Ik ga vrij regelmatig uiteten bij een Indiaas restaurant en bestel dan áltijd een zoete lassi. Ik denk dat een lassi het best te beschrijven is als een Indiase variant op een milkshake. Ook tijdens mijn rondreis in Maleisië, maar ook mijn rondreis in Nepal heb ik deze yoghurtdrank heel erg vaak gedronken. Daarnaast ben ik ook een groot fan van Indiase Masala Chai (Masala thee).
India en Pakistan wordt ook zoute lassi gedronken. Hier heb ik me nog nooit aan durven wagen, omdat ik zo gewend ben aan de zoete variant. Hieronder deel ik de recepten voor een zoete lassi en een heerlijke variant daarop, namelijk mango lassi. De recepten lijken erg op elkaar, alleen voeg je iets minder suiker en eventueel kardemom toe aan de mango variant.
De lassi’s uit deze recepten zijn vrij vloeibaai. Heb je liever een dikkere variant, voeg dan meer yoghurt toe of voeg wrongel/curd toe.
Zoete Lassi
Ingrediënten (voor 2 grote glazen)
- 250 ml yoghurt
- 125 ml melk
- 2 el kristalsuiker
- 1 – 2 kardemom peulen
- ijsblokjes (optioneel)
Bereiding
Doe alle ingrediënten (behalve de ijsblokjes) in een kom en gebruik een garde om alles te mengen. Je kunt daarnaast ook de ingrediënten in een blender stoppen. Mix bij beide opties zo lang door totdat er een schuimlaagje ontstaat. Dit gebeurt vrij snel.
Giet daarna de zoete lassi in lange glazen, voeg eventueel een paar ijsblokjes toe en serveer met een rietje. Geen plastic rietje, maar bijvoorbeeld een bamboe rietje of andere herbruikbare varianten.
Mango Lassi
Ingrediënten (voor 2 grote glazen)
- ½ – 1 mango
- 250 ml yoghurt
- 125 ml melk
- 1 el kristalsuiker
- 1 kardemom peul
- ijsblokjes (optioneel)
Bereiding
Voor het maken van de mango lassi is het gebruik van een blender het makkelijkst. Doe alle ingrediënten, behalve de ijsblokjes, in de blender en mix net zo lang totdat er een klein schuimlaagje ontstaat.
Giet de yoghurtdrank in lange glazen met een paar ijsblokjes en serveer met een herbruikbaar rietje.