Een lekker voedzaam gerecht afkomstig uit een prachtig land: Casado uit Costa Rica. Tijdens mijn reis in Costa Rica heb ik casado heel wat keertjes gegeten in bijna alle bezochte steden. En niet zonder reden, het is namelijk heel erg lekker!

Heel veel restaurantjes serveren dit traditionele Costa Ricaanse gerecht. Casado wordt vaak als lunch gegeten, maar vaak ook als diner. Bij Casado horen ook de heerlijke gebakken bakbananen (plantain). Helaas is het nog behoorlijk lastig om goede rijpe bakbananen te vinden in Nederland, dus eventueel kan je deze vervangen door gewone bananen. Maar bakbananen zijn wel het lekkerst!

De restjes van Casado worden door de tico’s vaak de volgende ochtend opgebakken met een schaaltje fruit. Maar een visje, een stukje kip en bakbananen kunnen er ook prima bij. De restjes van Casado gaan onder de naam Gallo Pinto, ook een heel erg lekker gerecht.

De Costa Ricaanse keuken bestaat met name uit veel bonen, rijst en kip, maar ook vis staat vaak op het menu. De typerende Costa Ricaanse saus is Salsa Lizano.

Casado Recept:

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 8 kipdrumsticks (2 pp)
  • 20 gram boter
  • Scheut olie
  • 350 gram rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 blik zwarte bonen
  • 3 aardappels
  • 1 blik mais
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 kleine wortel
  • 2 rijpe bakbananen
  • koriander

Bereiding

Bestrooi de drumsticks met zout. Verwarm de boter met de olie in een braadpan en bak hierin de kip op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de kip in zo’n 30 min gaar met het deksel schuin op de pan. Voeg indien nodig een beetje water of bouillon toe en keer de kip regelmatig.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de teentjes knoflook en het uitje fijn. Bak de knoflook en ui een paar minuten. Giet vervolgens de bonen erbij. Giet niet te veel saus af van de bonen, deze is juist erg lekker bij dit gerecht!

Schil de aardappels en snij in kleine blokjes. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de aardappelstukjes gaar. Verwarm de mais in een pannetje. Giet beide af en voeg samen in een kom met zout en peper.

Snij ondertussen de tomaat in stukjes, de komkommer in plakjes en rasp de wortel. Snij de bakbananen in dikke plakken. Frituur de bakbananen in een laagje olie in een pan.

Pak 4 grote borden. Leg in het midden van elk bord een hoopje rijst. Leg hiernaast een bergje salade van de tomaat, komkommer en wortel, hiernaast twee kip drumsticks, een grote schep bonen, de aardappelstukjes en mais en tot slot de bakbananen. Voeg naar smaak wat korianderblaadjes toe.

Eetsmakelijk!