Skip to main content

Štruklji is één van de meest karakteristieke Sloveense gerechten. Het wordt in elke regio van Slovenië gegeten voor zowel alledaagse als feestelijke gelegenheden. Štruklji zijn gekookte, gestoomde, gebakken of gefrituurde rolletjes van tarwe, boekweit, aardappel of pastadeeg met vulling. Ze kunnen geserveerd worden als zoet of hartig gerecht, maar worden vaker als zoet gerecht geserveerd. Er bestaan verschillende varianten met aparte vullingen van dit dessert. Namelijk dragon štruklji, wat meestal wordt bereid in het voorjaar, štruklji met kwark in de zomer, met appel in het najaar en met walnoot in de winter.

Tijdens mijn reis in Slovenië heb ik dit heerlijke zoete gerecht gegeten in een klein cafeetje op de heuvel in Ljubljana op aanraden van een Sloveense vriendin. Zij vertelde mij dat štruklji een zeer populair dessert is onder wandelaars in de Sloveense bergen. De berghutten concurreren vervolgens onderling wie de beste štruklji kan maken. De beste worden echter geserveerd in een berghut in Planina Razor.

Voor prachtige foto’s van de Sloveense natuur en de bergen kun je een kijkje nemen op haar instagram.

štruklji

Štruklji Recept

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 dl warm water
  • wat olie, zout, azijn of limoensap

Voor de vulling:

  • 3 el zure room
  • 250 gram hüttenkäse
  • 1 ei
  • 3 el suiker
  • 1 handvol paneermeel

Bereiding

Voor het deeg: doe de bloem in een mengkom. Maak een kuiltje in de bloem en voeg alle ingrediënten toe. Kneed totdat het deeg soepel en elastisch is, ongeveer 10 minuten. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten.

Voor de vulling: meng de hüttenkäse, de zure room, ei, suiker en paneermeel in een kom. Als je meer smaak in de vulling wil, kan je rozijnen toevoegen (de rozijnen smaken nog lekkerder als je deze eerst 30 minuten in rum weekt).

Rol het deeg na 30 minuten uit op een met wat bloem bestoven werkblad in een rechthoek van ongeveer 30 cm bij 45 cm. Spreid de vulling over het deeg en rol het, te beginnen aan de lange kant, in een strakke rol.

Plaats daarna de rol op een schone witte doek die groot genoeg is om de rol te bedekken. Wikkel de rol in de doek en knoop vervolgens de uiteinden vast met een touwtje. Rol de rol in een cirkel en laat deze in een grote pan met kokend zout water vallen. Laat het 25-30 minuten sudderen en til het voorzichtig uit de pot. Pak de rol uit en houd hem warm.

Voor de topping: bak het paneermeel in boter tot het goudbruin is. Snijd de Štruklji in stukjes van 2 centimeter dik en bestrooi met de beboterde kruimels.