Skip to main content

Welkom in Guatemala, een land met een rijke geschiedenis van Maya-beschavingen, adembenemende vulkanen, uitgestrekte jungles en charmante koloniale steden. Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en gevarieerde reisbestemming in Midden-Amerika, dan is Guatemala de perfecte keuze! Dit land heeft zoveel te bieden en je kunt er ook nog eens gemakkelijk rondreizen. Deze reisroute door Guatemala is een mooi uitgangspunt om het land op je eigen tempo te ontdekken. Ik deel verschillende opties en tips zodat jij goed voorbereid bent voor jouw avontuur door Guatemala!

Flores Guatemala

In dit artikel:

Reisroute Guatemala voor 2 tot 3 weken

Antigua ➤ El Paredon ➤ Lake Atitlan ➤ (Semuc Champey) ➤ Flores ➤ Rio Dulce ➤ Antigua

Reisroute Guatemala map

Deze reisroute door Guatemala is een voorstel op basis van mijn ervaringen, maar je kunt er prima je eigen draai aan geven. Zo zou je Semuc Champey kunnen overslaan als je krap in tijd zit. Of je slaat ook Flores over als je niet zo ver wilt reizen en vooral het zuiden van Guatemala wil ontdekken. Aangezien ik mijn reisroute ook combineerde met een reisroute door Belize, maakte ik als het ware één rondje door twee landen in een gecombineerde reisroute Guatemala en Belize.

Antigua

Als je naar Guatemala vliegt, vlieg je waarschijnlijk op Guatemala City. Nu is dit geen hele prettige stad om te verblijven, dus zou ik je aanraden om direct door te reizen naar Antigua. Antigua is inmiddels één van de meest populaire bestemmingen van Guatemala en was ook mijn favoriete stadje van het land.

Deze charmante koloniale stad wordt omringd door verschillende vulkanen waar je vanaf de stad een bijzonder uitzicht op hebt. Met een beetje geluk zie je ’s avonds op grote afstand de lava van de actieve Fuego vulkaan de lucht inschieten! Sommige van deze vulkanen kun je ook beklimmen, zoals de bijna 4.000 meter hoge Acatenango vulkaan waarvan je Fuego vulkaan van dichtbij kunt aanschouwen.

Toffe activiteiten in Antigua.

Aantal dagen in Antigua: 2-4 dagen.

Parque Central Antigua GuatemalaAcatenango hike hoogte

El Paredon

Slechts 2 à 3 uur rijden per shuttlebus vanaf Antigua bevindt zich een minder bekende bestemming in Guatemala: El Paredon. Deze strandbestemming aan de zuidkust wordt wel steeds populairder en niet zonder reden. Het is een hele relaxte plek waar je even helemaal tot rust kan komen. Daarnaast is het een ideale plek om te (leren) surfen en de golven te trotseren.

Aantal dagen in El Paredon: 2-4 dagen.

El Paredon surfboards

Lake Atitlan

Vanaf El Paredon kun je een directe shuttlebus nemen naar Panajachel in Lake Atitlan die er zo’n 3 tot 4 uur over doet. Mocht je El Paredon overslaan, dan is het ook mogelijk om direct vanuit Antigua, in zo’n 2,5 uur, naar Panajachel te reizen per shuttlebus. Lake Atitlan is een indrukwekkende bestemming, omringd door majestueuze vulkanen. De verschillende dorpjes rondom het meer hebben allemaal hun eigen charme en zijn leuk om op je gemakje te ontdekken.

Alles over Lake Atitlan en de verschillende dorpjes.

Aantal dagen in Lake Atitlan: 3-5 dagen.

Leukste dorpjes Lake AtitlanEagle's Nest San Marcos Atitlan

Lanquin/Semuc Champey

Vanaf Lake Atitlan kun je doorreizen naar Lanquin met Semuc Champey, een van de meest mooie natuurlijke plekken in Guatemala. Gelegen in de Alta Verapaz-regio, biedt dit verborgen paradijs meerdere turquoise gekleurde natuurlijke zwembaden, omringd door de groene jungle.

Op de kaart lijkt het wellicht een mooie tussenstop tussen Lake Atitlan en Flores, maar uiteindelijk ben je toch veel tijd kwijt aan het reizen omdat de wegen van erg slechte kwaliteit zijn. De busreis is ongeveer 10 uur vanaf Lake Atitlan. Vanaf Semuc Champey naar Flores is het daarna nog eens zo’n 9 uur reizen. Veel mensen slaan Semuc Champey daarom ook over. Mocht je wel de tijd hebben en een paar lange reizen niet heel erg vinden, dan is Semuc Champey wel erg tof om toe te voegen aan je reisroute Guatemala.

Aantal dagen in Semuc Champey: 2-3 dagen.

Semuc Champey

Flores

Naar Flores is het zo’n 9 uur reizen per minibus vanaf Lanquin of zo’n 12 uur vanaf Lake Atitlan (die route gaat altijd via Antigua/Guatemala City). Flores staat vooral bekend om de prachtige Maya-ruïnes die je er in buurt kan bezichtigen, waarvan Tikal de meest bekende is. Deze bevinden zich ongeveer 60 km van de stad. Het historische stadscentrum ligt op een eilandje in het Peten Itza-meer met mooie uitzichten op de jungle en prachtige zonsondergangen aan het meer.

Hier lees je alles over Flores.

Aantal dagen in Flores: 2-4 dagen.

