Skip to main content

Klaar voor een avontuur in het prachtige Belize zonder je bank te breken? Het verkennen van dit tropische paradijs kan soms een uitdaging zijn voor je budget aangezien het land namelijk na Costa Rica, bekend staat als duurste land van Midden-Amerika. Deze reisroute en handige tips helpen jou om Belize te verkennen zonder je budget te overschrijden.

Belize is een unieke reisbestemming in Midden-Amerika met veel verschillende culturele invloeden. Het is het minst dichtbevolkte land in Midden-Amerika. Het was vroeger een Britse kolonie en dat is onder andere te merken aan de taal. In Belize wordt Engels gesproken, maar ook het op Engels gebaseerde Creool als volkstaal. Naast dat je er genoeg cultuur kunt snuiven, is de prachtige natuur ook een grote reden om je reisroute door Belize te plannen. Er zijn behoorlijk wat nationale parken met weelderige jungle en overgroeide Maya ruïnes, maar ook kleurrijke koraalriffen in het Belize Barrier Reef die je kunt verkennen tijdens het snorkelen en duiken.

natuur belize
zeilboot belize barrier reef

Reisroute Belize voor 1 tot 2 weken

San Ignacio ➤ Caye Caulker ➤ Hopkins ➤ Placencia ➤ Belize City (of via Punta Gorda naar Guatemala)

Reisroute Belize-map

Er zijn verschillende manieren om je reisroute in Belize te starten. Zo is het mogelijk om op Belize City te vliegen, de enige plek in het land met een internationaal vliegveld. Maar soms kan het voordeliger zijn om je reisroute te starten vanaf één van de buurlanden aangezien er vaak geen directe vluchten naar Belize gaan vanaf Nederland.

Vlieg bijvoorbeeld op Cancún in Mexico en vlieg vervolgens naar Belize City. Of reis verder door naar Chetumal waar het mogelijk is om een watertaxi naar Caye Caulker te nemen.

Maar je zou ook op Guatemala City kunnen vliegen. Er zijn twee grensovergangen met Belize; één in het noorden (van Flores naar San Ignacio) en één in het zuiden (van Livingston naar Punta Gorda). Het is dus ook mogelijk om een rondje te reizen en een gecombineerde reisroute Guatemala en Belize te maken.

San Ignacio

Het charmante San Ignacio bevindt zich in het westen van Belize, vlakbij de grens met Guatemala. San Ignacio is omringd door weelderige jungle, heeft een relaxte sfeer en is een paradijs voor natuurliefhebbers.

Je kunt er de indrukwekkende Maya-ruïnes ontdekken, zoals Xunantunich en Cahal Pech, of voor een avontuurlijke ervaring gaan zoals tubing door de ATM-grotten, zip-lining over het regenwoud, en zwemmen in verfrissende cenotes. Het is een bijzondere ervaring om door deze overwoekerde overblijfselen van een oude beschaving te wandelen.

Aantal dagen in San Ignacio: 2-3 dagen.

San Ignacio belize

Caye Caulker

Vanuit San Ignacio reis je via Belize City door naar het tropische eiland Caye Caulker naast het Belize Barrier Reef. Met zijn relaxte en ongedwongen sfeer is Caye Caulker de ultieme bestemming om even helemaal tot rust te komen. Hier leven de locals volgens het motto “Go Slow”. Geniet van het trage tempo van het eiland en ontspan op een hangmat onder wuivende palmbomen.

Leuke activiteiten in Caye Caulker

Aantal dagen in Caye Caulker: 3-5 dagen.

caye caulker belizecaye caulker belize saling

Hopkins

Vanaf Caye Caulker kun je terugreizen naar Belize City om vanaf daar de bus naar het vissersdorpje Hopkins te nemen. Maar wat nog veel gaver is, is een driedaagse zeiltocht over het Belize Barrier Reef naar het dorpje Dangria, vlakbij Hopkins. Zo’n tocht kost minimaal $500. Dat is inclusief overnachtingen op idyllische eilandjes, 3 maaltijden per dag, drankjes en heel veel gezelligheid.

Eenmaal in Hopkins aangekomen kun je genieten van culture ervaringen met de Garifuna cultuur met hun eigen muziek, dans en gerechten. Ook kun je in Hopkins genieten van zowel zon, zee en strand als weelderige nationale parken met toffe hikes naar watervallen en viewpoints.

Wat te doen en te zien in Hopkins

Aantal dagen in Hopkins: 2-3 dagen.

Hopkins BelizeHopkins Belize

Placencia

Vanaf Hopkins neem je een bus naar het zuidelijker gelegen Placencia. Placencia staat bekend als een fijne plek met een van de mooiste stranden van Belize. Je kunt er heerlijk vertoeven met een drankje in je hand.

Daarnaast is Placencia een perfecte uitvalsbasis om walvishaaien te spotten gedurende de maanden maart t/m juni. En het hele jaar door kun je een prachtige tocht maken over de Monkey river waar je brulapen, krokodillen, verschillende vogels en zelfs zeekoeien kan spotten.

Leuke activiteiten in Placencia

Aantal dagen in Placencia: 2-3 dagen.

