In Vietnam eten ze het bijna elke dag: Pho Bo, letterlijk vertaald “rundvlees noedelsoep”. Deze Vietnamese rundvleessoep is erg lekker én gezond. Het bevat namelijk verschillende verse groente. Ook toen ik in Vietnam was heb ik deze soep regelmatig gegeten voor lunch, diner en soms zelfs als ontbijt. Pho wordt zelfs beschouwd als het nationale gerecht van Vietnam. Tijdens mijn rondreis door Vietnam van 1 maand heb ik tijdens een kookcursus geleerd om deze soep zelf te maken.
Er bestaan verschillende versies van Pho Bo waaronder een snelle versie en een traditionele versie. Onderstaand recept is om traditionele Pho Bo te maken. Het is een vrij simpel recept die iedereen thuis kan maken. Toen ik dit recept thuis opnieuw maakte, waande ik me weer even in Vietnam. De smaak kwam echt overeen met hoe ik het mij kon herinneren!
Bij het maken van de kommen soep wordt rauwe ossenhaas gebruikt. Wanneer de hete soep er volgens op wordt geschonken garen de stukjes vlees totdat ze heerlijk mals zijn.
Pho Bo Recept
Ingrediënten (voor 3 – 4 personen)
Voor de Bouillon
- 2 runderbotten (zoals schenkel, of rundermergpijp)
- 2,5 liter water
- 1 middelgrote ui
- 2 knoflookteentjes
- 5 cm gember
- 1 kaneelstokje
- 1 kardemom
- 3 kruidnagels
- 3 steranijs
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl venkelzaad
- 50 ml vissaus
- 0,5 blokje rundvleesbouillon (optioneel voor meer smaak)
Voor de topping
- 200 gram rijstnoedels
- 200 gram ossenhaas
- verse koriander
- taugé
- 1 rode peper
- 1 limoen
Bereiding Pho Bo
Begin met het afspoelen van de runderbotten met koud water. Doe ze vervolgens in een grote pan met ongeveer 2,5 liter koud water en breng zachtjes aan de kook.
Na een aantal minuten koken kun je het schuim eraf scheppen met een schuimspaan. Om een hele heldere soep te krijgen, giet je de botten af, vervang je het water en was je de pan goed af om overtollig schuim te verwijderen. De hoeveelheid schuim hangt af van de kwaliteit van de botten, soms is afscheppen al genoeg.
Optioneel: Bekleed vervolgens een bakplaat met aluminiumfolie. Snijd de uien door vieren, plet de knoflookteentjes en halveer de gember en leg deze op de bakplaat. Rooster ze 10 – 15 minuten totdat ze bruin worden. Hiervoor zorg je ervoor dat de smaak beter vrij komt als je ze toevoegt aan de soep.
Voeg vervolgens het kaneelstokje, kardemom, steranijs, kruidnagels, korianderzaad en venkelzaad toe aan een droge koekenpan. Bak op middelhoog vuur totdat de geuren vrijkomen. Doe de geroosterde kruiden in een linnen of katoenen kruidenzakje of kaasdoek en bind vast met slagersdraad.
Voeg het kruidenzakje en de (geroosterde) groente toe aan de pan met heet water. Schenk ook de vissaus in de pan, net als wat zout. Kook het geheel voor ongeveer 3 uur. Overtollig schuim kun je tijdens het koken verwijderen met de schuimspaan.
Na ongeveer 3 uur verwijder je de botten, de groente en het kruidenzakje. Pluk met een vork het vlees van de botten en doe dit malse vlees terug in de soep. Voor een heldere soep schenk je de soep door een zeef in een andere pan.
Gaar de rijstnoedels volgens de verpakking en schep deze vervolgens in een kom. Snijd de rauwe ossenhaas in dunne plakjes en leg deze op de noedels. Schenk tot slot de hete bouillon eroverheen en voeg een handje verse koriander, taugé, een paar ringetjes chilipeper en een partje limoen toe.
Een ander heerlijk Vietnamees recept is Banh Xeo: hartige rijstpannenkoekjes.