Skip to main content

Ik heb een zwak voor de Indiase keuken met al zijn smaakvolle, kruidige gerechten. Ik ben dol op het grote scala aan romige curries, knapperige pakora’s en samosa’s, maar ook de kruidige aardappeltjes Jeera Aloo. Maar het gerecht dat ik het vaakst bestel in Indiase restaurants, is de boterzachte butter chicken. Deze curry is over het algemeen niet erg pittig en de tomatensaus zorgt voor een zoete smaak. Het recept voor butter chicken is gelukkig vrij eenvoudig zodat je het gemakkelijk thuis op tafel tovert.

In veel Indiase gerechten wordt gekookt met ghee (geklaarde boter) dat de curries zo’n heerlijke smaak geeft. Mocht je geen ghee hebben, dan kun je prima een combinatie van roomboter en olie gebruiken.

butter chicken

Butter chicken recept

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Voor de kipmarinade

  • 400 – 500 gram kipfilet
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 tl citroensap
  • 2 teentje knoflook (fijngeperst)
  • 1 tl gember (geraspt)
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper

Voor de saus

  • 2 el boter of  ghee
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • chilipoeder (op smaak)
  • zout en peper
  • 1 el gemalen cashews of cashewboter
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 100 ml kookroom

Bereiding

Start met de marinade voor de kip. Snijd hiervoor de kip in blokjes en doe deze in een ruimte kom. Schep alle ingredienten voor de marinade erbij en meng zodat de kip helemaal bedekt is. Laat dit tenminste 1 uur intrekken in de koelkast, en maximaal 24 uur voor een optimale smaak.

Bak de kipstukje op hoog vuur en haal ze af nét voordat ze gaar zijn.

Voor de saus, verwarm de boter (of ghee) in een pan en fruit de fijngesneden ui in een paar minuten glazig, maar niet bruin. Voeg alle kruiden toe en de gemalen cashews (of cashewboter). Voeg vervolgens ook het blik tomatenblokjes toe en de room. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.

Vervolgens pureer je de saus met een staafmixer of in een blender. Schenk de saus terug in de hete pan en voeg nu ook de gebakken kipstukjes toe. Laat het geheel nog eens 15 minuten pruttelen en voeg eventueel nog een extra klontje boter (of ghee) toe.

Schep op een bord, garneer met verse koriander en serveer met rijst en naanbrood.

Indiase butter chicken