Skip to main content

Over het algemeen was ik niet zo dol op de toetjes in Thailand. Ze zagen er altijd iets te kleurig uit naar mijn mening en aan de smaak kon ik niet wennen. Gelukkig was er één toetje waar ik wel gek op was, en ik ben niet de enige: Thaise Mango Sticky Rice! Het is dé populairste backpackers-snack in Thailand. Toen ik na een te gekke rondreis door Thailand het land weer moest verlaten, was dit toetje mijn laatste maal in Thailand. Een betere afsluiter bestaat er niet!

Voor dit Thaise recept heb je geen gewone rijst nodig, maar kleefrijst, ook wel sticky rice of glutinous rice genoemd. Deze rijstsoort bevat meer zetmeel dan de meeste soorten waardoor het tijdens het koken aan elkaar plakt en dus lekker sticky wordt.

Doordat de rijst zo lekker zoet is door de kokosmelk, maakt het niet zoveel uit als je mango een beetje zuur is. De zuurheid van de mango is een mooie tegenhanger van de zoete rijst en de zoete kokossaus. Omdat de texturen in het toetje allemaal zacht zijn, zorgen de knapperige mungbonen voor een lekkere bite.

Hier vind je alle Thaise recepten.

Mango-Sticky-Rice Thai

Mango Sticky Rice Recept

Ingrediënten

(voor 2 personen)

Voor de sticky rice

  • 200 gram kleefrijst
  • 120 ml kokosmelk
  • 2 pandan bladeren
  • 80 gram suiker

Voor de kokossaus

  • 80 ml kokosmelk
  • 1 el suiker
  • 1 tl maïzena
  • snufje zout

Garnering

  • 1 mango
  • 2 el mungbonen

Goed om te weten: kleefrijst, pandan bladeren en mungbonen zijn te koop bij Aziatische supermarkten.

Bereiding

Begin met het spoelen van de kleefrijst. Doe dit bijvoorbeeld in een zeef en blijf net zo lang spoelen totdat het water dat uit de zeef komt, helder is. Kleefrijst moet geweekt worden. Hoe langer hoe beter, dus het liefst laat je je kleefrijst een nacht in water weken. Heb je niet genoeg tijd, dan is minimaal een uur voldoende.

Vervolgens kook of stoom je de rijst gaar. Voor het koken heb je 320 ml water nodig op 200 gram rijst. Ik gebruikte een bamboestoommandje wat een ontzettend goed werkt. Doe hiervoor de rijst in een (thee)doek en plaats deze in het bovenste mandje. De mandjes plaats je in een (koeken)pan met een laagje kokend water. Na ongeveer 30 minuten is de rijst gaar.

Maak in de tussentijd de saus voor de rijst door de kokosmelk samen met de suiker en pandan bladeren op laag vuur te verwarmen. Zodra de suiker is gesmolten, haal je de saus van het vuur af.

Wanneer de rijst klaar is, schenk je de saus en de rijst samen in een kom. Schep goed om en laat ongeveer 20 à 30 minuten staan. Je zult zien dat de rijst de saus na deze tijd helemaal heeft opgenomen.

Kokossaus

Maak tot slot de kokossaus door de kokosmelk, suiker, maïzena en zout in een pannetje zachtjes aan de kook te brengen. Blijf rustig roeren totdat de saus een beetje indikt.

Snijd de mango in stukken en rooster tot slot de mungbonen in een droge hete koekenpan.

Schep de rijst op een bord en strooi hier de geroosterde mungbonen overheen. Leg de gesneden mango naast de rijst en drizzle de kokossaus eroverheen.

Mango Sticky Rice