Van de Spaanse tapas kan ik echt geen genoeg krijgen. Ik heb mij samen met vrienden heel wat keertjes propvol gegeten bij tapasrestaurants. Maar tijdens mijn bezoek aan Madrid en aan Barcelona heb ik natuurlijk de nodige tapas gegeten. Albondigas zijn samen met Spaanse tortilla mijn favoriete tapasgerechten. Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes in een lekkere kruidige en wat pittige tomatensaus. Natuurlijk kun je het zo pittig maken als je zelf wil.

Albondigas is een perfect gerecht voor een tapasavond met vrienden of familie. Combineer dit gerecht met Spaanse tortilla, nacho’s met kaas, mozzarella spiesjes of olijven.

Albondigas Spaanse gehaktballetjes

Albondigas Recept

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 300 gr rundergehakt
  • 50 gr geraspte oude kaas
  • 1 tl gemalen komijn
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 beschuit
  • 2 el koffieroom
  • 3 el olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el gesnipperde peterselie
  • Peper en zout
  • 1/2 rode peper (eventueel)

Bereiding

Pel en snipper de ui. Snij de paprika in stukjes en snij ook de rode peper. Doe het gehakt in een kom en voeg de kaas, de helft van de uit, de komijn en zout en peper naar smaak toe. Pers er 2 knoflookteentjes boven uit, verkruimel het beschuitje erboven en voeg de koffieroom toe. Kneed het geheel goed door elkaar en vorm er ongeveer 20 balletjes van.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de rest van de ui toe, voeg de paprika toe, pers het laatste knoflookteentje erboven uit en voeg eventueel ook de gesneden rode peper toe. Laat dit even bakken en roer vervolgens de tomatenblokjes erdoor. Laat de gehaktballetjes daarna afgedekt in zo’n 15 minuten zachtjes gaar worden.

Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper. Strooi tot slot de peterselie eroverheen.

Tip: Je kunt dit gerecht een dag van te voren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.