Skip to main content

Iets wat ik heel veel heb gegeten in Indonesië, is Cap Cay. Dit gerecht is niets meer of minder dan gebakken groenten in een heel smaakvol sausje. Het behoort zeker tot mijn favoriete Indonesische gerechten en ik maak het graag thuis.

Wanneer je in Indonesië dit gerecht besteld krijg je vaak de keuze tussen Cap Cay Goreng (gefrituurd) en Cap Cay Kuah (saus). Mijn voorkeur gaat uit naar Cap Cay Kuah en daarvan vind je hieronder het recept.

Cap Cay wordt vaak gemaakt met kip of met zeevruchten, maar ik vind hem vegetarisch het lekkerst. Daarom deel ik hieronder ook de vegetarische versie. Wil je graag vlees of vis toevoegen, voeg deze dan toe na het fruiten van de knoflook, ui en peper. Bij dit gerecht wordt natuurlijk witte rijst geserveerd.

Eigenlijk kun je er allerlei groenten in doen die jij lekker vindt, maar een traditionele Cap Cay bevat onderstaande ingrediënten. Het recept is erg simpel en vrij snel klaar. De voorbereiding vergt nog de meeste tijd.

Cap Cay Recept

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 200 gram rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 rode peper
  • 1 ui
  • 100 gram wortels
  • 100 gram sperziebonen
  • 100 gram Chinese kool
  • 100 gram champignons
  • 300 ml bouillon (naar keuze)
  • Vissaus
  • Oestersaus
  • 1 eetl suiker
  • Sesamolie (eventueel)
  • Maizena

Bereiding Cap Cay

Snipper de ui en knoflook en snijd de rode peper in ringen. Snijd de wortels in plakjes, de sperziebonen in kleinere stukjes, de Chinese kool in stukjes en de champignons in plakjes. Het is niet nodig om de groente voor te koken, deze worden namelijk gaar tijdens het bakken en tijdens het koken in de saus. Kook echter wel de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit een laagje (wok)olie in de pan en voeg wanneer de pan heet is de gesneden knoflook, ui en rode peper toe. Wanneer dit gefruit is, doe je ook de gesneden wortel en sperziebonen erbij en bak even mee. Vervolgens voeg je de gesneden Chinese kool en champignons toe en bakt deze mee. Schep regelmatig om.

Wanneer alles een beetje gebakken is, schenk je de bouillon erbij samen met een scheut vissaus, oestersaus en een eetlepel suiker. Je kunt er eventueel ook een scheut sesamolie aan toevoegen. Blijf roeren én proeven en voeg naar wens meer saus, suiker of zout toe.

Zorg ervoor dat de groenten gaar zijn. Tenslotte maak je van een 1 eetlepel maizena en wat water een papje. Schenk dit al roerend in het kokende mengsel om de saus in te dikken.

Serveer met witte rijst.