingangen, een ingang in het noorden met een grote parkeerplaats en winkels, en de ingang in het zuiden. In de noordelijke ingang mag je alleen te voet of met de fiets naar binnen. Parkeren kost hier 100 MXN. Bij de zuidelijke ingang kan je zowel lopend, fietsend als met de auto naar binnen. Auto’s worden doorzocht (op o.a. alcoholische dranken die je niet het park in mag nemen), dus het kan even duren voordat je echt naar binnen kan met de auto. Met de fiets rij je zo door.

Parque Nacional Tulum fietsen

Let op: koop geen pakket met boottrip en de ruïnes bij de parkeerplaats. Dit is een scam. Tickets voor de ruïnes koop je gewoon bij de archeologische plaats zelf.

De overheid heeft recent besloten het park verder te ontwikkelen tot toeristische hotspot. Hierdoor is weg van de zuidelijke ingang tot aan de archeologische ruïnes sinds 2023 geasfalteerd en zijn er entrees gebouwd voor de toegangen tot de openbare stranden.

De zuidelijke ingang is tot nu toe (feb 2024) het prettigste aangezien je er geen last hebt van alle poespas van winkels en oplichters. Al zal dat waarschijnlijk wel snel veranderen. Als je met de auto gaat, kan je tot aan de ruïnes doorrijden. Het is niet mogelijk om het park bij de noordelijke ingang weer te verlaten. Met de fiets kan je wel een rondje maken.

Cenotes

Wat Tulum mede zo’n populaire bestemming maakt, zijn de vele cenotes die zich in de regio bevinden. Een cenote is een natuurlijk zinkgat dat is ontstaan door het instorten van de bodem en dat zich vulde met grondwater. De oude Maya’s gebruikten de cenotes voor de watervoorziening, maar ook soms voor offeringen. De meeste cenotes bevinden zich in de regio’s Yucatan en Quintana Roo.

Cenotes Mexico

Tegenwoordig zijn het prachtige natuurlijke zwemplekken, vaak omringt door jungle, waar je een verfrissende plons kunt nemen. Sommige cenotes hebben een ondergronds gangenstelsel die je als duiker kunt verkennen. Duik je niet, dan is het nog steeds leuk om in de cenotes te snorkelen want het water is kraakhelder.

Dankzij de populariteit hangt er een steeds hoger prijskaartje aan het bezoeken van cenotes. Zo betaal je soms wel 500 MXN (bijna €30) voor de entree.

De Cenote Calavera bevindt zich dichtbij Tulum. Het is een gat in de grond waar je in kunt springen. Het water is super helder en leuk om te snorkelen. Maar deze plek is vooral interessant voor duikers dankzij het ondergrondse gangenstelsel. Een ticket kost 250 MXN.

Een grote aanrader zijn de Cenotes Escondido en Cenote Cristal. Ze bevinden zich vlakbij elkaar, gescheiden door de hoofdweg (let goed op met oversteken, auto’s rijden er hard!). Bij het tickethokje bij Cenote Cristal koop je een ticket voor 300 MXN die voor beide geldig is. Je kunt er ook voor kiezen om alleen één van beide te bezoeken voor 150 MXN. Er zijn toiletten aanwezig, maar je kunt er geen eten of drinken kopen, dus neem zelf voldoende mee.

Cenote Cristal Jungle Tulum
Cenote Cristal Tulum

Een stukje verder aan de weg vind je Cenote Corazón del Paraíso, een andere prachtige cenote in de vorm van een hart. Een ticket kost 200 MXN.

Deze cenotes kan je prima op eigen houtje bezoeken. Een huurauto geeft je natuurlijk veel meer vrijheid om meerdere cenotes te bezoeken en parkeren is vaak gratis. Soms kan je ook een collectivo aanhouden aan de kant van de weg. De bovengenoemde cenotes zijn ook met de fiets te bezoeken, al moet je hier wel voor de hoofdweg op (zonder fietspad). Blijf altijd goed aan de rechterkant fietsen.

Restaurants en cafés

In Tulum Pueblo vind je de meest uiteenlopende restaurants, variërend van lokale tot internationale gerechten. Bovendien is het eten hier over het algemeen een stuk betaalbaarder dan in Tulum Beach.

Ben je op zoek naar spotgoedkope lokale snacks, breng dan zeker een bezoekje aan de Streetfood market bij Parque dos Aguas in Tulum centrum. Hier probeer je crunchy churros, papas (aardappels), marquesitas (opgerolde wafels) en meer kunt kopen. De kraampjes worden in de middag, rond een uur of 16:00 opgezet.

Een andere plek waar je een goede lokale maaltijd kan scoren, is bij de overdekte Mercado Tulum. In het midden van de hal staan tafeltjes en stoeltjes van verschillende eettentjes. Probeer zeker de lokale gerechten uit de Quintana Roo regio waaronder Cochinita Pibil (zacht varkensvlees), vis empanadas en Quintana Roo enchiladas.

Fajitas Mexico
Batey Mojito Bar Tulum

Voor een gezellige avond is de Batey Mojito Bar een aanrader. Zoals de naam al verraadt, kun je hier genieten van heerlijke mojito’s, en de toevoeging van live muziek maakt de sfeer compleet.

Heerlijke taco’s voor een klein prijsje scoor je bij Taqueria La Chiapaneca. ’s Middags kunnen hier lange rijen staan voor een tafeltje, maar het wachten is de moeite waard, vooral voor de Al Pastor taco’s, bereid met geroosterd varkensvlees aan een spies.

