Skip to main content

Zuidoost-Azië is voor veel mensen de eerste keus voor een eerste backpackreis buiten Europa. Dat is niet zonder reden, want het continent kent een enorme diversiteit in natuur, cultuur, steden en stranden. In de meeste landen kun je al met een klein budget een lange tijd vooruit en van A naar B reizen is vaak gemakkelijk. Wat wil je nog meer?

Backpacken in Zuidoost-Azië is dus niet voor niets zo populair. Maar welke landen zijn het leukst of het gemakkelijkst om alleen doorheen te reizen? En wat zijn de mooiste strandbestemmingen? Kortweg, wat zijn de leukste landen in Zuidoost-Azië? Ik help je de leukste reis bestemming in Zuidoost-Azië te kiezen met deze vergelijkingen tussen landen!

Vergelijking leukste landen in Zuidoost-Azië

In dit artikel:

1. Beste landen om alleen te reizen

Iets wat ik iedereen zou kunnen aanraden, is om (een keer) alleen op reis te gaan. En Zuidoost-Azië is een perfecte regio om dit voor het eerst te proberen. Maar welke landen in Zuidoost-Azië zijn het best om alleen te gaan reizen?

Beste landen Zuidoost-azie alleen reizen

Indonesië, Thailand, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen zijn perfecte landen om alleen in te reizen. Het zijn hele veilige bestemmingen en worden jaarlijks door grote hoeveelheden backpackers bezocht. Hierdoor bevinden zich er een legio hostels en guesthouses met zowel goedkope dorms als tweepersoonskamers. Als solo reiziger ben je er eigenlijk nooit alleen!

Cambodja en Laos zijn ook geweldige landen om alleen door heen te reizen, maar scoren net iets lager omdat ze iets minder vaak worden bezocht in vergelijking met hun buren. Er bevinden zich echter wel meer dan genoeg hostels voor solo reizigers.

Singapore daarentegen wordt veel bezocht door toeristen, maar iets minder door solo reizigers.

De reden voor een lagere ranking van Myanmar, komt doordat het land pas vrij recent is ontdekt door toeristen. Hierdoor vind je niet dezelfde hoeveelheid keuze aan accommodaties als de meeste andere landen en zijn er gewoon nog niet zoveel (solo) reizigers. Dat kan het soms iets lastiger maken om andere backpackers ontmoeten, maar niet onmogelijk. Het is een fantastisch land om doorheen te reizen en ik kan het doorgewinterde solo backpackers absoluut aanraden!

2. Goedkoopste landen in Zuidoost-Azië

Reizen is vaak niet goedkoop, maar het hoeft ook niet duur te zijn. Na de grootste aankoop van een vliegticket, zit je in Zuidoost-Azië met een klein budget goed. Dit zijn de goedkoopste landen in Zuidoost-Azië.

Goedkoopste landen Zuidoost-Azië

Cambodja is één van de goedkoopste landen om te reizen in Zuidoost-Azië. Zowel het eten, als de accommodaties en het vervoer is er spotgoedkoop.

De prijzen in Thailand liggen er ondanks de grote toeristenstroom ook laag, waardoor je lang in het land kunt reizen met een klein budget. In het zuiden van Thailand liggen de prijzen wel wat hoger dan in het noorden.

Ook Vietnam groeit net als Thailand steeds verder uit tot een populaire toeristische bestemming. Desondanks betaal je voor zowel eten, slaapplekken en vervoer heel weinig.

Laos staat erom bekend dat het zo’n 20 jaar achterloopt op Thailand en de bevolking erg arm is. Prijzen voor eten en accommodaties is erg laag, maar het het vervoer is er wel iets duurder. Wanneer je in Thailand omgerekend enkele euro’s betaald voor een busrit, betaal je in Laos vaak 10 euro of meer.

In Indonesië ligt het budget erg aan de bestemming waar je verblijft, zoals dit het geval is in de meeste landen. Maar om te realiseren dat het land uit meer dan 16.000 eilanden bestaat, verschillen de prijzen nogal. Over het algemeen is Indonesië ook een zeer betaalbare bestemming.

Ondanks dat Maleisië wat verder ontwikkeld is dan de meeste landen in het continent, is het alsnog een hele goedkope reisbestemming in Zuidoost-Azië.

