Skip to main content

Parelwitte stranden, de groenste bomen en kraakhelder blauw water met een indrukwekkend zeeleven. De Surin eilanden zijn het paradijs en het pareltje van Thailand. Mijn bezoek aan het Mu Ko Surin National Park was zonder twijfel het hoogtepunt van mijn rondreis door Thailand.

Benieuwd naar mijn toffe backpack route door Thailand? Check hem hier!

In dit artikel:

Toen ik aankwam met de boot zag ik de groene heuvels die uit het water staken steeds dichterbij komen. Hoe dichter we bij de eilanden dreven, des te helderder en blauwer het water werd. Ik kon zelfs het koraal zien vanaf de boot! WOUW!

Op zee stapten we over op een longtailboot die ons naar de kust bracht. Om het strand te bereiken waar de tenten zich bevinden, moesten we over een zandpad naar de andere kant van het eiland lopen. De tenten bevinden zich namelijk op Ao Mai Ngam Beach en dat is een heel paradijselijk strand! Met een beetje mazzel kijk je vanuit je tent zo op het strand. Fantastisch toch?

Het eerste wat ik deed toen mijn spullen in de tent lagen, was ook het strand op rennen. Het zand is zo heerlijk poederzacht en het water zo lekker warm en mooi helder! Hier ga ik me prima vermaken.

Ao Mai Ngam Beach SurinSurin eilanden Thailand

Activiteiten op de Surin eilanden

De Surin eilanden bezoek je natuurlijk vooral om heerlijk te relaxen. Chill in één van de hangmatten tussen de bomen of leg je handdoekje op het zachte zand. En dobber gedurende de dag natuurlijk wat rond in het heerlijke water. Surin is een plek waar je volledig tot rust kan komen. Dit zijn de leukste activiteiten op de Surin eilanden.

Duiken

Mu Ko Surin National Park staat bekend om zijn fantastische onderwaterwereld en de grote diversiteit aan dieren en planten. Denk aan de meest kleurige vissen, zeeschildpadden, kogelvissen, barracuda’s, murenen, koraalduivels, inktvissen en zelfs haaien. Zo zijn er ook een aantal fantastische duikspots rondom de eilanden.

De beste manier om de onderwaterwereld van de Surin eilanden te ontdekken is tijdens een liveaboard-trip. Vaak begint de duiktrip bij Koh Bon en vervolgens Koh Tachai en Koh Surin. De trip eindigt bij de duikspot Richelieu Rock. Richelieu Rock wordt bestempelt als één van de mooiste duikspots van heel Azië! 

De beste manier om de onderwaterwereld rond de Surin eilanden te ontdekken, is via een vijf tot zeven daagse liveaboard-trip. Voor langere liveaboard-trips kun je ook duiken bij de Similan-eilanden. Zo ver ik weet is het óók mogelijk om te duiken bij de Surin eilanden vanuit Khuraburi en Khao Lak door middel van een dagtrip.

Zeeleven Surin eilanden

Snorkelen

Wil je of kun je, net als ik, niet duiken, dan is snorkelen ook waanzinnig mooi! Elke dag vertrekken er twee snorkeltrips waar je je voor kunt inschrijven. Eén in de ochtend om 9:00 en één in de middag om 14:00. Om je in te schrijven voor de snorkeltripjes schrijf je je naam van te voren op een lijst. Je kunt dan ook zien op welke plek je die dag gaat snorkelen. Een snorkeltrip kost ฿200 en duurt twee uur.

Tijdens het snorkelen rondom de eilanden heb ik de meest waanzinnige vissen gezien. Zoals papegaaivissen, clownsvissen (Nemo), doktersvissen (Dory), koraalvlinders, wimpelvissen, murenen en zelfs een zeeschildpad die een hapje lucht kwam nemen. Op één van de snorkelplekken kun je met veel geluk haaien zien zwemmen. Helaas heb ik geen haaien gezien, maar gelukkig heb ik die al een keer gezien tijdens het snorkelen bij het Coiba National Park in Panama.

