Ik ben groot fan van de Indiase keuken. De gerechten zijn heel kruidig en hartstikke smaakvol. Daarom was ik erg blij toen ik rondreisde in Maleisië en Nepal en zag dat er zoveel Indiaas wordt gegeten. Dit Indiase gerecht, Jeera Aloo, heb ik ook heel wat keertjes gegeten, vaak aan de kant van de weg bij een street food tentje. Jeera Aloo is een vegetarisch bijgerecht gemaakt van aardappelen (aloo) en kruiden waaronder komijnzaad (jeera). Het wordt vaak geserveerd met roti of dal. Maar ook met een zoete lassi yoghurtdrank is het érg lekker als zoete tegenhanger.
Er bestaan verschillende varianten van dit Indiase gerecht. Hieronder deel ik het meest voorkomende en ook het simpelste Jeera Aloo recept. Je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt. Traditioneel worden er groene pepers én chilipoeder toegevoegd, maar je kunt ook (één van) beide weglaten als je helemaal niet van pittig houdt.
Jeera Aloo Recept
Ingrediënten (2 personen)
- 300 gram aardappels
- 2 el ghee (of gewoon olie)
- 2 tl komijnzaad
- 15 gram verse gember (geraspt)
- ½ groene chilipeper (in kleine ringetjes)
- 1 tl kurkuma
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl korianderpoeder (optioneel)
- 1 tl citroensap
- zout
- verse koriander
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in een kleine stukjes. Kook ze met wat zout totdat ze beetgaar zijn. Giet af en laat even droogkoken.
Zet vervolgens een koekenpan op hoog vuur met 2 eetlepels ghee of olie. Wanneer de pan goed warm is voeg je het komijnzaad toe. Als dit begint te geuren, voeg je de geraspte gember toe en de gesneden chilipeper. Schep af en toe om.
Nog voordat de gember bruin kleurt, voeg je gekookte aardappeltjes toe samen met kurkuma, wat chilipoeder, korianderpoeder (optioneel), citroensap en voldoende zout.
Hussel dit regelmatig om en laat het geheel een beetje bruin kleuren. Schep de Jeera Aloo ten slotte in een schaaltje en garneer met wat fijngesneden verse koriander.