Lake Peten Itza Guatemala
Tikal Flores Guatemala

Rio Dulce

Vanaf Flores reis je in ongeveer 4 uur naar Rio Dulce in het zuiden van Guatemala. Rio Dulce is een prachtige locatie aan een indrukwekkende rivier die zich een weg baant naar de Caribische Zee. Langs de oevers kun je genieten van groene jungle en wellicht een schim van aapjes opvangen. Een kans om volledig op te gaan in de rust en sereniteit van de natuur.

Als je het leuk vindt zou je een boottocht over deze rivier naar het plaatsje Livingston kunnen maken. De meeste reizigers maken deze route om verder te reizen naar buurland Belize.

Aantal dagen in Rio Dulce: 1-2 dagen.

Rio Dulce Guatemala

Is Guatemala veilig?

Guatemala is een land waar goed doorheen te reizen valt, maar er zijn wel wat veiligheidsrisico’s. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat er over het algemeen meer criminaliteit voorkomt in de grote steden.

Hoewel het reisadvies van de Rijksoverheid aangeeft dat de meeste bestemmingen in het land onveilig zijn, valt dat in de realiteit erg mee. Ik moet eerlijk zeggen dat dit reisadvies mij van te voren erg bezorgd maakte, maar toen ik daadwerkelijk door het land reisde heb ik me over het algemeen erg veilig gevoeld.

Het klopt dat het belangrijk is om oplettend te zijn. Je doet er goed aan om de grote steden zoals Guatemala City te vermijden, met name ’s avonds. Zorg ervoor dat je altijd je waardevolle spullen veilig opbergt en kopieën van je paspoort en andere belangrijke documenten bij je draagt. Het is een kwestie van je gezonde verstand te gebruiken en ook eens rond te vragen hoe lokals de veiligheid ervaren.

Zo sprak ik iemand die al jaren in San Juan bij het Lake Atitlan meer woont. De dorpjes zijn over het algemeen erg veilig, al raadden de mensen je daar wel af op eigen houtje te gaan hiken. Gewapende overvallen komen op sommige afgelegen plekken voor, zoals op de San Pedro vulkaan.

In Guatemala is toerisme een belangrijke inkomstenbron, dus het is voor inwoners erg belangrijk vinden als toeristen zich veilig voelen. In de meest bezochte gebieden kun je de ‘Policía de Turismo’ (Policía voor Toerisme) tegenkomen die de veiligheid van toeristen garanderen.

Antigua Guatemala straten

Handige tips en weetjes Guatemala

Oefen je Spaans

Ik vond de lokals in Guatemala over het algemeen super vriendelijk en gastvrij. Ze helpen je graag, maar dat doen ze wel in het Spaans! Enige kennis van het Spaans is dus zeker een pre als je door het land rondreist. Anders kom je met Google Translate en gebaren ook een eind.

Het openbaar vervoer is avontuurlijk

Het vervoer in Guatemala kan soms wat avontuurlijk zijn. De wegen hebben niet altijd de beste kwaliteit en zijn vrij hobbelig. Het openbaar vervoer kan onvoorspelbaar zijn qua dienstregeling en comfort.

De bekendste en goedkoopste vorm van openbaar vervoer is de chickenbus. Deze omgebouwde oude schoolbussen zijn verre van comfortabel en stoppen op veel plekken. Avontuur gegarandeerd!

Ik kan je aanraden om van te voren gewoon even de opties bij je accommodatie te checken zodat je je reis een dag van te voren gemakkelijk kan plannen. De meeste routes tussen bestemmingen worden afgelegd door minibussen die je bij vrijwel elke accommodatie kunt regelen.

vervoer reisroute Guatemala
vervoer reisroute Guatemala

Medische voorzieningen zijn beperkt

De medische voorzieningen zijn in Guatemala vrij beperkt, vooral in afgelegen gebieden. In veel van de bovengenoemde plekken in de reisroute bevinden zich wel kleine apotheken of huisartsenposten waar je met simpele problemen terecht kan, maar die zijn niet altijd open.

Zorg ervoor dat je reisverzekering volledige dekking biedt voor noodgevallen en overweeg het meenemen van een EHBO-kit. Die kan altijd goed van pas komen.

Boek in het hoogseizoen wat accommodaties van te voren

In december en januari bezoeken de meeste toeristen Guatemala, en het is dan zeker slim om van tevoren je accommodatie te boeken, omdat de beste opties snel volgeboekt raken. Het toerisme in Guatemala is nog steeds in opkomst, dus er zijn niet zoveel opties beschikbaar als in bijvoorbeeld Thailand of Indonesië.

Zelf houd ik ervan om tijdens het backpacken op het laatste moment te plannen, zodat ik flexibel kan zijn. Maar hierdoor had ik vaak beperkte opties en heb ik uiteindelijk meer moeten betalen voor een kamer. Tijdens mijn reis in februari waren veel van de leuke en betaalbare opties enkele weken van tevoren al volgeboekt. Het was uiteindelijk nooit een groot probleem om een slaapplek te vinden, maar het kostte wel wat meer.

Beste reistijd reisroute Guatemala

De beste tijd om voor deze reisroute door Guatemala is van november t/m april, in het droge seizoen. Er valt dan niet zo veel regen en het is overdag meestal zonnig en ’s nachts koelt het lekker af.

Het regenseizoen in Guatemala loopt van mei t/m oktober. Het kan zeker lastiger zijn om in die periode rond te reizen en buitenactiviteiten te doen. Wat wel een voordeel is van het regenseizoen is dat het landschap nóg groener is en er over het algemeen minder toeristen zijn.