Skip to main content

Inmiddels heb ik behoorlijk wat rondgereisd in Zuidoost-Azië. Tijdens mijn eerste reis ging ik 3 maanden backpacken in Zuidoost-Azië en bezocht Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. Het was een fantastische reis en niet heel lang daarna besloot ik om voor onbepaalde tijd te gaan backpacken. In 8 maanden tijd heb ik Singapore, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Nepal en de Filipijnen bezocht. Gelukkig is Zuidoost-Azië vrij goedkoop, hoewel je je kunt voorstellen dat ik behoorlijk wat heb moeten sparen voor deze reizen. Wat zijn de kosten, prijzen en aan welk budget moet je denken? Hieronder geef ik je een uitgebreid overzicht van alle kosten en mijn budget voor het backpacken in Zuidoost-Azië.

Spring snel naar:

Sapa Vietnam

Budget, prijzen, kosten backpacken Zuidoost-Azië

Kosten vooraf

Het is natuurlijk nodig om het een en ander aan te schaffen voordat je gaat backpacken in Zuidoost-Azië. Denk aan een backpack mét flightbag of regenhoes. Het is belangrijk dat je een goede backpack koopt die lekker zit en die lang meegaat.

Afhankelijk van je keuze zul je tussen de €100 – 300 kwijt zijn voor een goede backpack. Bekijk hier alle tips voor het kopen van een backpack.

Wanneer je naar Zuidoost-Azië reist, is het belangrijk om de aanbevolen vaccinaties te halen. Check ruim van te voren welke vaccinaties je nodig hebt. Twijfel je om de Rabiës vaccinatie te nemen? Doe het toch! Ik vertel je hier waarom ik blij was dat ik de Rabiës vaccinatie had gehaald.

Een overzicht van handige reisspullen lees je hier!

Kosten vliegtickets Zuidoost-Azië

Niet heel onbelangrijk: een vliegticket. Anders kom je er natuurlijk niet. Een goedkoop vliegticket scoren is soms best een uitdaging. Maar met wat mazzel én geduld kun je vaak een prima ticket op de kop tikken.

De beste manier is om ticketprijzen te vergelijken is via Skyscanner. Het is namelijk niet altijd voordelig om de eerste de beste vlucht te boeken. Kijk in plaats daarvan op verschillende momenten van de dag en in de week. De prijzen stijgen namelijk als er veel mensen naar dezelfde bestemming kijken.

Mijn retourticket Schiphol – Bangkok kostte me €530 inclusief bagage met een overstap in Moskou, in oktober.

Prijzen voor overnachtingen

Van alle kosten zullen de overnachtingen wellicht het grootste deel uit je budget zijn als je een lange tijd reist. Maar gelukkig zijn de overnachtingen niet duur. Een overnachting kost rond de €4 – 10 voor een bed in een slaapzaal en ongeveer €10 – 25 voor een tweepersoonskamer.

Natuurlijk verschilt dit bedrag ook per land, regio en stad. Zo betaalde ik in het grensdorpje Dien Bien Phu in Vietnam maar €13 voor een zeer luxe tweepersoonskamer. Er komen hier namelijk bijna nooit toeristen, waardoor de prijzen er erg laag zijn. Maar op het toeristische eiland Koh Lipe, betaalde ik maar liefst €35 voor de goedkoopste super kleine tweepersoonskamer met koud water. Een behoorlijk verschil!

Ik gebruikte voornamelijk Booking voor het zoeken van accommodaties. Maar soms regelde ik ook ter plekke een overnachting. In dat geval kun je hier en daar soms wat afdingen of korting krijgen.

Prijzen voor eten

De kosten aan eten kun je zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië. Eigenlijk is er overal in Zuidoost-Azië wel street food te koop waarbij je voor enkele euro’s een flink bord vol krijgt. Maar als je liever westers wilt eten, wat vaak in een restaurant is, betaal je beduidend meer.

Ik had van te voren eigenlijk niet verwacht dat ik zo erg zou snakken naar het westerse eten. Ik kon al behoorlijk snel geen rijst en de noedels meer zien. Het beste voor mij was de afwisseling. Eén tot twee keer per week westers en de rest van de week Aziatisch.

