Skip to main content

Flores is een bijzondere en steeds populairder wordende bestemming in het noorden van Guatemala. En niet zonder reden. Flores staat bekend om de prachtige Maya-ruïnes, waarvan de meest beroemde Tikal is, en zich zo’n 60 km vanaf de stad bevindt. Het oude centrum is gelegen op een eilandje in het Peten Itza-meer en je kunt genieten van prachtige groene uitzichten en warme zonsondergangen. De leukste dingen om te doen in Flores lees je in dit artikel.

Must do’s in Flores Guatemala

Wandelen door het oude centrum

Het centrum van Flores is gemakkelijk te voet te verkennen en alles bevindt zich op loopafstand. In maximaal 15 minuten loop je van de ene naar de andere kant van het eiland.

Wat het oude centrum van Flores zo bijzonder maakt is dat het is gelegen op een eilandje. Met hoog water dringt het meer een stuk binnen de stadsmuren wat voor een bijzonder tafereel zorgt. Ook de bewoners van het meer zoals kikkers en kleine visjes zwemmen letterlijk door de straten.

Peten Itza-meer Flores Guatemala

Spotgoedkope taco’s eten op het plein

In Flores bevinden zich genoeg goede restaurantjes voor elke prijsklasse. Maar als je echt lokaal en spotgoedkoop wilt eten, dan kan ik je Tacos los Peces aanraden op het centrale plein. De vrouw bij deze kraam verkoopt hele lekkere en vooral super goedkope tacos, burritos en tosdadas. Voor 22Q kun je ze allemaal proberen met een drankje erbij!

Tacos los peces Flores
Tacos los peces Flores

Tikal

Een bezoek aan Tikal mag niet ontbreken tijdens je verblijf in Flores. Deze 1700 jaar oude Maya ruïnes zijn misschien niet de grootste die je in Guatemala vindt, maar Tikal was wel een van de machtigste steden van de Maya’s.

Het is erg bijzonder om langs de overblijfselen van deze stad te lopen. Bizar om te realiseren is dat slechts 20% van de oorspronkelijk stad is uitgegraven. Sommige bouwwerken zijn ook te beklimmen door middel van houten trappen, of via de uithakte stenen trappen.

Tikal Flores Guatemala

Een aanrader is om vroeg in de ochtend te gaan, omdat het overdag extreem heet kan worden. Ook heb je dan meer kans om wilde dieren te spotten die zich overdag vaak schuilhouden.

Het is leuk om Tikal te bezoeken met een tour omdat je zo veel meer te weten komt over de historie. Er staan namelijk een zeer beperkt aantal informatieborden. Tours zijn op meerdere plekken in de stad te boeken. Bij Los Amigos Hostel betaal je 130Q  en bij Getaway Travels kost een tour 110Q. Bovenop de kosten voor een tour betaal je ook de entreekosten voor het park van 150Q.

Kies je voor een tour, dan zijn de opties om in de ochtend opgepikt te worden om 4:30, 6:00, 8:00 of 10:00. Vanaf Flores is het ongeveer 1,5 uur rijden.

Het is mogelijk om in het park, middenin de jungle te overnachten, waaronder in het Jungle Lodge Tikal Hostal. Een nog bijzondere ervaring is in Tikal te kamperen. Dat kan voor 50Q per nacht, maar je hebt wel je eigen kampeerspullen nodig.

Tikal Flores Guatemala

Tip: er is geen ATM in de nabije omgeving, dus neem voldoende cash mee voor de entree en voor eventueel een hapje of drankje in het begin van het park. Je kunt ook zelf een lunchpakketje meenemen door bijvoorbeeld de dag van te voren een dikke sandwich te halen van de lokale bakkerij voor 40Q. Of haal spotgoedkope pupusas en een kipsandwich bij de mevrouw op de hoek tegenover de apotheek.

Jorge’s rope swing

Een andere populaire activiteit in Flores is Jorge’s rope swing aan de andere kant van het meer. Via deze rope swing slinger je van een aardige hoogte zo het warme meer in. De swing is ooit door een familie bij hun huis geplaatst en trok veel bezoekers. Op dit moment is het voor veel reizigers een bekende plek om een middagje door te brengen.

