Skip to main content

Een typische Cambodjaanse maaltijd bestaat normaal gesproken uit een vis- of kippensoep, een salade, een vishoofdgerecht, groenten en rijst. Het eten in Cambodja kent invloeden van Thailand, Vietnam en China, al worden de gerechten over het algemeen minder pittig geserveerd en juist iets zuurder. Cambodjaanse specialiteiten zijn o.a. Amok, een gestoomde viscurry in bananenbladeren en verschillende soepen boordevol groenten en noedels.

Populaire soepen in Cambodja zijn o.a. Samlor machu trey (zoetzure soep met vis), Nom banh chok (gefermenteerde noedels) en Kuy teav (noedelsoep van varkensbouillon). Soepen worden vooral gegeten als ontbijt om de dag mee te starten.

cambodjaanse kippensoep

De eerste keer dat ik een van de Cambodjaanse soepen probeerde, was ik in het kleine dorpje Kampot. Deze kippensoep werd geserveerd voor het ontbijt met een gepocheerd ei en veel groente.

Het recept van Cambodjaanse kippensoep dat ik vandaag deel is een eenvoudige maar heerlijke manier om je dag te starten of van te genieten tijdens de lunch.

Om ‘m wat extra pit te geven kan je wat chili olie toevoegen. Aziatische chili olie maken doe je eenvoudig zelf!

cambodjaanse kippensoep

Cambodjaanse kippensoep recept

Ingredienten

(voor 2 personen)

  • 1 liter water
  • 1 stengel citroengras
  • 10 gr laos/galangal
  • 10 gram gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bosui
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 500 gr kip
  • 1 el kippenbouillon
  • 1 el vissaus
  • 1 tl suiker
  • zout
  • Pakchoi (optioneel)
  • Rijstnoedels (optioneel)

Topping: Bosui, limoen, Thaise basilicum, chili

Bereiding

Kneus het citroengras, galangal, gember en de knoflookteentjes in een vijzel. Breng een pan met 1 liter water aan de kook en voeg de gekneusde kruiden toe, samen met het witte gedeelte van de bosui en de limoenblaadjes.

Breng het geheel aan de kook, snijd de kip in stukken en voeg toe aan het water. Schep na enkele minuten het schuim eraf.

Vervolgens voeg je de vissaus, bouillon, suiker en zout naar smaak toe. Laat het geheel tenminste 30 minuten koken.

Optioneel: voor een meer vullende soep, kook je in een aparte pan rijstnoedels volgens verpakking en/of pak choi.

Serveer de soep met ringetjes groene bosui, een partje limoen, verse chili, Thaise basilicum, pak choi en rijstnoedels (optioneel).

cambodian chicken soup