Skip to main content

Ramen is een Japanse noedelsoep dat bestaat uit bouillon met zacht gegaard vlees (vaak kip of varkensvlees), Chinese noedels, groente en een zachtgekookt soja ei. Het is een Japans gerecht, maar werd in de 20ste eeuw geïntroduceerd door Chinese immigranten. De eerste keer dat ik Miso ramen probeerde, was tijdens mijn trip in Singapore in één van de vele Hawkers Centers. In deze foodcourts vind je talloze authentieke Aziatische gerechten. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel! Ik bestel thuis regelmatig ramen, totdat ik erachter kwam dat Miso ramen zelf maken super makkelijk is met dit recept. Een ander heerlijk recept is pittige Tan Tan Ramen met gehakt.

De ramen bouillon is verassend makkelijk zelf te maken en ook het klassieke ramen ei (ajitsuke tamago) is een fluitje van een cent. Voor de gemarineerde kip kun je het best kipfilet met vel kopen of kippendijen, maar een gewone kipfilet kan ook.

Daarnaast kun je het Miso ramen recept ook prima vega maken door simpelweg de kip weg te laten en eventueel te vervangen door gebakken tempé of tofu!

Japanse ramen recept

Miso Ramen recept

Ingrediënten

(voor 2 personen)

Voor de soja eieren

  • 2 eieren
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 1 tl suiker

Voor de kip

  • Kipfilet met vel/kippendijen
  • 2 el mirin
  • 1 el sojasaus

Voor de ramen bouillon

  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 2 tenen knoflook (geplet of door midden gesneden)
  • 2 stengels lente ui (in 3 stukken gesneden)
  • 3 cm gember (geschild en door midden gesneden)
  • 0,5 chilipeper (door midden gesneden en zaadlijsten verwijderd)
  • 30 ml sojasaus
  • 30 ml mirin
  • 2 tl miso pasta
  • 300 gram Udon noodles (voorgekookt, ik gebruik udon noodles)
  • Paksoi
  • Taugé

Bereiding

Begin met het maken van de soja eieren, deze moeten namelijk het langst marineren. Kook de eieren totdat het eiwit hard is, maar het eigeel nog wat zacht is. De kooktijd hangt af van de grootte van het ei, maar meestal kun je ongeveer 6 à 7 minuten kooktijd aanhouden. Laat de eieren direct na het koken afkoelen in koud water en verwijder de schil. Doe de eieren samen met de sojasaus, mirin en suiker in een ziplock zakje voor tenminste 2 uur, maar het liefst langer.

Marineer vervolgens de kip tenminste een uur in de sojasaus en mirin. Verwarm de oven voor op 220 °C en plaats de kip in een ingevette schaal of op bakpapier. Draai de kip na 10-15 minuten om en laat het nog eens 10-15 minuten in de oven. De oventijd is afhankelijk van de grootte van de kip, dus hou ‘m goed in de gaten.

Voor de ramen bouillon doe je een halve liter kippenbouillon, knoflook, lente ui, gember, chilipeper, sojasaus en mirin in een pan op laag/middelhoog vuur. Laat het geheel ongeveer 15 – 30 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel meer sojasaus of mirin toe naar smaak.

Nu kun je beginnen met het opbouwen van de ramenbowls! Doe hiervoor 1 tl miso pasta in elke kom en schenk de bouillon erover terwijl je blijft roeren. Verdeel de voorgekookte Udon noedels, een beetje paksoi en een handje taugé in over de kommen. Snijd de kip in plakjes en leg deze bovenop de noedels. Snijd het ramen ei doormidden en leg deze ook op de noodles. Besprenkel eventueel met wat ringetjes lente ui.

Ramen Japanse noedelsoep