Skip to main content

Tortilla wordt in Spanje veel gegeten, met name als tapas. Zij serveren het dan vaak op brood. Het is eigenlijk een hartige taart gemaakt van aardappel, ei en ui. De eerste keer dat ik Spaanse tortilla heb gegeten, was bij mijn schoonouders. Dit heerlijke recept komt dan ook van mijn schoonmoeder. Ook tijdens mijn bezoek aan Madrid en mijn stedentrip in Barcelona heb ik de échte Spaanse tortilla gegeten in tapasrestaurants.

Dit recept is dan ook voor de originele Spaanse Tortilla. Er zijn namelijk verschillende variaties. Denk aan Spaanse tortilla met chorizo en Spaanse tortilla met groenten. Maak je Spaanse avond compleet met Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in saus).

Waar je zeker goed op moet letten bij het maken van Spaanse tortilla is dat je genoeg zout gebruikt. De kans is groot dat de tortilla bij de eerste keer nog niet zout genoeg is. Dit is zo’n gerecht die elke keer net weer iets beter smaakt doordat je er meer feeling mee krijgt. Het bepalen van de hoeveelheid zout, het omdraaien (zeker tricky!) en het gaar laten worden van de aardappelen kan lastig zijn. Zeker de eerste keer. Maar het blijft een ontzettend lekker gerecht.

Spaanse Tortilla Recept

Spaanse Tortilla Recept

Ingrediënten

  • 6 grote aardappelen
  • 4 à 5 eieren
  • 1 ui
  • zout
  • olie om in te bakken

Bereiding

Schil de aardappelen en snij deze in blokjes. Indien je de aardappelen wil wassen, droog ze dan goed af. Anders spettert het later namelijk in de olie.

Snij de ui in stukjes. Hussel de aardappels en de ui door elkaar met ruim zout(!) in een kom.

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan. Bak de aardappel en ui gaar, maar niet bruin.

Klop de eieren met wat zout. Schep de aardappelen en ui met een schuimspaan uit de olie en doe deze bij de eieren. Giet de olie uit de pan in een bak, de grote hoeveelheid heb je niet meer nodig.

Giet alles in de koekenpan waar nog een heel klein beetje olie in zit om de tortilla te bakken. Op een niet al te hoog vuur bak je de tortilla aan 1 kant. Kijk af en toe of het niet te bruin wordt. Bovenop moet het ei niet heel nat meer zijn voor het omdraaien.

Neem dan een groot bord dat helemaal over de koekenpan past. Legt het bord erop en neem eventueel een pannenlap voor de steel. Het is namelijk belangrijk dat je een goede grip hebt. Leg je hand op het bord, pak de steel, houd het bord goed tegen de pan gedrukt en draai de pan in 1 keer om. Duw vervolgens de randen een beetje naar beneden zodat het mooi aansluit met de pan. Laat deze kant ook een beetje bakken. Vervolgens kan je de tortilla makkelijker draaien mocht je dat willen.

Glijd tenslotte de tortilla op een groot bord.