Skip to main content

Met dit super makkelijke recept kan je in een handomdraai zelf je eigen pittige Aziatische chili olie maken. Geloof me, deze chili olie wordt je nieuwe favoriete smaakmaker bij al je Aziatische gerechten. Heerlijk bij rijst, noedels, dumplings en andere recepten zoals deze Japanse ramen of deze Cambodjaanse kippensoep. En het beste is dat je het helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak en pittige tolerantieniveau.

Gebruik voor deze Aziatische chili olie een neutrale oliesoort met weinig smaak. Zoals zonnebloemolie, arachideolie, maïsolie, raapzaadolie, rijstolie, slaolie of sojaolie. Olijfolie is niet geschikt omdat het typerende smaak heeft dat beter bij Italiaanse gerechten past.

aziatische chili-olie

Zelf Aziatische chili olie maken

Ingrediënten

(voor 1 potje)

  • 300 ml neutrale olie
  • 2 steranijs
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1 el (Sichuan) peperkorrels
  • 1 tl kruidnagels
  • 1 teen knoflook (gekneusd)
  • 30-50 gram chilivlokken
  • Zout

Bereiding

Schenk de olie in een pannetje met alle kruiden (behalve de chilivlokken). Verhit de olie op middelhoog vuur tot ongeveer 110-120 °C totdat er kleine bubbeltjes ontstaan bij de kruiden. Als je merkt dat de kruiden harder pruttelen of te snel donker worden, zet het vuur dan iets lager. Laat de kruiden op deze manier minimaal 30 minuten trekken, of 1 uur voor het beste resultaat.

Terwijl je olie verwarmd, doe je de chilivlokken in een hittebestendige kom of pot. Voor 300 ml olie gebruikte ik ongeveer 40 gram chilivlokken, maar hiermee kan je zelf experimenteren.

Voordat je de olie over de chilivlokken giet, haal je eerst de kruiden eruit. Dat kan je doen door alles door een zeef te gieten OF eerst de kruiden verwijderen met een vork of een kleine zeef.

Zorg ervoor dat de olie dezelfde temperatuur behoudt van 110-120 °C en giet het over de chilivlokken. Roer om de warmte van de olie gelijkmatig te verdelen en voeg wat zout naar smaak toe.

De olie is gelijk te gebruiken bij je favoriete Aziatische gerechten!

Bewaren: Laat de chili-olie afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare pot op een koele en donkere plek. Vaak wordt aangeraden de olie in de koelkast te bewaren, dan is het tot ongeveer 6 maanden houdbaar.

aziatische chili-olie in potje