In Thailand volgde ik een kookcursus en dat was erg goed bevallen. Toen ik een maandje later in Vietnam reisde, wilde ik dat graag weer doen. Dus toen ik me in het toffe stadje Hoi An bevond, volgde ik opnieuw een kookcursus waar ik onder andere deze heerlijke Vietnamese rijstpannenkoekjes leerde maken: Banh Xeo.
Het lekkere aan deze rijstpannenkoekjes vind ik de knapperige textuur. Samen met de bekende pinda-dipsaus zijn deze pannenkoekjes echt één van mijn favoriete Vietnamese streetfood gerechten. In Vietnam eten ze Banh Xeo dubbelgevouwen met rijstpapier eromheen en sla, taugé en koriander erin. Even dippen in die heerlijke pindasaus en je kunt genieten.
Natuurlijk kun je ook een vegetarische variant maken door het (buik)spek, en de garnalen uit de Banh Xeo te halen en de vissaus uit de pinda-dip.
Banh Xeo recept
Ingrediënten (voor ongeveer 6 pannenkoekjes)
Banh Xeo
- 200 gram rijstebloem
- 2 tl kurkuma
- Peper en zout
- Water (ongeveer 300 ml)
- 2 el Kokosmelk
- Bosui (gesneden)
- Olie (om in te bakken)
- Paar plakjes (buik)spek
- Kleine garnalen
- Sla
- Taugé
- Koriander
Ingrediënten Pinda-dip
- 1 tl olie (om in te bakken)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 125 ml water
- 1 el pindakaas
- 1 tl Hoisinsaus
- 2 tl Chinese sojasaus
- 2 tl vissaus
- Pinda’s
- Chilipeper
Bereiding Banh Xeo
Mix de rijstebloem, kurkuma, peper en zout in een kom. Voeg water toe totdat er een beslag ontstaat die een dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Voeg de kokosmelk en de gesneden bosui toe. Laat het beslag vervolgens een kwartiertje rusten.
Verwarm een kleine koekenpan op hoog vuur. Doe per keer 2 el olie in de pan. Bak kort één plakje (buik)spek en een paar garnalen in de pan. Zorg dat de pan goed heet is en schep een pollepel beslag in de hete pan (je moet het horen sizzelen). Draai de pan zodat het beslag gelijkmatig is verdeeld en zorg ervoor dat de pannenkoek overal even dik is.
Bak het pannenkoekje zo’n 1 à 2 minuten knapperig en een beetje bruin aan de onderkant.
Draai de pannenkoek vervolgens om en voeg nog een klein beetje olie toe als deze bijna is opgenomen. Houd de pan daarna een beetje scheef en draai het pannenkoekje zodat alle randen even in de olie knapperig bakken. Pas op dat je de pan niet té scheef houdt of te dichtbij het vuur zit waardoor de vlam in de pan slaat.
Glijd de Banh Xeo op een bord en besprenkel voor de helft met sla, taugé en koriander. Vouw het pannenkoekje dubbel.
Bereiding Pinda-dip
Maak nu de saus. Begin met de fijngesneden knoflook in een kleine (steel)pan met een beetje olie te bakken. Voeg vervolgens het water, de pindakaas, Hoisinsaus, Chinese sojasaus en vissaus toe. Breng aan de kook en verlaag het vuur terwijl je roert. Laat de saus een klein beetje indikken.
Voeg eventueel meer water toe. Schep in een schaaltje en besprenkel met wat pinda’s en een paar ringen chilipeper.