Placencia beach BelizePlacencia pier Belize

Verder reizen naar Guatemala

Vanuit Placencia kun je ervoor kiezen om terug te reizen naar het noorden, naar Belize City, of je reis te vervolgen naar Guatemala. Belize en Guatemala zijn perfecte landen om te combineren!

Handige tips voor je reis naar Belize

Check in welke valuta iets is geprijsd

In Belize wordt in Dollars betaald. Zowel Amerikaanse Dollar (USD) als de Belize Dollar (BZD). Je kunt in beide valuta’s betalen, maar meestal is het iets gunstiger om in de lokale Belize Dollar te betalen.

In 2023 is de USD ongeveer 2x zoveel waard als de BZD. Daarom wordt alles dat in USD is geprijsd verdubbeld wanneer je in BZD wil betalen. Dubbelcheck van te voren even in welke valuta de prijs staat aangegeven als dat niet duidelijk is.

Laat je Spaanse woordenboek thuis

Belize is het enige land in Midden-Amerika waar Engels de officiële spreektaal is en waar Spaans dus niet de dominante taal is. Dat is wel lekker makkelijk wanneer je Spaans niet zo ver is gevorderd. Daarnaast spreekt men ook Creools, een mix van verschillende talen.

Probeer je accommodaties van te voren te boeken

Na mijn backpackavonturen door Zuidoost-Azië was ik gewend aan de ‘luxe’ van het last minute boeken van accommodaties. Daar kun je een dag van te voren nog prima goedkope adresjes vinden. Maar ik heb geleerd dat het in Belize, en in meer Midden-Amerikaanse landen, niet echt mogelijk is. Zeker in het hoogseizoen (van januari t/m april) zitten de goedkope accommodaties meestal weken van te voren vol.

Het is dus aan te raden om van te voren eigenlijk al je reisroute vast te leggen en je accommodaties te boeken, zeker in de kleinere dorpen waar minder aanbod is.

Hopkins Belize

Budget en kosten Belize

Belize is, op Costa Rica na, het duurste land in Midden-Amerika. Dat heeft vooral te maken met dat het land weinig producten zelf produceert en het afhankelijk is van import. Rondreizen in Belize voel je daarom wel aan je portemonnee.

In dit soort nadelen van het reizen, zie ik uitdagingen en ik heb uitgezocht hoe je met een kleiner budget nog steeds prima kunt rondreizen in Belize.

Openbaar vervoer

Gelukkig zijn de afstand in Belize niet heel groot, dus hoef je niet ellenlange dagen op de weg door te brengen. Het meest gangbare vervoersmiddel in Belize is de lokale bus en ook gelijk de goedkoopste optie. Voor een rit van 2 uur betaal je ongeveer €3 tot €5.

De bussen komen in zowel in luxe varianten, als in aftandse roestbakken. De luxe bus is de gloednieuwe Floralia buslijn die sinds 2023 tussen Belize City en Punta Gorda rijdt en stopt in de tussengelegen steden. Deze variant is héél wat comfortabeler dan de oude bussen, dus het is de moeite waard want het prijsverschil is minimaal.

Wanneer je naar Caye Caulker reist, zal je ook de watertaxi nemen. Een enkeltje kost ongeveer €15 vanaf Belize City en als het goed is, is het voordeliger om een retourticket te kopen. Dat is een goed plan als je zeker weet dat je weer terug naar Belize City reist.

Tenslotte worden ook taxi’s veel gebruikt in Belize, maar die zijn vanzelfsprekend een stuk duurder. Heéél wat duurder. Het is verstandig om van te voren een prijs met de taxichauffeur af te spreken en zeker wat te onderhandelen.

Watertaxi caye caulker

Accommodaties

Belize wordt steeds meer backpacker-friendly. Dat wil zeggen dat er meer goedkope slaapplaatsen beschikbaar komen zoals dorms in hostels. Een bed in een dorm kost zo’n €15 tot €30 per nacht.

Heb je liever meer privacy of reis je samen, dan kan je rekenen op ongeveer €30 tot €50 per nacht voor een budget tweepersoonskamer. Budget wil zeggen, zonder airco en meestal ook een gedeelde badkamer.

Voor iets meer luxe betaal je al snel rond de €60 tot €80 per nacht.

De budget kamers raken vrij snel uitverkocht, dus zorg ervoor dat je een aantal weken tot een maand van te voren al je accommodatie boekt, zeker in het hoogseizoen.

Eten en drinken

Eten in Belize kan erg goedkoop zijn als je bij de lokale streetfood kraampjes langsgaat. Dan scoor je al een maaltijd voor €3 tot €5.

In lokale restaurantjes betaal je iets meer, namelijk €8 tot €10 voor een hoofdgerecht. En in een wat luxer restaurant ben je al snel €20 kwijt voor een maaltijd.

Drankjes kosten zo’n €2 tot €4.

gegrilde kreeft in belize
Belizaanse curry

Beste reistijd reisroute Belize

In Belize begint het natte seizoen meestal eind mei en eindigt zo ongeveer rond december. Het kan er flink regenen en de temperaturen blijven desalniettemin hoog wat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en benauwdheid. Als je de regenbuien liever ontloopt, reis dan in het droge seizoen van januari t/m april. Dit is de beste reistijd voor het plannen van een reisroute door Belize.