De Filipijnen stond lang bekend als één van de goedkoopste landen in Zuidoost-Azië. De prijzen zijn echter in de tussentijd in een rap tempo toegenomen doordat het toerisme verder toeneemt. Desalniettemin reis je in de Filipijnen nog steeds met een klein budget gemakkelijk doorheen.

Singapore is de duurste reisbestemming in Zuidoost-Azië vanwege de goede economie, maar is nog steeds een zeer betaalbare bestemming voor onze westerse portemonnee. Met name het streetfood is spotgoedkoop maar de accommodaties stukken duurder.

3. Mooiste stranden

Reis je in Zuidoost-Azië, dan zal je waarschijnlijk genoeg tijd op het strand doorbrengen. Deze landen hebben de mooiste stranden in Zuidoost-Azië.

Mooiste stranden in Zuidoost-Azië

Eén van de mooiste strandbestemmingen in Zuidoost-Azië zijn de Filipijnen. Wuivende palmbomen en een heldere zee waar reusachtige rotsformaties uit opstijgen.

Als grootste eilandenstaat ter wereld, is Indonesië ook bezaaid met prachtige stranden. Bezoek de populaire stranden op Bali en de Gili eilanden, tour langs verlaten stranden op het eiland Flores, of reis naar het authentieke onontdekte Sumba.

Het zuiden van Thailand trekt jaarlijks vele bezoekers vanwege de tropische stranden. Krabi is één van de populairste strandbestemmingen en niet zonder reden. Maar ook verder richting het zuiden op de grens met Maleisië vind je het tropische eiland Koh Lipe. Maar de ietwat avontuurlijkere reizigers kunnen terecht op de afgelegen tropische Surin eilanden met een ruige onaangetaste jungle.

Maleisië beschikt over prachtige stranden in zowel aan het oosten als het westen van het land. Zo zijn de stranden op Langkawi heerlijk en vind je op de Perhentian eilanden prachtige tropische stranden met een kleurig zeeleven.

Met zijn kleine kustlijn, staat Cambodja toch hoog op de lijst van mooiste stranden. De eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem zijn paradijsjes waar je waarschijnlijk graag een lange tijd zou willen blijven.

Ondanks de bijna 3,5 km lange kustlijn van Vietnam, zijn de échte tropische pareltjes op één hand te tellen. Desondanks kun je ook in Vietnam heerlijk genieten op het strand.

Het kleine Singapore is omgeven door zee, maar de mooie stranden zoek je vooral op in het zuiden op Sentosa eiland. In tegenstelling tot natuurlijke stranden in andere landen, zijn de stranden in Singapore kunstmatig aangelegd en allemaal voorzien van beachclubs en ander entertainment.

Met een lange kustlijn en als buurland van Thailand, beschikt ook Myanmar over mooie stranden, al is het land nog niet ontdekt als strandbestemming. De noordwest kust heeft een negatief reisadvies door de conflictsituatie met de Rohingya’s die naar Bangladesh vluchten. Andere strandbestemmingen zoals Ngapali Beach en Ngwesaung zijn veilig, maar zijn ook moeilijk te bereiken door beperkt openbaar vervoer.

Laos beschikt niet over een kustlijn en valt daarom af in het rijtje van strandbestemmingen.

4. Meeste wildlife

Iets wat ik graag doe op reis, is het bezoeken van nationale parken in de hoop wilde dieren te spotten. In deze landen kun je het best wildlife spotten.

Meeste wildlife

Indonesië staat bekend om de grote diversiteit in flora en fauna zowel op het land als in de zeeën. Een absolute once in a lifetime experience is het spotten van orang-oetans in Sumatra. Maar ook een boottrip in het Komodo nationaal park is een geweldige ervaring waar je oog in oog komt te staan met komodovaranen, schildpadden, dolfijnen en misschien wel mantaroggen en walvishaaien.

Ook in Thailand heb je een goede kans om wildlife te zien in de nationale parken waaronder neushoornvogels, apen en slangen in Khao Sok en misschien wel wilde olifanten in Khao Yai. Maar het land heeft ook een prachtige onderwaterwereld vol met kleurige tropische vissen en ander zeeleven.

De kleurige riffen in de Filipijnen huisvesten een talrijk tropisch zeeleven. Zo kun je er met een dosis geluk zwemmen met walvishaaien, duiken met zeeschildpadden in bijvoorbeeld Moalboal en komen er bijna 700 verschillende vogelsoorten voor waaronder arenden.

