Skip to main content

Kremšnita (ook bekend als Cremeschnitte of vanille custard gebak) wordt gegeten in verschillende voormalige Oostenrijks-Hongaarse regio’s. Er bestaan verschillende variaties en namen van, waarbij de Kremšnita de Sloveense versie is. Ik at dit Sloveense custard gebak voor het eerst bij het meer van Bled in Slovenië. Het wordt ook wel de specialiteit van Bled genoemd. Toen ik voor het eerst een Kremšnita at, moest ik direct denken aan een Nederlandse tompouce. Daar lijkt het qua uiterlijk en smaak erg op. Ook het eten ervan is net zo knoeierig!

De Kremšnita bestaat uit 2 verschillende lagen vulling, namelijk een custardlaag/banketbakkersoom en een slagroomlaag dat zich tussen 2 knapperige bladerdeegplakjes bevindt met een topping van poedersuiker. Klinkt super lekker toch?

Een ander heerlijk typisch Sloveens nagerecht is Štruklji. Deze gevulde rolletjes kunnen worden gekookt, gestoomd, gebakken of gefrituurd.

Kremsnita Sloveense recepten

Kremšnita Recept

Ingrediënten (voor 3 – 4 grote Kremšnita)

Bodem en topping

 • 6 – 8 plakjes bladerdeeg
 • Poedersuiker om te bestrooien

Custardlaag/banketbakkersroom

 • 4 eieren
 • 600 ml + 200 ml melk
 • 200 gram kristalsuiker
 • 100 gram bloem
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 el maizena
 • paar druppels vanille extract

Slagroomlaag

 • 250 ml slagroom
 • 2 el kristalsuiker
 • 1 zakje klopfix

Bereiding

Begin met het maken van de bladerdeeg bodem en topping. Ontdooi hiervoor de bladerdeegplakjes en prik er met een vork veel gaten in zodat het niet teveel omhoog komt tijdens het bakken. Bak het bladerdeeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat voor 10-15 min op 200°C.

Voor de custardlaag scheid je de eieren en bewaar je de eidooiers en het eiwit in verschillende ruime kommen. Voeg 200 ml melk, de suiker, bloem, vanillesuiker en maizena toe aan de eidooiers en mix met een garde voor enkele minuten totdat er een glad mengsel ontstaat.

Breng vervolgens de 600 ml melk aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en voeg je langzaam het custardmengsel toe. Blijf constant roeren met een garden om klontjes te voorkomen. Laat dit ongeveer 3 – 5 min onder constant roeren zachtjes koken totdat het voldoende indikt. Zet het vuur uit

Klop vervolgens de eiwitten stijf in een roestvrij stalen, metalen of glazen vetvrije kom met een elektrische mixer. Zodra je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt, dan zijn ze goed.

Schenk het custardmengsel beetje bij beetje door de eiwitten en schep continue voorzichtig om. Laat dit mengsel even afkoelen in de koelkast. Schep het vervolgens op de helft van de afgekoelde bladerdeegplakjes en spreid gelijkmatig uit. Het kan ook met een spuitzak voor een netter resultaat.

Klopt vervolgens de slagroom met 2 el suiker en een zakje klopfix. Schep nu ook een laag slagroom boven op de custardlaag en spreid weer gelijkmatig uit.

Dek af met bladerdeeg en bestrooi met gezeefde poedersuiker. Gebruik een scherp mes om de Kremšnita voorzichtig doormidden of in vieren te snijden.