Zelfs vanaf Ao Mai Ngam Beach kun je al de mooiste dingen zien onder water. Het water op het strand is honderden meters uit de kust nog steeds ondiep genoeg om te staan waardoor je de prachtige stroken koraal met de voet kunt bereiken. Vanaf dit strand heb ik mooie zeeanemonen met clownsvisjes en andere kleurige vissen gezien. Ik was zo enthousiast dat ik de Nemo-visjes in het echt heb gezien! Ik heb daar zelfs twee koraalduivels die zich deels verscholen onder het koraal gespot. Hoe tof is dat?!

Maar de sporen van de tsunami uit 2004 zijn helaas nog steeds zichtbaar. Het koraal was daarvoor veel kleuriger en gezonder. Maar het koraal herstelt zich nog steeds. Om dit herstel niet in de weg te staan, wordt je aangeraden om niet op het koraal te staan of het aan te raken.

Een snorkel huur je al voor ฿40 voor een halve dag en als je het fijn vindt kun je ook een zwemvest huren voor ฿40 of flippers.

Snorkelen Surin eilanden

Wildlife spotten

Zoals ik al vertelde is het zeeleven echt fantastisch rondom de Surin eilanden. Maar ook op de eilanden leven verschillende soorten dieren. Op het strand lopen bijvoorbeeld honderden kleine en grotere heremietkreeftjes rond. Ik ben smoorverliefd op die kleine kreeftjes. Ik kan uren kijken naar hoe ze over het strand lopen. Neem nooit schelpjes mee naar huis, want op deze manier zorg je ervoor dat de kreeftjes geen huisje meer hebben!

Op de eilanden wonen ook makaken die de nodige rotzooi rondom de prullenbakken maken. Ook gigantische Indische varanen lopen rond op het eiland die af en toe komen snacken bij het restafval.

Er komen op de eilanden ruim 100 verschillende vogelsoorten voor waaronder adelaars, haviken en uilen. Maar ook kikkers, hagedissen en verschillende slangen hebben hier hun leefgebied.

Op het strand waar je met de boot aanmeert op de Surin eilanden, bevinden zich bij de mangrove boven bijzondere diertjes in het water: de zogeheten mudskippers. Dit zijn visjes die zowel in het water als op het land kunnen leven. En het kan nog gekker, want deze visjes kunnen over het water ‘rennen’. Erg bijzonder om te zien! Als je langs de kust loopt, zie je de visjes één voor één over het water rennen. Het is heel leuk om hier een slowmotionfilmpje van te maken. Hier heb je uiteraard wel een portie geduld voor nodig!

Benieuwd hoe zo’n slowmotionfilmpje eruit ziet? Bekijk dan het filmpje op de travel video pagina of aan het einde van dit artikel!

Hermietkreeft Surin eilandenMakaak Surin

Hiken

Heb je genoeg gerelaxt in je hangmatje? Op de Surin eilanden bevindt zich vanaf een 2 km lang nature trail naar Ao Chong Khad Beach. Tijdens het bewandelen van dit nature trail is er een aanzienlijke kans om makaken te spotten.

Vanaf Ao Mai Ngam Beach loop je via het zandpad in zo’n 10 minuutjes naar het strand aan de andere kant van het eiland in het zuiden waar je met de boot bent aangekomen. Wanneer je aankomt op het strand, loop je naar links totdat je een trail tegenkomt. Er bevindt zich ook een bordje op het strand die de trail aangeeft.

Het nature trail is behoorlijk pittig vanwege steile stukken pad en gammele houten trapjes en bruggetjes. Ik raad je daarom zeker aan om goede schoenen aan te trekken of hele stevige sandalen. Teenslippers zijn verre van ideaal voor deze hike.

Na ongeveer 30 minuten lopen (afhankelijk van je tempo) kom je aan op een uitgestrekt paradijselijk strand. Het is echt een aanrader om dit strand aan het einde van de middag te bezoeken. Dit is namelijk de beste plek om de zonsondergang te bekijken. Vertrek op tijd terug en neem een lampje mee, want dezelfde route terug is geen pretje in het donker!

