Skip to main content

Tijdens mijn rondreis in Nepal heb ik ontzettend veel Masala Chai gedronken, ik denk zelfs wel élke dag. Ik ben echt dol op deze zoete kruidige thee. Samen met Zoete Lassi is dit mijn favoriete Indiase drankje. Masala thee is een Indiaas recept, maar omdat Nepal veel Indiase invloeden kent, wordt het ook hier veel gedronken. Masala betekent kruiden en Chai betekent thee. Eigenlijk is de letterlijke vertaling van Masala Chai dus kruiden thee. Die naam is hartstikke toepasselijk, want er gaan behoorlijk wat kruiden in!

Gelukkig is masala thee heel eenvoudig te maken zodat jij er ook thuis van kunt genieten. Natuurlijk kun je zelf iets meer of minder kruiden toevoegen, maar probeer de hoeveelheid melk en de hoeveelheid water gelijk aan elkaar te houden. Dit recept is voor ongeveer 3 kleine theeglazen.

Masala-Chai-ingredienten

Masala Chai recept

Ingrediënten (voor 3 theeglazen)

  • 4 kardemom peulen
  • 3 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 5 peperkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 – 3 plakjes gember
  • 1 – 2 el losse zwarte thee (of theezakjes)
  • 250 ml water
  • 250 ml melk
  • 2 el suiker

Bereiding

Maal de kardemom, kruidnagel, steranijs en peperkorrels in een vijzel. Het hoeft niet helemaal tot poeder, een beetje pletten is ook goed. Snijd het kaneelstokje in de lengte doormidden.

Zet een pan op het vuur en voeg hier 250 ml water aan toe. Gooi alle geplette kruiden erbij, samen met het kaneelstokje en de plakjes gember. Breng dit aan de kook en voeg vervolgens de zwarte thee toe.

Voeg daarna 250 ml melk toe en breng aan de kook. Hoe langer je alles laat pruttelen, hoe sterker de smaak wordt. Voeg naar smaak suiker toe en roer goed.

De Masala Chai kun je nu door een zeefje in het glas schenken.

Masala-Chai Indiaas