Indonesische toetjes kunnen érg lekker zijn. Denk maar aan spekkoek en bijvoorbeeld klepon (kleverige rijstballetjes met kokos). Ook kolak pisang viel erg goed bij mij in de smaak. Ik had zoiets nog nooit eerder gegeten en moest eerst een beetje wennen aan de smaak. De eerste keer dat ik dit Indonesische gerecht probeerde was ik in Lombok. Ik woonde als het ware zo nu en dan bij locals thuis. De moeder kookte elke dag heerlijke Indonesisch gerechten, waaronder deze kolak pisang.

Kolak pisang betekent letterlijk vertaald bananen compote. Het wordt in Indonesië als toetje maar ook als ontbijt gegeten, met name gedurende de ramadan. Traditioneel wordt kolak pisang gemaakt met bakbananen, maar je zou ook gewone bananen kunnen gebruiken. Indien je gewone bananen gebruikt, voeg dan minder suiker toe. Ik vind juist dat de bakbananen het zo lekker maken omdat deze niet zo’n zoete smaak hebben. Ook wordt vaak palmfruit, jackfruit of casave toegevoegd. Ik besloot om in plaats daarvan druiven toe te voegen en dat viel erg goed in de smaak.

Kolak Pisang Indonesisch

Kolak Pisang Recept

Ingrediënten (voor 4 kleine schaaltjes)

  • 200 ml water
  • 50 gram palmsuiker of bruine suiker
  • pandan bladeren
  • 1 zoete aardappel
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 bakbanaan
  • druiven
  • ½ tl vanille extract
  • snuf zout

Bereiding

Begin met het schillen en snijden van de zoete aardappel in stukjes. Zet een pan met 200 ml water op het vuur en voeg hieraan de palmsuiker of bruine suiker aan toe. Bind de pandan bladeren tot een knoop en voeg deze ook toe aan de pan.

Wanneer de suiker is opgelost kun je de zoete aardappel toevoegen. Kook ze een paar minuten, maar nog niet helemaal gaar. Snijdt de bakbananen in plakjes en voeg deze samen met de druiven en de kokosmelk toe. Zet het vuur lager om te voorkomen dat de kokosmelk schift. Voeg ook naar smaak vanille extract en zout toe.

Laat het geheel even pruttelen totdat de banaan en de aardappel de gewenste structuur hebben. Het is lekker als de bakbanaan nog een beetje een bite heeft.

Serveer warm of juist koud. Beide opties zijn erg lekker!

Kolak Pisang Indonesisch