Map Surin eilandenHiken Surin eilanden

Restaurant

Op Ao Mai Ngam Beach, vlakbij de tentjes, bevindt zich een restaurant. Elke dag is er op vaste tijden ontbijt (7:30 – 9:00), lunch (12:00 – 14:00) en diner (18:30 – 20:00). Er is een klein winkeltje waar je wat spulletjes kunt kopen, zoals zonnebrand en wc papier, maar geen eten. Zorg er dus voor dat je de maaltijden niet mist.

Op het menu staat voornamelijk rijst of noedels met vlees of vis en enkele soepen. Er zijn ook een aantal vegetarische maaltijden. Ook kun je er verse ananas en watermeloen bestellen zodat je toch aan je dagelijkse portie fruit komt.

Het is ook mogelijk om van te voren een set menu te bestellen waarbij je verschillende gerechten krijgt voor minimaal 2 personen. Dit menu verschilt per dag en wordt vaak in de ochtend bekend gemaakt op het bord dat in het restaurant hangt. Het ontbijtmenu kost ฿120 per persoon, de lunch ฿250 per persoon en het diner ฿280 per persoon. Wij hebben een keer zo’n menu genomen en hebben er met z’n drieën van kunnen eten.

Met coupons kun je eten halen in het restaurant. Het hele coupon-systeem vind ik alleen niet echt logisch. Je ruilt namelijk je Baht om voor coupons bij de receptie die beide precies dezelfde waarde hebben. Soms kun je ook gewoon met je Baht betalen bij het winkeltje en de verhuur. Handig? Niet echt.

In het restaurant bevinden zich oplaadpunten. ’s Avonds tot ’s ochtends vroeg is het enige moment gedurende de dag dat er stroom is. Iedereen maakt daar uiteraard gebruik van, waardoor het erg lastig is om een leeg stopcontact te vinden. Het is daarom best handig om een powerbank mee te nemen. Ook zijn er kluisjes in het restaurant die je voor een klein gedrag kunt huren. Hiervoor krijg je een slotje met sleutel, maar je kunt ook een eigen cijferslotje meenemen, zodat je geen sleuteltje bij je hoeft te dragen.

Set menu Surin

Hoe kom je op de Surin eilanden

De Surin eilanden bereik je met de open boatticket vanaf het plaatsje Khuraburi. De boot vertrekt elke ochtend rond 9:00 à 10:00. Het is daarom ook niet mogelijk om vanaf een andere bestemming in één dag naar de Surin eilanden te reizen. Je moet sowieso één nachtje verblijven in Khuraburi. Veel keus is er niet en de opties die er zijn, zijn erg basic. Verblijf bij voorkeur in het centrum in een guesthouse in Khura Buri.

Zo ver ik weet is het niet mogelijk om een open boatticket te kopen vanaf andere plekken. Vanaf Khao Lak vertrekken enkel georganiseerde tours.

  • Vanaf Khao Sok: Voordat ik de Surin eilanden bezocht, was ik in het Khao Sok National Park. Om de eilanden te bereiken moest ik de bus nemen naar Takuapa om vervolgens over te stappen op de bus naar Khuraburi. In theorie is deze reis in 1,5 uur mogelijk, maar in de praktijk deed ik er 4 uur over inclusief wachttijd. Ik overnachtte in Khuraburi en vertrok de volgende ochtend naar de Surin eilanden.
  • Vanaf Krabi: Er gaat een directe bus vanaf Krabi naar Khuraburi (en andersom) die er ongeveer 4+ uur over doet.

Hoe lang op het eiland verblijven

Als je de Surin eilanden bezoekt, raad ik je zéker aan om minimaal 2 nachten te verblijven. Ik verbleef er 3 nachten wat voor mij perfect was. Langer kon ik het dunne matje in de tent ook eerlijk gezegd niet meer aan…

De boot naar de eilanden vertrekt in ochtend, waardoor je gelukkig al voor de lunch op Surin bent. Je kan dan ook op die dag al een snorkeltrip in de middag plannen. De boot terug naar het vaste land vertrekt rond het middaguur, waardoor je op die dag alleen de ochtend nog hebt.

De kosten op de Surin eilanden zijn gelukkig niet heel hoog. Vooral het bootticket maakt het geheel duur. Per 5 dagen betaal je entreekosten voor het national park. Je kan dus besluiten om 5 dagen te blijven, zodat je geen extra kosten hoeft te betalen.

