Eén van de populairste gerechten in Indonesië is toch wel nasi goreng. Wanneer je een lokale warung (eettentje) inloopt, is de kans groot dat er nasi goreng op het menu staat. Het betekent letter gefrituurde rijst. Nasi = rijst, goreng = gefrituurd. Dit gerecht kun je ook met bami maken in plaats van rijst; mie goreng. In totaal heb ik zo’n 5 maanden in Indonesië vertoefd en ik zal je vertellen dat ik er heel wat keertjes nasi of mie goreng heb gegeten!
Het is een erg simpel recept, maar het resultaat is hartstikke lekker. Voor dit gerecht kun je het best overgebleven rijst gebruiken van de vorige avond. Maar je kunt natuurlijk ook nieuwe rijst koken. Zorg er dan voor dat de rijst niet te nat is, maar een beetje aan de droge kant voor het beste resultaat.
Nasi Goreng Recept
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 chilipeper
- 1 ui
- 100 gram erwten
- 100 gram sperziebonen
- 200 gram gekookte rijst
- oestersaus
- vissaus
- sesamolie
- ketjap manis (zoet)
- zout
- 2 eieren
- gefrituurde uitjes
Bereiding
Begin met het koken van de rijst als je dit nog niet hebt gedaan. Plet de teentjes knoflook en snijd de chilipeper en ui fijn. Doe een flinke scheut (wok)olie in een wokpan op hoog vuur. Voeg de knoflook, chili en ui toe en blijf goed roeren om verbranden te voorkomen.
Snijd de sperziebonen in klein stukjes en doe deze samen met de erwten in de pan. Voeg de gekookte (droge)rijst toe en blijf goed omscheppen.
Voeg vervolgens de oestersaus, vissaus, sesamolie, ketjap en zout naar smaak toe en roer door. Blijf proeven en doe er eventueel meer bij indien gewenst.
Als de nasi goreng goed op smaak is, schep het dan op een bord. Bak in een koekenpan twee spiegeleieren en leg op elk bord een ei. Strooi er tenslotte wat gebakken uitjes over en je nasi goreng is klaar!
Tip: Serveer eventueel met kroepoek en plakjes komkommer.