Vervoer in en rond Tulum

Fiets

Het huren van fietsen is een prima manier om Tulum te verkennen. Hiermee kun je gemakkelijk naar de Cenotes en het strand fietsen.

Het is wel goed om te weten dat de wegen in Tulum niet altijd in de beste staat zijn. Soms bevinden zich simpele fietspaden op de stoep, maar vaak moet je ook met je fiets de weg op. Het is belangrijk dat je altijd rechts aanhoudt als je de hoofdweg opgaat. Het verkeer kan hier hard rijden, al houdt men wel rekening met eventuele fietsen.

La Veleta Rental Bike biedt fietsverhuur aan voor 100 MXN voor 24 uur, plus een borg van 1000 MXN per fiets. Ook Ola Bikes is een optie, met een tarief van 200 MXN voor 24 uur en een borg van 1000 MXN per fiets. Inspecteer je fiets altijd van te voren en maak voor de zekerheid een foto als bewijs.

Fietsen in Tulum
Fietsen in Tulum

Scooter

Er bevinden zich ook verschillende verhuurbedrijven voor scooters in Tulum. Als je ervaring hebt op een scooter, kan ik je deze optie ook aanraden. Je bent nog steeds lekker wendbaar en kan net meer afstand afleggen dan op een fiets.

Colectivo

Voor wie zich liever niet op twee wielen begeeft, zijn colectivos een handige optie. Ze pendelen heen en weer tussen Tulum en Playa del Carmen, en vanaf Tulum Pueblo verder naar het zuiden. Je kunt collectivos vinden in het centrum van Tulum of ze simpelweg langs de weg aanhouden. Let op dat deze busjes pas vertrekken vanaf het beginpunt wanneer ze volledig vol zijn. Vergeet niet de chauffeur te informeren over jouw gewenste uitstapplaats.

Taxi

Als je bereid bent wat meer uit te geven, is de taxi een snelle maar wel by far de duurste optie. Er is geen Uber in Tulum, dus je bent aangewezen op de lokale taxi’s.

Taxi’s gebruiken geen meter, dus de ritprijs spreek je van te voren af met de chauffeur. Onderhandel altijd over de prijs. Het loont hierbij om een woordje Spaans te spreken! Van de hoofdweg in Tulum Pueblo naar het strand, kun je verwachten ongeveer 200 MXN te betalen.

Waar verblijven in Tulum?

De grote vraag voordat je naar Tulum reist is, waar kan je het best verblijven? Tulum is praktisch op te delen in twee delen: Tulum Pueblo en Tulum Beach, beide met een totaal andere sfeer. Tulum Beach trekt vooral rijke Amerikanen en feestvierders aan, waar je in Tulum Pueblo iets meer een backpackersvibe proeft.

Voordat ik naar Tulum reisde, zat ik precies met dit dilemma. Beide locaties hebben zo hun pro’s en con’s. Tulum is grotendeels een strandbestemming, waardoor het dus wel lekker is om met een paar minuten op het strand te staan. De factor die nog de grootste rol kan spelen, is het prijskaartje. Hotels aan Tulum Beach zijn stukken duurder dan in Tulum Pueblo.

Tulum Mexico

Tulum Pueblo

  • Betaalbaar. Tulum Pueblo is vriendelijker voor je portemonnee, met accommodaties van gemiddeld €50 – €100 per nacht voor een tweepersoonskamer. Ook vind je er hostels met prijzen van €20 – €30 per nacht voor een slaapzaal of eenpersoonskamer.
  • Veel keuze aan restaurants/streetfood. Je hebt hier keuze te over als het op eten aankomt, waaronder lokale eettentjes tot internationale restaurants.
  • Dichtbij de cenotes. De cenotes zijn in principe met de fiets te bereiken vanaf Tulum Pueblo.
  • Ver van het strand. Als je dichtbij het strand wilt zitten, moet je een klein stukje reizen vanuit Tulum Pueblo.

Tulum Beach

  • Direct op het strand. Hier kun je wakker worden met de zeebries en meteen het zand onder je voeten voelen.
  • Druk/toeristisch. Tulum Beach trekt veel bezoekers aan, waardoor het behoorlijk druk kan worden. Hier vind je geen backpackersvibe.
  • Prijzig. Het gemak van een strandlocatie komt met een hoger prijskaartje. Hotels kosten hier snel >€200 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Of je nu kiest voor Tulum Pueblo met zijn betaalbaarheid en lokale sfeer, of Tulum Beach met directe toegang tot het strand, beide opties hebben hun eigen charme.

Hoeveel dagen in Tulum?

Een verblijf van 3 tot 5 dagen in Tulum biedt de perfecte gelegenheid om deze bestemming volledig te verkennen. Als je de luxe hebt om 5 dagen te besteden, kun je een perfecte balans vinden tussen activiteiten en een paar dagen ontspannen op het strand. In 3 dagen kun je prima de bovengenoemde hoogtepunten van Tulum verkennen.

Hoe kom je er?

Cancun: Vanaf Cancun ben je ongeveer 2,5 uur onderweg met de bus. Het is ook mogelijk om direct vanaf Cancun vliegveld naar Tulum reizen. Ticket kun je kopen in de aankomsthal, of direct buiten de hal bij het busstation. Vertrektijden en actuele prijzen check je op de ADO website.

Valladolid: Vanaf Valladolid is het ongeveer 1,5 uur rijden met de ADO bus. Er is een tijdsverschil van 1 uur met Valladolid. ADO bussen vertrekken meer dan 15 keer per dag.

Bacalar: Vanaf Bacalar ben je zo’n 3 uur onderweg met de ADO bus. Bussen vertrekken zo’n 12 keer per dag.