Pad thai. Ervaring met bangkok kosten zuidoost-azië

Prijzen voor vervoer

Scooter:

De beste manier om je te verplaatsen in de stad is toch echt met de scooter/motorbike. Enige rijervaring is zeker aan te raden, maar doe je ook op tijdens het rijden in Azië. Handige tips zijn: rustig rijden, geen onverwachte bewegingen maken, áltijd een helm dragen en het liefst je armen, benen en voeten bedekken.

Over het international autorijbewijs ontstaan nogal wat misvattingen, maar die is niet geldig in Zuidoost-Azië. Wat zij een scooter noemen, wordt in Nederland een motor genoemd vanwege de hoge cc. Daarom heb je officieel een motorrijbewijs nodig om legaal te scooteren in Zuidoost-Azië. Hebben veel backpackers dat? Welnee, maar een boete riskeer je wel.

Prijzen voor het huren van een scooter liggen tussen de €2,50 tot €7 voor een dag afhankelijk van het land en de plek waar je je scooter huurt.

Taxi:

Een hele chille, maar ook de duurste manier van vervoer is natuurlijk de taxi. Natuurlijk kun je hier en daar wel onderhandelen over de prijs, want veel taxichauffeurs vragen extra veel aan toeristen.

Eén van de goedkoopste opties is Grab, de Zuidoost-Aziatische variant van Uber. Je ziet precies hoelang je over de rit doet en hoeveel je ervoor moet betalen. Afdingen is dus verleden tijd, ideaal!

Bus:

De makkelijkste manier om van A naar B te komen in Zuidoost-Azië is meestal met de bus. Dit kan een goedkope lokale bus zijn waarmee je voor enkele euro’s tientallen tot honderden kilometers aflegt, of een toeristenbus waar je vaak toch wel wat meer voor betaald. De prijzen voor een bus lopen erg uiteen in Zuidoost-Azië. Denk aan ongeveer €1 à €2 per uur. Voor een rit van 5 uur, betaal je dus ongeveer €5 – 10.

Tuk Tuk:

Ja, de tuktuk! Natuurlijk hét vervoersmiddel van Zuidoost-Azië. Hier moet je ooit gebruik van hebben gemaakt. Prijzen van een ritje hangen af van je onderhandelingsvaardigheden en waar je je bevindt. In de grote toeristische steden betaal je natuurlijk meer. Krijg je een prijs aangeboden, bied dan vaak de helft.

Voor een ritje van 5 minuten betaal je grofweg €2 – 6 per tuktuk. Ben je met meer mensen, kun je uiteraard de kosten splitten.

Vang-Vieng-Laos

Totaal budget/kosten backpacken in Zuidoost-Azië

Ik heb besloten om tijdens het backpacken niet te gaan werken. Daarom moest ik een flink bedrag van te voren sparen. Hoeveel moet je nu ongeveer bij elkaar sparen om de kosten te dekken wanneer je gaat backpacken in Zuidoost-Azië?

Tijdens mijn reis heb ik in totaal €4045 in 3 maanden uitgegeven. Dit bedrag is voor elke cent die ik daar heb gespendeerd (overnachtingen, eten, tours, souvenirs, 3 binnenlandse vluchten etc.). Oftewel alles behalve de retourvlucht tussen Amsterdam en Bangkok en mijn reisverzekering. Dat komt neer op €1348 per maand en is dus €43 per dag.

Nu moet ik er wel bijvertellen dat ik met mijn reisgenoot alleen maar in tweepersoonskamers heb geslapen, alle uitstapjes heb gedaan die ik wilde doen én best vaak westers heb gegeten. Ben je dus van plan om géén binnenlandse vluchten te nemen, enkel in slaapzalen te slapen én voornamelijk street food te eten, dan heb je een kleiner budget nodig. Denk dan aan zo’n €1000 per maand dus zo’n €33 per dag. Maar… Spaar altijd meer dan genoeg!

Natuurlijk kun je ook een stuk meer uitgeven dan ik heb gedaan. Ben je een luxepoes en hou van je van veel comfort en dagelijks eten in restaurants? Denk dan aan een budget van ongeveer €50 per dag of meer.

Natuurlijk ligt het aan jou hoeveel je ongeveer aan je reis wilt uitgeven. Voor de zekerheid heb ik €1500 per maand gespaard voor deze reis, dus €4500 voor 3 maanden. Er kan natuurlijk wat geks gebeuren en dan is het fijn als je wel over genoeg geld beschikt.