Een paar weken terug maakte ik een stedentrip naar Athene waar ik deze fava voor het eerst heb gegeten. Athene is een echte aanrader voor een leuke stedentrip! Tijdens een bezoek aan een ander land proef ik het liefst zoveel mogelijk de typische gerechten van dat land. Ik heb o.a. de heerlijke verse Griekse salades gegeten, de echte Griekse mezze (verschillende Griekse hapjes/tapas) en natuurlijk baklava. Concluderend: de Griekse keuken is om te smullen!

De Griekse keuken beschikt ook over verschillende lekkere dips, zoals de bekende Tzatziki. Maar ook fava is een heerlijke dip. Voor deze stedentrip had ik hier nog nooit van gehoord. Deze dip gemaakt van gele spliterwten is ontzettend puur van smaak en perfect als voorgerecht met wat pitabrood.

Fava Recept:

Ingrediënten

  • 500 gram gele spliterwten
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • Sap van 1 citroen
  • 2 eetl kappertjes
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding

Spoel de spliterwten af. Doe ze vervolgens in een pan met water. Breng aan de kook. Giet de spliterwten af in een vergiet en spoel ze schoon. Spoel de pan om en doe de spliterwten terug in de pan. Voeg 1 liter heet water toe en breng opnieuw aan de kook met het laurierblad. Maak de tenen knoflook en 1 ui schoon en voeg ze daarna in hun geheel bij de spliterwten. Laat alles zo’n 30 à 45 minuten koken met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe zodat het niet aanbrandt aan de bodem van de pan.

Haal de pan van het vuur en dek af met een schone theedoek. Doe de deksel op de pan gedurende 30 minuten om de fava uit te laten stomen.

Verwijder het laurierblaadje en voeg het citroensap, zout en een scheut olijfolie toe. Pureer vervolgens alles tot een gladde massa.  Laat de fava een beetje afkoelen.

Snij de ui in stukjes en bak ze in een pan met een beetje olie totdat ze zacht zijn.

Schep de fava in een grote kom en besprenkel met de gebakken ui, de kappertjes en een beetje olijfolie.

Ook lekker in combinatie met andere Griekse mezze zoals Courgette Kroketjes.