Skip to main content

Gelegen in het hart van het Yucatán-schiereiland vind je Valladolid. Een schilderachtig stadje met een rijke geschiedenis dat je terugziet in de koloniale gebouwen in het centrum. Wat Valladolid bijzonder maakt is dat het de perfecte uitvalsbasis is voor het bezoeken van verschillende prachtige cenotes en eeuwenoude Maya ruïnes zoals Chichen Itza. Maar voor de bezienswaardigheden hoef je niet ver te reizen, want in Valladolid bevindt zich zelfs een cenote midden in de stad!

Valladolid mexico
Valladolid mexico

Leuke activiteiten in Valladolid

Bekijk de lichtshow in Parque Principal

De straten van Valladolid ademen geschiedenis. De stad werd in de 15de eeuw gebouwd op een voormalige Mayastad Zaci. De stenen van de Mayagebouwen werden gebruikt voor de Spaanse koloniale gebouwen waaronder de karakteristieke kerk aan het Parque Principal.

Overdag is het een gezellige plek om in de schaduw van de bomen op een bankje te zitten en mensen te kijken. Aan het eind van de middag worden etenskraampjes opgezet. Probeer zeker een marquesita, een opgerolde wafel vaak gevuld met chocola en kaas. Klinkt als een gekke combi, maar het is verrassend lekker!

Elke avond om 20:30 is er een indrukwekkende lichtshow over de geschiedenis van de stad die op de kerk wordt geprojecteerd. Om 21:00 is deze show in het Engels. Om eerlijk te zijn verwachtte ik er eerst niet zoveel van, maar het is echt wel tof gemaakt.

Vervolgens zou je door kunnen lopen naar Parque Sisal waar om 21:00 (in het Spaans) en 21:30 (in het Engels) de volgende lichtshow begint die op de muren van het klooster wordt geprojecteerd. Ook gaaf, maar de lichtshow op de grote kerk was wat mij betreft indrukwekkender.

Valladolid Parque principal
Marquesita valladolid

Bewonder de Chichen Itza Maya tempels

Een absolute must see in Mexico is Chichen Itza. Het is een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen in Mexico en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze oude stad was een belangrijk centrum van de Maya-beschaving en speelde een cruciale rol in de politieke, economische en religieuze geschiedenis van de regio.

Deze imposante tempels bevinden zich binnen handbereik van Valladolid. Dagelijks bezoeken duizenden mensen Chichen Itza. De piekuren beginnen einde ochtend tot aan de middag vanwege de vele tours. Het is dus slim om vroeg uit de veren te gaan en direct na opening de site te betreden. Hoewel je niet de enige zult zijn met dit idee, is het nog steeds stukken rustiger in vergelijking met latere uren.

chichen itza mexico

Chichen Itza kun je bezoeken met een tour, of op eigen houtje met de bus, scooter of taxi. ADO bussen vertrekken rond 10:00 ’s ochtends en binnen 40 minuten sta je op het complex. De wegen zijn is goede staat, dus met de scooter is het ook goed te doen.

Entree voor Chichen Itza is 550 MXN per persoon. Dat is zonder gids. Ik kan aanraden om een gids te nemen aangezien je zo veel meer informatie krijgt en het complex veel indrukwekkender wordt als je begrijpt welke geavanceerde astronomische en wiskundige kennis achter de bouwwerken zitten. Een super goede gids die ik kan aanraden is Walter Cahum. Hij vertelt de geschiedenis op een super interessante manier, leert je een stukje van de Mayataal, én is je persoonlijke paparazzi! Stuur hem een berichtje op +52 985 109 7840 en doe ‘m de groetjes 😉 .

Chichen Itza Mexico

Bezoek de minder toeristische Ek Balam tempels

Chichen Itza is niet de enige Maya ruïne in de omgeving. Ten noorden van Valladolid bevind zich namelijk Ek Balam. Netals in Chichen Itza is het super indrukwekkend om te zien hoe de oude bouwwerken oprijzen uit de omliggende groene jungle. De majestueuze tempels tonen ook hier aan hoe geavanceerd de architectuur en het vakmanschap van de Maya-beschaving was.

Integendeel tot de tempels in Chichen Itza, mag je die van Ek Balam nog wel beklimmen. De Ek Balam ruïnes zijn daarnaast een stukje rustiger dan de Chichen Itza omdat het gros van toeristen alleen de laatstgenoemde bezoekt.

Entree is 500 MXN per persoon. Vaak betaal je ook nog iets voor het parkeren, meestal zo’n 100 MXN.

Zwem in de cenotes

In de regio van Valladolid bevinden zich verschillende cenotes: natuurlijke zinkgaten die zijn ontstaan door het instorten van de bodem. In tegendeel tot de cenotes rond Tulum, bevinden de cenotes hier zich vaker onder de grond in majestueuze grotten.

Cenote Zaci

In Valladolid vind je zelfs een cenote midden in het centrum van de stad. Hier kun je een verfrissende plons nemen in het kraakheldere water omgeven door hoge rotsige muren.

Het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen kan is beperkt, waardoor je kunt genieten van een rustige en ontspannen sfeer. Hiervoor schrijf je je naam bij aankomst op de lijst waar je de tickets koopt. Vervolgens laten ze je weten wanneer je naar binnen kunt, meestal is dat na zo’n 1 of 2 uur. Je kunt maximaal 1 uur in de cenote vertoeven, maar dan gaan ze flexibel mee om want niemand stuurt je er uit.

