Tom Kha is samen met Pad Thai één van mijn favoriete Thaise recepten. Deze romige, lichtpittige kokossoep at ik regelmatig tijdens mijn rondreis door Thailand. Als je ooit in Thailand bent geweest, dan zal je het met me eens zijn dat de Thai van zeer pittig eten houden. Ze maakten de soep dan ook vaak nét te pittig voor mij. Desalniettemin at ik altijd mijn hele soepkom leeg, want zo’n lekkere soep kan ik niet weerstaan.
Het recept voor deze heerlijke Tom Kha leerde ik maken tijdens mijn kookcursus in Chiang Mai, Thailand. Het leek me eerst vrij lastig om te maken, maar dat is helemaal niet het geval! Het is zelfs hartstikke simpel en je kunt de soep binnen een half uurtje gewoon al serveren. Maar hoe langer je de smaak laat trekken, des te lekkerder is het eindresultaat!
Tom Kha Recept
Ingrediënten (voor 3 – 4 personen)
- 400 ml kippenbouillon
- 400 ml kokosmelk
- 20 gram galangel
- 20 gram gember
- 1 stengel citroengras
- 100-200 gram kipfilet
- 100 gram oesterzwammen en/of champignons (in stukken gesneden)
- 1 ui (in grove stukken)
- 3 limoenblaadjes (kaffir)
- ½ chilipeper
- 1 el vissaus
- verse koriander
- 1 limoen
Bereiding Tom Kha
Begin met het schillen en in stukken snijden van de galangel en gember. Snijd ook het citroengras door midden zodat de smaak straks beter wordt vrijgegeven.
Schenk de bouillon en de kokosmelk in een pan en doe de galangel, gember en citroengras erbij. Zet op laag tot middelhoog vuur, maar laat niet koken. Wanneer kokosmelk te snel of te hard kookt, begint het te schiften. Pas hier dus voor op.
Wanneer de kokosmelk goed warm is, voeg je ook de kip toe. Doe daarna ook de ui en de paddenstoelen erbij en roer voorzichtig. Laat het geheel op laag vuur 5 minuten doorwarmen.
Vervolgens voeg je de limoenblaadjes toe en een paar ringetjes chilipeper. Laat nog een paar minuten doorwarmen en voeg tot slot een eetlepel vissaus toe.
Serveer met wat verse koriander en een schijfje limoen.
Easy peasy lime squeezy