Met meerdere uitgestrekte nationale parken kent Maleisië een rijke flora en fauna. Eén van de beste plekken voor het zien van wildlife is in het groene hart van Maleisië: Taman Negara. Er is een aanzienlijke kans om er neushoornvogels, miereneters te zien en een scala aan insecten en kikkers gedurende een night tour. Op het eiland Pangkor kom je zelfs oog in oog te staan met neushoornvogels. Daarnaast kun je je bucketlist verder afstrepen na het zien van orang-oetans in Borneo.

Ondanks de gigantische biodiversiteit in Laos, is de kans om dieren in het wild te spotten relatief klein door de illegale jacht en handel. De grootste kans om wildlife te spotten in Laos, is tijdens The Gibbon Experience waarbij je al ziplinend door de jungle vliegt en in torenhoge boomhutten overnacht met de geluiden van de jungle om je heen.

Ook Vietnam kent een grote biodiversiteit met apen, olifanten en beren als inwoners. Desalniettemin is het lastig deze dieren in het wild te zien als gevolg van bevolkingsuitbreiding en landbouwdoeleinden waardoor de bossen enorm zijn ingeperkt.

In de jungles van Myanmar komen tijgers en luipaarden veel voor. Ook beren en apen hebben er lange tijd terug hun thuis gemaakt. Maar omdat er eigenlijk nauwelijks jungletours worden aangeboden, is de kans om deze dieren in het wild te zien erg klein.

Wildlife spotten in Cambodja is niet eenvoudig. Vanwege de Rode Khmer en de Vietnamoorlog is de flora en fauna in Cambodja nauwelijks in kaart gebracht. Nu is het nog steeds moeilijk om dieren te spotten dankzij de aanwezigheid van oude mijnen in de jungle. Voor vogelliefhebbers is een boottocht op de Mekong wel aan te raden!

Hoewel Singapore het op twee na dichtstbevolkte land ter wereld is, heb je er een kleine kans om o.a. apen en otters in het wild te spotten. De meeste kans heb je in de vroege ochtend in het Lower Peirce Reservoir Park.

5. Beste (openbaar) vervoer

Beste openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Singapore is één van de beste in Zuidoost-Azië. De hele binnenstad is verbonden door een metronetwerk en bussen. Razendsnel en comfortabel!

De wegen in Maleisië, Thailand en Vietnam zijn vaak geasfalteerd en in goede staat waardoor de infrastructuur tussen steden en dorpen veelal goed is. In deze landen reis je voornamelijk met (nacht)bussen en in een enkel geval met de trein. Tickets boek je eenvoudig bij je ho(s)tel of bij de lokale vervoermaatschappij. De goede wegkwaliteit maakt ook scooter rijden in deze landen erg leuk. Maar niet overal zijn de wegen zo goed en tussen kleine dorpjes liggen vaak onverharde wegen. In Vietnam ontkom je eigenlijk niet aan de beruchte of befaamde nachtbus waarmee de grootste afstanden worden afgelegd.

Indonesië heeft het allemaal: super-de-luxe zitplaatsen in de treinen op het eiland Java, gammele bootjes of ultra speedboten tussen de eilanden en minibusjes op Bali. De kwaliteit van het openbaar vervoer hangt vooral af van de populariteit van je volgende bestemming.

Terwijl het toerisme in Myanmar nog niet zo ver ontwikkeld is, kun je in het land wel vrij comfortabel reizen met de ruime lange afstandsbussen voorzien van airco en WiFi. Kijk niet raar op als je midden in de nacht bij één van de tolwegen voor een moment uit de bus wordt gezet, omdat de bus te zwaar is om verder te mogen rijden. De werknemers bij de tolhuisjes kijken trouwens niet raar op zodra de passagiers na de slagbomen vrolijk weer in de bus stappen.

De infrastructuur in de Filipijnen is matig met de bus als voornaamste vervoersmiddel. Deze bussen zijn over het algemeen wel redelijk comfortabel met airco en soms WiFi. Maar ook de boot wordt regelmatig gebruikt als vervoermiddel tussen eilanden en soms ben je aangewezen op het vliegtuig omdat de afstanden tussen de grote eilanden enorm is.

