Skip to main content

Persoonlijk vind ik de Costa Ricaanse keuken erg lekker. De gerechten zijn erg smaakvol en ook super voedzaam, heerlijk! Casado en Gallo Pinto zijn daar een mooi voorbeeld van.

Gallo pinto wordt vaak gegeten als ontbijt in Costa Rica. Het wordt ook in het buurland Nicaragua gegeten. Dit recept is een ontzettend goed en voedzaam begin van de dag! De hoofdingrediënten zijn rijst en zwarte bonen. Rijst en bonen worden in veel Costa Ricaanse gerechten gebruikt. Bij gallo pinto wordt ook wel eens een gebakken ei, een getoast broodje of gebakken banaan geserveerd. Fruit wordt in Costa Rica veel gegeten en komt ook vaak in de traditionele gerechten voor. Natuurlijk kan je er ook wat vis of vlees bij bakken als mooie aanvulling. Drink hierbij een ook goede bak koffie.

Ik vind Gallo Pinto daarentegen erg geschikt om ’s avonds te eten met een lekker stukje vis of vlees. Het is zo voedzaam dat het prima voldoet als een lekker diner.

Een belangrijk ingrediënt is Salsa Lizano. Deze saus wordt eigenlijk alleen geproduceerd in Costa Rica waardoor het ontzettend lastig te verkrijgen is in andere landen. Zo ook in Nederland! De tico’s zijn er dol op, ze gebruiken deze saus immers bij bijna alles. Dus ben je een keer in Costa Rica, vergeet dan geen Salsa Lizano mee te nemen! In dit recept is geen Salsa Lizano toegevoegd.

Tijdens mijn reis in Costa Rica heb ik dit gerecht een aantal keer gegeten. Maar ik heb ook wel eens Casado voor het ontbijt, lunch of diner gegeten, ook een heerlijk gerecht. Gallo pinto is eigenlijk het opgebakken restje van Casado. Veel ingrediënten zijn in beide gerechten bovendien hetzelfde.

Gallo Pinto gerecht Costa Rica

Gallo Pinto Recept

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 250 gram gedroogde zwarte bonen (of een blikje*)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 250 gram rijst
  • koriander (naar smaak)
  • Kip drumstick of vis, gebakken (optioneel)
  • 2 gebakken rijpe bakbananen (optioneel)

Bereiding

Was de gedroogde bonen en week ze 1 nacht in koud water. Spoel de bonen daarna af.

Schil vervolgens 1 ui en de knoflook teentjes maar snij ze niet. Zet de bonen op met genoeg water zodat de bonen ruim onder staan. Voeg de knoflook, de ui, de kruidnagel en het laurierblad toe. Breng aan de kook en laat in 1 à 1,5 uur gaar worden. Giet de bonen hierna af in een vergiet en bewaar een beetje kookvocht.

Kook ondertussen de rijst gaar en zorg voor een droge korrel.

Snipper de ui. Verwarm een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg vervolgens de rijst en de bonen toe en bak even mee. Doe zout, peper en wat gehakte koriander naar smaak erbij. Voeg wat kookvocht toe indien het te droog is. Maak op het bord een mooi hoopje rijst met bonen en strooi de koriander er overheen.

*Indien je een blik bonen gebruikt, hoef je ze niet te weken. Voeg dan twee gehakte teentjes knoflook, een beetje kruidnagel en het laurierblad toe tijdens het bakken van de rijst en de bonen. Gebruik niet teveel kruidnagel, dit is al snel te sterk van smaak.