Skip to main content

Vele Indonesiërs zweren erbij; A glass of Jamu a day, keeps the doctor away. Jamu is een medicinaal drankje gemaakt van natuurlijke gezonde producten waaronder gember en kurkuma. De eerste keer dat ik dit drankje dronk, was ik op de Gili eilanden in Indonesië. Daar was ik na een fantastische boottrip door Komodo National Park en weinig slaap, ziek geworden. De eigenaresse van het guesthouse op Gili Air, maakte met liefde en plezier driemaal daags Jamu Juice voor mij. Het begon me na drie dagen toch wel een beetje tegen te staan maar weigeren kon ik niet. Ze maakte namelijk elke dag een hele pan, speciaal voor mij! Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me vrij snel weer helemaal beter voelde en dat dit medicinaal drankje toch echt zijn werk deed.

De ingrediënten verschillen iets per recept, maar zijn in grote lijnen hetzelfde. Het recept dat ik hieronder deel bevat alle ingrediënten van de Jamu die mij weer beter heeft gemaakt. Zoals je ziet staan er geen hoeveelheden bij de ingrediënten. Kies zelf hoeveel je van elk ingrediënt gebruikt zodat je het precies naar smaak kunt aanpassen.

Alle Indonesische recepten vind je hier!

Jamu Juice

Jamu Recept

Ingrediënten

  • water
  • gemberwortel
  • kurkumawortel*
  • citroensap
  • honing
  • snufje zwarte peper en zout (optioneel)

*Kurkuma, ook wel bekend als Koenjit, is te koop in de meeste grote supermarkten, maar ook in Aziatisch supermarkten. Mocht je geen kurkumawortel kunnen vinden, dan kun je ook kurkumapoeder gebruiken.

Bereiding Jamu

Schil de gember en kurkuma wortel en snijdt in grove stukken. Maal deze vervolgens met water in de blender. Houdt er rekening mee dat de blender geel kan kleuren na het malen van de kurkuma!

Schenk het mengsel in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Tot slot voeg je citroensap en honing naar smaak toe. Optioneel kun je er nog een snufje peper en zout bij doen, net als de Jamu die ik in Indonesië dronk.

Jamu Drink