In Laos en Cambodja is de wegkwaliteit behoorlijk slecht. Geasfalteerde wegen vind je er wel, maar meestal met veel gaten en losliggende stenen. Scooter rijden is alsnog prima te doen, maar rijd voorzichtig en bereid je voor op een bumpy road. Ook hier zal je voornamelijk met de bus reizen. Wees niet verbaasd als het gangpad wordt volgepropt met zakken fruit, kooien met kippen of slaperige locals.

6. Best Engelssprekend

Tijdens het reizen hoef je niet raar op te kijken wanneer het merendeel van de bevolking, ook regelmatig in de toerismesector, geen Engels spreekt. Dat is helemaal niet zo raar, want kennis hebben van de Engelse taal is nou eenmaal vaak niet nodig voor deze mensen. In deze landen in Zuidoost-Azië spreekt men het beste Engels.

Engelssprekende landen

Als er ergens goed Engels wordt gesproken, dan is het wel in Singapore. Het onderwijs wordt zelfs in het Engels gegeven waardoor dus ook kinderen het vloeiend spreken. Naast het Engels, worden ook Mandarijn, Maleis en Tamil als officiële talen beschouwd.

Ook in de Filipijnen zal je waarschijnlijk weinig problemen hebben in de Engelse communicatie. De taal is, naast het Filipijns, als de tweede officiële taal uitgeroepen en wordt onder meer gebruikt door de overheid, in het onderwijs en binnen de handel.

In Maleisië worden veel verschillende talen gesproken met het Bahasa als officiële omgangstaal. Ondanks dat de regering graag zou zien dat het Bahasa meer wordt gebruikt, is Engels de meest gebruikte taal in de handel, het onderwijs en de rechtspraak.

Het Engelse niveau van de bevolking in Thailand, Indonesië en Vietnam is de afgelopen jaren flink toegenomen dankzij het rap groeiende toerisme.

In Laos, Cambodja en Myanmar spreekt men nauwelijks Engels. Dit heeft te maken het ontbreken van of minimale Engels in het onderwijs en het traag opkomend toerisme. Desondanks kun je er meestal prima uit te voeten met gebaren en Google Translate.

7. Meest pittige eten

De Aziatische keuken kent een scala van kruiden en specerijen die het eten behoorlijk scherp kunnen maken. Ook per land verschilt de pittigheid van gerechten enorm.

Meest pittige eten

Zo verbranden je smaakpapillen in Thailand direct na het eten van een curry. Kan je vrij goed tegen pittig eten, dan zijn de curries geweldig van smaak. Probeer absoluut eens een Massaman curry en een Penang curry. Iets minder pittige Thaise specialiteiten zijn Pad Thai en Papaya salade.

Het is mij vaker voorgekomen dat de tranen over m’n wangen liepen tijdens het eten. Ik kan totaal niet tegen pittig eten, dus ik vind al snel iets te pittig. Maar ook mijn reisgenoten zijn meerdere keren weggebrand door de vele chili. Bestel je “not spicy”, dan is het eten vaak alsnog extreem pittig.

Ook in de meeste gebieden in Indonesië wordt chili en sambal gretig gebruikt om gerechten te verrijken. Wil je de échte smaak van Indonesië leren kennen, skip dan de fancy restaurants en probeer één van de vele Nasi Padang eettentjes. Met gestoomde witte rijst als basis, kun je zoveel bijgerechten kiezen als op je bord passen. Kies bijvoorbeeld uit chili aubergine, gestoomde groenten, viscurry, en mijn persoonlijke favoriet slowcooked Rendang. Eén van de meest gegeten gerechten is trouwens Nasi Goreng, gefrituurde rijst met groenten en kip.

Ook Maleisië kent veel invloeden van Indonesië en heeft zelfs Nasi Padang restaurantjes, al is het eten er over het algemeen iets minder pittig.

In Laos vind je veel invloeden van de Thaise en Vietnamese keuken, toch is het eten hier vaak minder pittig. Het nationale gerecht is Laap, een salade met gehakt en diverse smaakmakers. Ook noedelsoep wordt in verschillende varianten aangeboden in bijna elk eettentje.

Singapore kent veel invloeden van China, Maleisië, India en Japan. In de culinaire Hawker centers is er genoeg keuze uit heerlijke gerechten met verschillende levels in pittigheid.

