Skip to main content

Hij stond al even op mijn lijstje om te maken, maar op de een of andere manier liet dit toch even op zich wachten: Soto Ayam. Deze Indonesische kippensoep heb ik heel wat keertjes gegeten tijdens mijn reizen in Indonesië. Traditioneel wordt de kippensoep als ontbijt of lunch gegeten. Toen ik vertelde aan mijn Indonesische vrienden dat ik zo Soto Ayam zou gaan maken voor het avondeten, vonden ze dat maar gek. Soto Ayam als avondeten?! Tja, we geven er toch een beetje een Hollandse twist aan hè.

Als je Soto Ayam in een lokale warung (eettentje) eet, wordt er van alles bij geserveerd wat het zo lekker maakt. Traditionele Soto Ayam wordt met lontong geserveerd. Deze blokken geperste gekookte rijst maken de soep extra vullend. Maar ook taugé, bosuitjes, peterselie, gefrituurde uitjes en sambal zitten er vaak in. Ook staan er altijd schaaltjes met limoenpartjes en kroeppoek voor erbij.

Het lijkt een hele waslijst aan ingrediënten, maar gelukkig is het recept vrij eenvoudig. Het maken van de bouillon heeft een paar uur tijd nodig, maar hier heb je tijdens het koken weinig omkijken naar. Simpel én lekker dus!

Soto Ayam Indonesisch recept

Soto Ayam Recept

Ingrediënten (voor 4 personen)

Bouillon

  • 1 hele kip
  • 1,5 – 2 l water
  • 2 tenen knoflook (gepeld en gehalveerd)
  • 50 gram gember (geschild en in stukken)
  • 3 stengels citroengras (gekneusd)
  • 5 limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 5 Indonesisch laurierblad (daun salam)
  • 0,5 – 1 bouillon blokje

Kruidenmix

  • 3 kemiri noten
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram gember
  • 20 gram laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl garnalenpasta (trassi)

Garnering

  • eieren (gekookt, 1 per persoon)
  • lontong (geperste gekookte rijstblokjes)
  • taugé
  • bosui
  • peterselie
  • gefrituurde uitjes
  • limoen
  • sambal
  • kroepoek

Bereiding

Doe de kip in een pan met ongeveer 1,5 à 2 liter water totdat de kip onder staat. Voeg de rest van de ingrediënten voor de bouillon toe en breng aan de kook. Laat dit op laag vuur tenminste een paar uur koken met de deksel op de pan.

Maak vervolgens de kruidenmix door alle ingrediënten voor de kruidenmix te vermalen in een blender of alles zeer fijn te hakken. Bak dit even in een koekenpan met wat olie totdat de geuren goed vrijkomen, maar bak niet bruin.

Wanneer de kip gaar is kun je deze uit de bouillon halen en met een vork uit elkaar trekken tot slierten. Bak de kip in een laagje olie op hoog vuur even bruin.

Voeg vervolgens de gebakken kruidenmix toe aan de bouillon samen met kip-slierten. Kook nog even door en schep dan in schaaltjes.

Garneer ten slotte elke schaaltje met een gekookt eitje, lontong, taugé, gesneden bosuitjes, wat peterselie, gefrituurde uitjes, een partje limoen en een lepeltje sambal naar smaak. Maar ook kroepoek smaakt er erg lekker bij.