Moussaka is één van mijn favoriete Griekse recepten. Als ik uiteten ga bij een Grieks restaurant, bestel ik vaak Moussaka of Souvlaki, dat vind ik ook erg lekker. Daarnaast is Tzatziki ook een groot favoriet omdat ik gewoon dol ben op knoflook. Tijdens mijn stedentrip in Athene probeerde ik uiteraard ook de échte Griekse Moussaka en die was ontzettend lekker!

Moussaka doet een beetje denken aan lasagna wat betreft het opbouwen in laagjes en het gebruik van tomaten en bechamelsaus. Al denk ik nu wel dat Moussaka nu mijn voorkeur heeft sinds ik dit gerecht heb ontdekt.

Met het recept ben je een tijdje bezig omdat je verschillende stappen doorloopt, maar geloof me, het eindresultaat is het zeker waard!

Tip: Deze Moussaka is ook prima vegetarisch te maken. Vervang bijvoorbeeld het gehakt door Rul Gehackt van de Vegetarische slager. Ik ben fan!

Moussaka recept

Moussaka recept

Ingrediënten (voor 4 personen)

Gehaktsaus

  • 2 uien (fijngesneden)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 500 gram rundvlees
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • Scheut droge witte wijn
  • ½ blik tomaten (blokjes of gepeld)
  • 3 tl oregano
  • 2 tl kaneel
  • Zout en peper

Vulling

  • 2 à 3 grote aardappelen (een zak voorgekookte aardappelschijfjes is nóg handiger)
  • 1 grote aubergine

Bechamelsaus

  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Snuf nootmuskaat 
  • Snuf kaneel

Topping

  • Geraspte kaas

Bereiding

Begin met het bakken van de fijngesneden uitjes samen met de laurierbladeren. Bak ze op laag vuur glazig maar niet bruin. Voeg daarna de geperste knoflook toe en vervolgens het gehakt. Bak het gehakt rul en giet het mengsel door een zeef of laat uitlekken op keukenpapier om het ergste vet eruit te halen.

Doe het gehaktmengsel vervolgens weer in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Blus het mengsel af met een (flinke) scheut witte wijn. Laat alles even sudderen totdat het meeste vocht is opgenomen.

Doe het halve blik tomaten erbij samen met de oregano en kaneel. Je kunt natuurlijk ook het hele blik erbij doen als je houdt van een beetje een nattige Moussaka. Laat het geheel koken en breng op smaak met zout en peper. Haal tenslotte de laurierblaadjes eruit. Het vuur kan uit.

Schil de aardappelen. Snijd de aardappelen en aubergine in dunne plakken in de lengte. Bak de plakken in porties in een koekenpan met een beetje olie totdat ze een beetje gaar zijn. Indien je voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt, hoeven deze natuurlijk niet te worden voorgebakken.

Maak tenslotte de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed. Tenslotte schenk je beetje bij beetje de melk toe terwijl je roert. Laat de saus even koken totdat het iets indikt en zet het vuur uit. Voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe, een snuf nootmuskaat en kaneel.

Nu kun je beginnen met het opbouwen van de Moussaka. Vet een ovenschaal in en begin met een laag aardappelschijfjes (ongeveer de helft van de aardappels, maar zorg ervoor dat de hele bodem wordt bedekt). Verspreid hierover de gehaktsaus en druk stevig aan. Vervolgens verdeel je de aubergineplakken over het mengsel en sluit je af met de rest van de aardappels. Ten slotte giet je de bechamelsaus eroverheen en strooi je er flink wat geraspte kaas over.

Bak de Moussaka voor ongeveer 45 minuten op 180°C.

Zin in een avondje met verschillende Griekse gerechten? Neem dan een kijkje bij alle Griekse recepten.