Het eten in Cambodja kent invloeden van Thailand en Vietnam, al worden de gerechten minder pittig geserveerd en juist iets zuurder. Cambodjaanse specialiteiten zijn o.a. Amok, een gestoomde viscurry in bananenbladeren en de Khmer soep met groenten en met het ontbijt met ei.

De keuken van Vietnam beschikt over heerlijke specialiteiten welke over het algemeen niet erg pittig zijn. Een paar bekende gerechten zijn de noedelsoep Pho, verse of gefrituurde loempia’s en rijstpannenkoekjes Banh Xeo. Eén van de meest gebruikte smaakmakers in Vietnam is vissaus en vind je werkelijk waar overal in flesjes op tafel.

De gerechten in Myanmar hebben veel invloeden van o.a. Thailand, India, Bangladesh en China. Over het algemeen is het eten er niet erg pittig.

Waar in de meeste landen in Zuidoost-Azië veel chili in gerechten wordt verwerkt, gebeurt dat in de Filipijnen bijna niet en zijn gerechten meestal zeer mild van smaak. De Filipijnse keuken is een mengelmoesje van Spaanse invloeden, te danken aan de koloniale tijd, en Aziatische smaken en producten.

8. Meeste uitgaangelegenheden en feestjes

Beste feestjes en uitgaansgelegenheden

In de populaire backpackersbestemmingen Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filipijnen zijn genoeg leuke feestjes te vinden.

In Thailand kun je los gaan op de fullmoon parties op Ko Phangan, maar ook o.a. in Phuket en Koh Tao. Zowel het bruisende Hoi An, als de wereldsteden Hanoi en Ho Chi Minh in Vietnam zijn perfecte bestemmingen om te feesten. Jakarta in Indonesië is overdag wellicht geen leuke stad, maar ’s nachts is het de place to be. Ook in Bali zijn genoeg hippe clubs te vinden en strandfeestjes in Gili zijn ook een aanrader. In de Filipijnen kun je genieten op rooftopbars in Manilla, tot strandfeestjes in Siargao.

Naast toffe uitgaansgelegenheden in Kuala Lumpur, staat Maleisië niet bekend om een bruisend nachtleven. Maar houd je van kleine strandfeestjes met andere backpackers, dan is het kleine Tioman eiland is de place to be.

De beste en meest fancy rooftopbars vind je in Singapore. Wanneer je liever niet wacht totdat het donker is, dan kun je in één van de vele Ibiza-stijl bars terecht op Sentosa eiland.

In Laos stond Vang Vieng jaren lang bekend om dé feestbestemming met goedkoop alcohol en tubing parties, al zijn de wilde feesten behoorlijk ingetoomd getemd na ingrijpen van de overheid na meerdere (duidelijke) ongevallen. Desondanks kun je je in Vang Vieng en Luang Prabang nog steeds prima tot middernacht vermaken, met hier en daar een uitschieter in een jungle party.

Naar Cambodja reis je niet voor het wilde nachtleven. Toch vind je op het tropische Koh Rong dagelijks leuke strandfeestjes. Daarnaast heb je in de ‘pubstraten’ en boulevards langs de rivier in Siem Reap en Phnom Penh de meeste kans op een gezellig avondje uit.

In Myanmar vind je geen clubs zoals wij die gewend zijn. Hier drink je een biertje op een plastic stoeltje in één van de vele straten van Yangon of geniet je van een drankje in restaurants aan de rivier in Bagan.

9. Beste landen voor digital nomads

Reizen en werken is steeds meer gewild en de term digital nomad is een hot topic. Dan is het ook handig om te weten in welke landen je het best op afstand kan werken met goede WiFi-verbindingen en comfortabele werkplekken.

Vergelijking Beste landen Digital Nomads Zuidoost-Azië

Van al deze landen, vind je in Singapore by far het beste internet én comfortabele werkplekken, al zijn de dagelijkse leefkosten hier ook het hoogst.

Kuala Lumpur in Maleisië staat bekend om één van de beste steden ter wereld voor expats om in te wonen en te werken. Daarnaast heeft het land een nieuw visum voor digital nomads aangekondigd waardoor het zich neerzet als de volgende grote hub voor remote working in Zuidoost-Azië. Naast de hoofdstad, staat ook Penang bekend als uitstekende werkplek voor foodies.