Er wordt een entree van 25Q gevraagd en daarmee kun je er zo lang blijven als je zelf wilt. Je kunt zelf drankjes en snacks meenemen, maar er wordt ook een selectie verkocht.

Om er te komen neem je een bootje vanaf Flores. Je kunt proberen sporadisch een bootje te regelen aan het noorden van het eiland, of je vraagt je ho(s)tel om een gunst. Betaal niet meer dan 150Q retour en spreek met de bestuurder af dat hij/zij je op een bepaalde tijd weer komt ophalen.

Je kunt er ook voor kiezen om er met je eigen gehuurde kano naartoe te peddelen. Zorg er wel voor dat je rond 17:30 uur terug peddelt om te voorkomen dat je in het donker op het water bent.

Boot Flores Guatemala
Jorge's rope swing Flores Guatemala

Drankjes doen in het weekend

Als je op zoek bent naar goedkoop eten en drinken, loop dan eens naar het zuiden van de stad, richting de brug die het centrum met het vaste land verbindt. Hier vind je veel lokale restaurants, eetkraampjes en gezellige bars.

Op vrijdag en zaterdag is het hier pas echt gezellig wanneer de locals uit de rest van de stad de bars weten te vinden. Op deze avonden openen er ook een paar bars waar je een dansje kunt doen!

Dineren aan de andere kant van het meer

Het restaurant Raices in het zuidwesten van Flores is een mooie plek voor een diner met zonsondergang. Maar misschien nóg wel leuker is gebruik te maken hun shuttle service om naar de vestiging aan het andere kant van het meer te varen; Raíces del Lago.

Ik kwam er bij toeval achter dat je ook aan de andere kant van het meer kon dineren, ook met een mooi uitzicht. Het eten is erg lekker, maar ligt voor Guatemalaanse begrippen wel in een iets hogere prijsklasse.

Lake Peten Itza Guatemala
Lake Peten Itza Guatemala

Hoe kom je in Flores?

Veel reizigers kiezen ervoor om naar Flores te reizen vanaf Antigua, Guatemala City, Lake Atitlan of Semuc Champey.

Vanaf Antigua is het mogelijk om een (nacht)bus te regelen via je accommodatie of bij één van de tourbureautjes in het centrum. Je reist dan hoogstwaarschijnlijk eerst via Guatemala City waarvan je vanaf station Fuente del Norte op de bus stapt.

De nachtbus is opzich wel een ervaring. Je hebt de keuze tussen first class en luxe en ik kan je de laatste variant absoluut aanraden. In de luxe bussen kunnen de stoelen bijna volledig plat waardoor je de meeste kans hebt om wat uurtjes slaap te pakken. De first class bus vertrekt om 21:00 en de luxe variant om 22:00. Na zo’n 12 uur rijden kom je ’s ochtends aan in Flores.

De bussen vertrekken vanaf Fuente del Norte in Zone 1 in Guatemala City. Ik moet zeggen dat ik eerst erg huiverig was over de veiligheid aangezien vertoeven in Guatemala City in de avond gegarandeerd wordt afgeraden. Het busstation was geen hele comfortabele plek, maar er is zitplaats binnen en er bevinden zich vaak ook andere reizigers. Het is verstandig om van te voren snacks te regelen voor onderweg aangezien er op het busstation niets wordt verkocht.

Om naar Flores te reizen vanaf Lake Atitlan reis je eigenlijk ook altijd via Antigua of Guatemala City. Ik vertrok om 14:30 vanaf San Pedro, stapte in Guatemala City over op de nachtbus en kwam uiteindelijk om 9:30 aan in Flores. In totaal een flinke rit dus van zo’n 18 uur vanaf San Pedro. Deze hele rit kostte mij 550Q.

Vanaf Semuc Champey is het simpelst, maar desondanks nog steeds een lange rit per minibus die je in ieder ho(s)tel kunt boeken.

Flores Guatemala

Van Flores naar Belize

Flores bevindt zich niet zo ver van de grens met Belize. Veel reizigers kiezen er dan ook voor om deze twee landen te combineren. GetAway travels is een goede reisorganisatie om deze trip mee te regelen. Zij voorzien je van alle benodigde informatie en helpen je met het in orde maken van je documenten. Een trip van Flores naar Belize City kost 125Q, maar het is ook mogelijk om naar andere bestemmingen te reizen zoals Caye Caulker voor 250Q.