Surin Thailand

Kosten Surin eilanden

De Surin eilanden kunnen best een hap uit je budget zijn als je graag iets luxer reist. Maar vind je slapen in een tentje prima, dan is het goed te betalen. Het is het geld in elk geval zonder twijfel dubbel en dwars waard! Hier en dan kun je echt wel wat besparen.

Omdat de Surin eilanden behoren tot het Mu Ko Surin National Park ben je verplicht om bij de receptie een toegangsprijs te betalen. Volwassenen betalen ฿500 per persoon per 5 dagen en kinderen kosten ฿300. Dit geld wordt gebruikt voor het behoud van het nationale park.

Een tentje op de Surin eilanden kost ฿300 per nacht per tent. Deze zijn niet van te voren te reserveren, maar kun je gewoon bij de receptie op het eiland regelen. Je hoeft niet bang te zijn dat de tentjes volraken want er staan er misschien wel honderd. Bij de tentjes krijg je een hangslot met sleutel zodat je ze gewoon op slot kan doen.

Wil je graag slapen in een bungalow (฿2000 per nacht)? Dan wordt je wél aangeraden om deze van te voren te reserveren. Deze bungalows bevinden zich trouwens wel op een ander strand, op Ao Chong Khad Beach.

Het eten op het eiland kost iets meer dan gemiddeld in Thailand, maar is ook wel redelijk vergelijkbaar met het zuiden van Thailand. Voor een maaltijd betaal je tussen de ฿100 – ฿150.

Wil je graag een boot met bestuurder huren om naar andere snorkelplekken te gaan of om het eiland rond te varen? Dat kan! Je betaalt hiervoor ฿4000 voor een hele dag en ฿2000 voor een halve dag. Leuk voor als je met een grote groep bent. Er is plek voor maximaal 15 personen.

Tenten Surin eilanden

Opties voor een trip naar Surin

Concreet gezien zijn er twee opties voor een trip naar de Surin eilanden: een open boatticket of een georganiseerd tourpakket.

Het open boatticket vanaf Khuraburi kost ฿1700 per persoon. Dat klinkt veel en dat is het helaas ook. Dat komt neer op ongeveer €47. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want op de eilanden zelf is het allemaal niet zo duur. Met dit ticket bepaal je zelf wanneer je weer terug gaat naar het vasteland. Het open boatticket is alleen beschikbaar vanaf Khuraburi, en niet vanaf Khao Lak. Dit ticket kan je kopen bij Tom & Am Tours. Zij pikken je op bij je ho(s)tel en brengen je naar de haven.

Het is ook mogelijk om een georganiseerd tourpakket vanaf Khao Lak te kopen. Voor zo’n tourpakket van 3 dagen, 2 nachten betaal je ฿7500 per persoon. Hier zit bij inbegrepen: de boottocht van en naar Khao Lak, de overnachting in een tent, 6 maaltijden (set menu’s), entree van het nationale park en elke dag snorkeltrips.

Goedkoopste optie

Ik heb een rekensommetje gemaakt om te kijken welke optie het voordeligst is. Je bent het goedkoopst uit als je zelf alles koopt/regelt wat er zit inbegrepen in het tourpakket (dus een open boatticket van en naar Khuraburi, drie nachten in een tent, 6 maaltijden (set menu’s), entree van het nationale park en snorkeltrips + materiaal). Je komt dan namelijk uit op een bedrag onder ฿5500 per persoon voor 3 nachten en 2 dagen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om géén set menu’s te nemen, maar goedkopere gerechten van de menukaart om kosten te besparen. Ook hoef je niet elke dag een snorkeltripje te doen.

Beste reistijd Surin eilanden

De beste reistijd voor de Surin eilanden is van november tot en met maart. Het regenseizoen in Thailand loopt grofweg van april tot en met oktober. Het Mu Ko Surin National Park is ook in die periode een aantal maanden gesloten. Tussen mei en eind oktober zijn de Surin eilanden niet bereikbaar.

Travel video Surin eilanden

Alle posts over thailand