Thailand is uitgegroeid tot zo’n populaire toeristische bestemming, dat er zich op de meest bezochte plekken genoeg hippe tentjes en ho(s)tels bevinden met redelijke WiFi. Vooral Chiang Mai is een populaire bestemming voor digital nomads, maar ook Bangkok is noemenswaardig.

Als we Bali als uitgangspunt nemen, dan zou Indonesië in dit rijtje met vlag en wimpel op nummer 1 staan. De fancy hostels en hippe restaurantjes in o.a. Canggu en Ubud zijn perfect ingericht voor digital nomads. Op de rest van de 16.000 eilanden is dit altijd niet zo vanzelfsprekend en kan soms een uitdaging zijn een rustige werkplek te vinden met stabiel internet. Maar zolang je langs de toeristische trekpleisters reist, zal je vrij veel plekken vinden om comfortabel te werken.

Ook Vietnam heeft tal aan plekken geschikt voor remote working. Zo is Hoi An een goedkope en gezellige plek met goedkope accommodaties voor lange termijn en is er een officiële co-working space (Hub Hoi An). Maar ook Ho Chi Minh en Da Nang bieden genoeg mogelijkheden voor digital nomads.

Cebu in de Filipijnen is populair bij expats, toeristen en digital nomads en beschikt over verschillende co-working spaces. Manilla wordt door zowel reizigers als locals gehaat, maar heeft wel de beste voorzieningen van het land. Daarnaast zou je in het laid-back Siargao in één van de vele koffietentjes terecht kunnen.

Een stabiele internet verbinding vind je niet vaak in Cambodja. Siem Reap en Phnom Penh zijn uitzonderingen en beschikken zelfs over co-working spaces waaronder Angkor Hub (in Siem Reap) en The Desk (In Phnom Penh).

Ook in Laos is stabiel internet zeldzaam en buiten de grotere steden bijna onvindbaar. De meeste kans op een redelijke werkomgeving heb je in Luang Prabang, Vang Vieng, Vientiane of Pakse.

In Myanmar is het vrij lastig een goede werkplek te vinden met stabiel internet, naast je kamertje in één van de hostels. Stroomuitval komt nog steeds veel voor, internettoegang is over het algemeen duur en onbetrouwbaar

10. Meest kind- en familievriendelijke landen

Verre reizen met het gezin wagen steeds meer mensen zich aan. Het is een stuk avontuurlijker reizen dan Europa, en dat maakt het juist zo leuk voor reislustige families.

Vergelijking kindvriendelijke landen

Singapore en Maleisië zijn één van de meest kindvriendelijke landen in Zuidoost-Azië dankzij de goede infrastructuur en vervoer, hygiëne en veiligheid. In Singapore vind je brandschone schone openbare voorzieningen, ruime kinderwagenvriendelijke trottoirs en genoeg vermaak op Sentosa eiland. In Maleisië zijn vooral Kuala Lumpur, Langkawi en Penang populaire bestemmingen voor het hele gezin.

Ook ThailandIndonesië en Vietnam scoren hoog wat betreft kind vriendelijkheid. Zo zijn o.a. Krabi, Koh Lipe, Koh Samui en Chiang Mai ideale familiebestemmingen met veel schone en comfortabele voorzieningen. Eén van de meest kindvriendelijke bestemmingen in Indonesië is het comfortabele Bali. Maar ook Java en Lombok bieden redelijk goede voorzieningen. In Vietnam zijn o.a. Sapa, Hoi An, Phu Quoc en Ninh Binh fijne bestemmingen voor het gezin.

In de Filipijnen kun je op het trpoische Bohol en El Nido prima terecht met het hele gezin. Er zijn genoeg leuke strandactiviteiten en uitstapjes te ondernemen.

In Laos is het over het algemeen lastiger comfort te vinden, alhoewel Luang Prabang genoeg opties biedt.

Vanwege minder goede voorzieningen en beperktere infrastructuur staan Myanmar en Cambodja wat lager in dit lijstje en zijn dus weggelegd voor de avontuurlijkere gezinnen. Yangon en Inle Lake in Myanmar zijn prima plekken voor het gezin en in Cambodja is Koh Rong Samloem een dikke aanrader voor een rustige en veilige bestemming.

Ik ga naar…