Skip to main content

Yes, wat ben ik blij dat ik mijn favoriete Indonesische recept eindelijk op mijn blog heb staan: Rendang! Dit gerecht heb ik heel wat keertjes gegeten gedurende de 5 maanden dat ik in Indonesië was. Tijdens mijn laatste week heb ik het zelfs bijna elke dag gegeten. Rendang is simpel gezegd stoofvlees in een kruidige saus, een héle lekkere saus. Ik haalde mijn Rendang altijd bij de Nasi Padang Warungs. Deze eettentjes verkopen gestoomde rijst geserveerd met een keuze uit verschillende voorgekookte gerechten. Heerlijk!

Het maken van Rendang duurt een tijdje, maar moeilijk is het zeker niet. Het is vooral een kwestie van wachten nadat alle ingrediënten in de pan zitten en af en toe even roeren. Het is namelijk nodig om de saus te laten indikken en het vlees te stoven. Dit duurde bij mij ongeveer 3 à 4 uur.

In plaats van rundvlees kun je ook kip gebruiken, dat wordt namelijk ook heerlijk mals. Heb je liever een vegetarische optie? Dan kun je ook tempé gebruiken. Dit is namelijk ook érg lekker!

Rendang Recept IndonesischRendang Recept

Ingrediënten (voor 3 – 4 personen)

Kruidenmengsel

  • 3 – 4 rode chilipepers
  • 150 gram sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 15 gram gember
  • 15 gram laos
  • 1 kemirinoot
  • 0,5 stuk steranijs
  • 1 tl kurkuma
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn

Rendang

  • 0,5 kg mager rundvlees
  • 2 stengels citroengras (gekneusd)
  • 3 kaffirblaadjes (limoenblaadjes)
  • 1 liter kokosmelk
  • zout naar smaak
  • gekookte rijst
  • groente naar keuze

Bereiding Rendang

Snijd het vlees in stukjes. Voeg alle kruiden (de chilipepers, sjalotten, knoflook, gember, laos, kemiri, steranijs, kurkuma, nootmuskaat, kardemom, koriander en komijn) toe aan een keukenmachine en maal tot een glad mengsel. Voeg eventueel een scheutje kokosmelk toe om het malen gemakkelijker te maken.

Meng het vlees met de gepureerde kruiden en doe het in een grote wokpan of braadpan. Bak het vlees een beetje rondom aan.

Voeg het gekneusde citroengras, de kaffirblaadjes en wat zout toe naar smaak en schenk de kokosmelk in de pan. Kook op middel tot hoog vuur totdat het geheel kookt. Zet daarna het vuur laag en laat de Rendang een aantal uur (zo’n 4 – 5 uur) pruttelen zónder deksel. Roer af en toe.

Kook terwijl je blijft roeren tot de kokosmelk opdroogt en de olie door het vlees wordt opgenomen.

Serveer met gekookte rijst en groente. Traditioneel worden er cassave bladeren bij geserveerd, maar of deze in Nederland verkrijgbaar zijn durf ik niet te zeggen. Ik kookte er wat sperziebonen bij, maar andere gekookte groente kunnen er ook prima bij!