Skip to main content

Onigiri was een snack die ik altijd al uit wilde proberen. Deze rijstballetjes zijn een populaire snack of lunch voor mensen van alle leeftijden in Japan. Er zijn maar een beperkt aantal winkels en restaurants in Nederland waar je deze snacks kunt uitproberen. Onigiri YA! in Amsterdam is een van deze winkels waar ze verschillende soorten onigiri verkopen en je ze kunt uitproberen. Leuker is om ze zelf te maken!

In tegenstelling tot sushi rijst, wordt de rijst voor onigiri niet altijd op smaak gebracht met rijst azijn, suiker en zout. Er wordt vaak tijdens het vormen van de onigiri wat zout toegevoegd.

Voor onigiri kun je Japanse kewpie mayonaise gebruiken. Deze is rijker van smaak dan traditionele mayonaise. Je zou ook wasabi kewpie mayonaise kunnen gebruiken in plaats van Sriracha saus.

Onigiri Tonijn

Onigiri Tonijn

Ingrediënten

(voor 4 onigiri)

  • 300 gram sushirijst
  • 440 ml water
  • 1 blikje tonijn (uitgelekt)
  • 2 el kewpie mayonaise
  • 1 tl Sriracha
  • 1 bosui (fijn gesneden)
  • 1 nori vel
  • zout
  • Sesamzaadjes (optioneel)

Bereiding

Begin met het wassen van de sushirijst. Voeg hiervoor net genoeg water toe om alle rijst onder te dompelen en roer met je vingers door de rijst. Giet het water vervolgens weg en herhaal totdat het afgegoten water helder is.

Breng de rijst met 440 ml water aan de kook, zet het vuur laag en kook met de deksel op de pan voor zo’n 16 tot 18 minuten of tot het water volledig is opgenomen. Zet het vuur uit en roer de rijst voorzichtig los met een houten lepel. Leg een schone theedoek over de pan, doe de deksel er weer op en laat 10 minuten staan.

Terwijl de rijst afkoelt, kan je verder gaan met de onigiri-vulling. Meng hiervoor de tonijn met de mayonaise, Sriracha, bosui en wat zout naar smaak.

Voor het maken van de onigiri rijstballen is het belangrijk dat de rijst nog wat warm is zodat het plakkerig genoeg is om te vormen. Verdeel de rijst in 4 gelijke delen. Maak je handen een beetje nat en strooi een beetje zout op je handen. Neem een deel rijst in één hand en druk het voorzichtig plat. Voeg een eetlepel tonijnvulling toe en druk de rijst voorzichtig over de vulling. Vorm de rijstbal tot een driehoekige vorm.

Sprenkel optioneel wat sesamzaadjes en zout over de onigiri. Knip de nori vellen net zo breed als de onigiri en wikkel deze er omheen. Schep een klein beetje vulling erop.

Onigiri Tonijn