Skip to main content

Hoewel Belize is voorzien van zo’n 300 km aan stranden, worden de stranden rond Placencia als een van de mooiste beschouwd. Placencia is mede om die reden een steeds populairder wordende strandbestemming in Belize. Het staat naast de pittoreske stranden, bekend om gezellige bars en restaurantjes. De grootste toeristengroep is zonder twijfel Amerikanen die hier massaal naartoe trekken voor relaxte dagen aan het strand.

In dit artikel:

Placencia Beach Belize

5 leuke activiteiten in Placencia

Bij aankomst in Placencia zul je merken dat er veel bouwactiviteiten gaande zijn. Het schiereiland is volop in ontwikkeling en er worden veel nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Hoewel er ook veel onafgemaakte constructies zijn, toont dit ook de groeiende ontwikkeling van deze opkomende bestemming.

1. Struin over de Placencia Sidewalk

Het langgerekte schiereiland kun je het best te voet of met de fiets ontdekken. De Placencia Sidewalk loopt parallel aan het strand en is een kenmerkend en charmant aspect van Placencia. Het is de ideale plek om te slenteren en te genieten van de ontspannen sfeer. Onderweg kom je langs verschillende cafeetjes, restaurants en souvenirwinkeltjes met onder andere sieraden, houtsnijwerk en kleding.

De hele Placencia Sidewalk begint bij het Placencia Beach House en eindigt bij de pier. In een rustig tempo wandel je dit in ongeveer 20 minuten.

placencia sidewalk
placencia sidewalk

2. IJsjes eten bij Tuttifrutti Gelateria

In Placencia kan het érg heet worden en afkoelen met een ijsje van de Tuttifrutti Gelateria is dan zeker aan te raden! Deze kleurrijke ijsbar serveert een superlekker assortiment aan smaken voor ieder wat wils. Het ijs is van erg goede kwaliteit en ik ben zelf meerdere malen teruggegaan om de smaken uit te proberen.

3. Zwemmen en de zonsondergang bekijken bij de Placencia pier

Een leuke plek om zowel overdag als ’s avonds te vertoeven is de Placencia pier in het zuiden. Het is één van de weinige goede zwemspots in Placencia. De meeste stranden aan de oostkust liggen namelijk vaak vol met zeewier, wat het zwemmen minder aangenaam maakt. Gelukkig is het strand bij de Placencia pier vrijwel altijd zeewiervrij en kun je een verfrissende plons nemen in het heldere water vanaf het fijne zandstrand.

De pier is daarnaast ook een ideale plek om te genieten van de zonsondergang. Met een prachtig uitzicht kun je met een beetje geluk zelfs dolfijnen spotten die spelen in het kalme water.

Placencia pier Belize

4. Walvis haaien spotten

Een van de meest bijzondere dingen om te doen vanuit Placencia is om te zwemmen met walvishaaien. Tussen maart en juni trekken deze majestueuze dieren naar de wateren bij Gladden Spit. Het is een onvergetelijke ervaring om oog in oog te komen staan met deze vriendelijke reuzen tijdens een snorkel- of duikexcursie. Het is belangrijk op te merken dat het zwemmen met walvishaaien alleen onder begeleiding van erkende touroperators gedaan kan worden om de dieren te beschermen en hun natuurlijke gedrag niet te verstoren.

5. Aapjes spotten bij de Monkey River

Zuidelijk van Placencia bevindt zich de Monkey River waar je tijdens een tour stroomopwaarts verschillende dieren kan spotten. De jungle en mangroves vormen een bijzonder ecosysteem met een overvloed aan vogels en andere dieren. Met een beetje geluk zie je een schim van brulapen, krokodillen, verschillende vogels en zelfs zeekoeien die hier rondzwemmen.

Sommige tours brengen je ook wandelend een stukje door de jungle om de brulapen van dichterbij te bekijken.

Hoe kom je er?

Placencia is vrij gemakkelijk te bereiken per bus of een combi van bus en boot. Als je met de bus vanaf het noorden reist, kun je de hoofdweg nemen die het hele schiereiland doorkruist. Dit is een mooie route waarlangs je kunt genieten van het prachtige landschap van Belize. Het alternatief is het nemen van de boot vanaf Independence; de Hokey Pokey Watertaxi, maar de makkelijkste route is toch wel een directe bus.

Verder reizen vanaf Placencia

Richting het noorden

Om verder te reizen richting het noorden van Belize, is het mogelijk om de bus direct vanaf Placencia te nemen, in ieder geval met de gloednieuwe Floraria bus. Deze gaat 2 keer per dag, maar check van te voren altijd even het bus schema.

Richting het zuiden

Om van Placencia verder naar het zuiden te reizen, richting Guatemala via Punta Gorda, moet je eigenlijk altijd via Independence. Je kunt hiervoor de Hokey Pokey watertaxi nemen die minimaal 7 keer per dag vanaf een kleine haven van Placencia vertrekt.

Hier lees je alle artikelen over Guatemala.

hokey pokey watertaxi Placencia
hokey pokey watertaxi Placencia

Vanaf de haven in Independence is het nog zo’n 20 minuten lopen naar de James Bus Company terminal, maar je kunt vaak ook een taxi nemen of soms met iemand meeliften.

De bus van Independence naar Punta Gorda doet er ongeveer 2 uur over en een kaartje kost 10 BZD en is in de bus te kopen. Bussen vertrekken zo’n 9 keer per dag vanaf Independence tussen 9:00 en 19:45. Ik kan je aanraden de exacte tijden altijd even te dubbelchecken bij je accommodatie.

James bus company independence Belize