Pad Thai is misschien wel één van de bekendste Thaise gerechten. Het was ook het allereerste gerecht dat ik at toen ik mijn reis door Thailand begon. Op elke hoek van de straat vind je wel een street food-tentje die deze gebakken rijstnoedels voor slechts een paar euro verkoopt.

Ook tijdens mijn kookcursus in Chiang Mai leerde ik dit gerecht maken, samen met de heerlijke romige Tom Kha soep. Het is een super simpel en ontzettend lekker recept. Pad Thai wordt meestal gegeten met kip en tofu, maar ook met garnalen is een populaire variant.

Pad Thai

Pad Thai Recept

Ingrediënten (voor 1 portie)

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 50-100 gram kipfilet in blokjes
  • 50-100 gram tofu in blokjes
  • 1 ei
  • 50 gram taugé
  • 1 blok platte rijstnoedels
  • pinda’s
  • (Chinese) bieslook
  • chilivlokken
  • partje limoen

Voor de Pad Thai saus

  • 1 el tamarinde pasta
  • 1 el oestersaus
  • 2 el palmsuiker (of bruine suiker)
  • 1,5 el vissaus

Bereiding Pad Thai

Begin als eerst met het maken van de Pad Thai saus. Hiervoor mix je alle ingrediënten door elkaar in een schaaltje. Vervolgens kun je ook de rijstnoedels alvast beetgaar koken en afspoelen met koud water. Zet aan de kant voor later gebruik, maar laat ze niet té lang staan om te voorkomen dat de noedels teveel aan elkaar plakken.

Bak vervolgens de fijngehakte knoflook en gesnipperde ui in een wokpan op middelhoog vuur. Voeg daarna de kipfilet toe en bak rondom een beetje bruin. Bak ook de blokjes tofu mee.

Schep alles naar de zijkant van de pan, zet het vuur hoog en voeg eventueel wat meer olie toe. Breek een ei in de pan en roerbak deze mee met de rest.

Bak daarna de taugé even mee en schep ook de rijstnoedels erbij. Schenk de saus erdoorheen en schep goed om. Voeg naar wens wat zout toe of meer saus.

Schep tot slot alles op een bord en bestrooi met fijngehakte pinda’s, (Chinese) bieslook en chilivlokken. Garneer met een partje limoen.

Pad Thai Recept