Van de Spaanse tapas kan ik echt geen genoeg krijgen. Ik heb me met vrienden heel wat keertjes vol gegeten bij tapasrestaurants. Albondigas zijn samen met Spaanse tortilla mijn favoriete tapasgerechten. Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes in een lekkere kruidige tomatensaus. Natuurlijk kun je het zo pittig maken als je zelf wil, maar volg je dit recept voor Albondigas dan komt het zeker goed. Vaak laat ik de rode peper eruit, omdat ik niet zo goed tegen pittig eten kan.

Af en toe maakt mijn schoonmoeder dit heerlijke Albondigas recept met bijpassende Spaanse tortilla: een echt Spaans feestmaal! Ook tijdens mijn bezoek aan Madrid en aan Barcelona heb ik van deze gerechten genoten.

Albondigas is een perfect gerecht voor een tapasavond met vrienden of familie. Combineer met Spaanse tortilla, nacho’s met kaas, mozzarella spiesjes of olijven.

Albondigas Recept:

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 300 gr rundergehakt
  • 50 gr geraspte oude kaas
  • 1 tl gemalen komijn
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 beschuit
  • 2 el koffieroom
  • 3 el olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el gesnipperde peterselie
  • Peper en zout
  • 1/2 rode peper (eventueel)

Bereiding

Pel en snipper de ui. Snij de paprika in stukjes en snij ook de rode peper. Doe het gehakt in een kom en voeg de kaas, de helft van de uit, de komijn en zout en peper naar smaak toe. Pers er 2 knoflookteentjes boven uit, verkruimel het beschuitje erboven en voeg de koffieroom toe. Kneed het geheel goed door elkaar en vorm er ongeveer 20 balletjes van.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de rest van de uit roe, voeg de paprika toe, pers het laatste knoflookteentje erboven uit en voeg eventueel ook de gesneden rode peper toe. Laat dit even bakken en roer vervolgens de tomatenblokjes erdoor. Laat de gehaktballetjes daarna afgedekt in zo’n 15 minuten zachtjes gaar worden.

Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper. Strooi tot slot de peterselie eroverheen.

Tip: Je kunt dit gerecht een dag van te voren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.