In de tussentijd kun je een lunchje pakken in een van de nabije restaurants, of rondstruinen in de Mercado Principal om lokale souvenirtjes te scoren.

cenote zaci valladolid
cenote zaci valladolid

Cenote Xkeken & Cenote Samula

Deze indrukwekkende cenotes bevinden zich vlakbij Valladolid, verscholen in prachtige grotten. Met één ticket zijn ze beide te bezoeken.

Bij aankomst in Cenote Xkeken daal je af via een smalle trap in een donkere grot. Het turquoise water wordt omringt door imposante eeuwenoude stalactieten. In het kalkstenen plafond bevinden zich een paar kleine natuurlijke openingen waar het licht doorschijnt. Het water is heerlijk verfrissend. Cenote Samula bevindt zich in een andere grot, met een grotere natuurlijke opening waarbij de zon een prachtig effect geeft op het water.

Er bevinden zich toiletten, omkleedruimtes en douches. Er wordt verwacht dat je doucht alvorens de cenotes in te gaan.

Reddingsvesten zijn voor beide cenotes verplicht en als borg geef je een ID af. De cenotes bevinden zich relatief dichtbij Valladolid, waardoor je ze vanuit de stad per scooter, colectivo of taxi kan bezoeken. Je zou ook kunnen besluiten om ze na Chichen Itza op de terugweg te bezoeken.

cenote xkeken
cenote samula

Cenote Xcanche

De Xcanche cenote bevindt zich op een steenworp afstand van de Ek Balam tempels wat het ideaal maakt om deze bezienswaardigheden te combineren. Deze open cenote bevindt zich tussen de rotsen omringt met weelderige jungle. Hier kun je zwemmen met het zonnetje op je gezicht.

Naast dat er kleedruimtes, douche en toiletten bevinden, is er ook een prima restaurantje die o.a. lekkere taco’s en enchiladas verkoopt.

Andere cenotes

In de omgeving van Valladolid zijn talloze andere cenotes te vinden. Wat mij betreft zijn de bovengenoemde zeker de moeite waard om te bezoeken.

Het valt op dat sommige cenotes zijn getransformeerd tot populaire toeristische bestemmingen. Zo is de Cenote Saamal nu alleen toegankelijk met de aankoop van een prijzig combiticket inclusief een lunchmenu in het restaurant (zonder drankjes). Geen echte aanrader wat mij betreft en daarom verder niet in dit artikel beschreven. De omvang van het parkeerterrein geeft vaak al aan hoe druk het kan worden, vooral omdat dagelijks bussen vol toeristen worden afgezet, wat naar mijn mening afbreuk doet aan de magie van de plekken

Goed om te weten is dat de entreekosten van cenotes opeens kunnen veranderen. Er kan besloten worden om eens in de zoveel tijd entreetickets met 100 MXN of meer te verhogen. Controleer daarom vooraf de ticketprijzen om verrassingen te voorkomen.

Leer over bijenteelt in Xkopek, Beekeeping Park

Valladolid herbergt niet alleen prachtige cenotes en historische ruïnes, maar ook een unieke plek voor de liefhebbers van natuur en duurzaamheid; Xkopek, Beekeeping Park. In dit park kun je tijdens een tour meer leren over de wonderlijke wereld van bijenteelt. Zo kun je van dichtbij meemaken hoe bijen honing wordt geproduceerd en hoe de imkers met deze waardevolle insecten omgaan. Daarnaast leer je meer over de verschillen tussen de bijen in Mexico en die in andere delen van de wereld.

Het bijenpark bevindt zich in het zuiden van Valladolid, een half uur lopen vanaf Parque Principal, of een kort ritje met de taxi of de scooter.

Tips voor restaurants en cafés in Valladolid

Carolin Cacao Cafe Boutique: In dit café kun je genieten van een heerlijk ontbijtje of lunch met goede kop koffie of chocolade. Wandel daarna ook een rondje in hun mini biologisch tuintje. Wie weet zie je er een paar kolibries.

Loncheria Olich: In dit door een familie gerunde restaurant eet je heerlijke en betaalbare lokale gerechten. Vanaf de binnenplaats kijk je zo de keuken in.

La Joyita Cantina: Hier drink je je biertje gezellig tussen de beschonken Mexicanen, vergezeld met typische Mexicaanse live muziek. La Joyita Cantina is de bruine kroeg van Valladolid. Bij elk drankje krijg je een snack, dus je verlaat het café niet zonder een volle maag.

Los Frappes: Voor een dansje in de avond ben je bij Los Frappes aan het juiste adres. Hier gaan na 22:00 onder het genot van een live band de voetjes van de vloer. Het publiek is een gezellige mix van locals en toeristen.

restaurants valladolid mexico
taco's mexico

Hoeveel dagen in Valladolid

Ik kan je aanraden om 2 – 4 dagen in Valladolid door te brengen, waarbij 2 hele dagen het minimum is wat mij betreft. Dit geeft je de kans om een dag naar Chichen Itza en omliggende cenotes te gaan. Een andere dag zou je de Ek Balam tempels kunnen bezoeken in combinatie met cenotes in de buurt.

Hoe kom je er

Vanaf Tulum: Ongeveer 2 uur vanaf Tulum, voor €12 met de ADO bus.

Vanaf Isla Holbox: Zo’n 2,5 uur met de bus naar Chiquila voor €16. Vanaf daar sta je nog een half uurtje op de ferry.

Vanaf Merida: Zo’n 2,5 uur met de bus voor €21.