Skip to main content

Een backpack is natuurlijk onmisbaar tijdens het reizen. Maar je vindt ze in alle soort maten, kleuren en vormen. Waar moet je nou op letten bij een backpack kopen? Ik geef je wat handige tips! Mijn eerste (en huidige) backpack kocht ik vorig jaar voor mijn eerste verre reis naar Costa Rica. Ik liet me informeren in verschillende outdoor winkels en op internet wat nou de beste backpack is. Wat een zoektocht! Omdat ik mijn reis nogal last minute had geboekt, moest deze zoektocht toch een beetje vaart maken. Weken was ik bezig om dé backpack te vinden.

En ik heb hem gevonden! Deze Osprey Kyte 66 is van mij geworden en ik ben erg tevreden mee. Hij is al op meerdere reizen meegegaan!

Wil jij een backpack kopen? Waar moet je dan allemaal op letten? Hier een overzichtje met tips!

Hoeveel liter backpack kopen?

Backpacks zijn er in alle maten. De grootte van de inhoud wordt aangeduid met liters. Hoeveel liter voor jou geschikt is ligt er hierbij aan waar je heen gaat en hoe lang je gaat reizen.

Ga je naar een warme bestemming? Dan nemen die dunne t-shirtjes niet zoveel ruimte in. Maar ga je reizen in een land waar het relatief koud kan worden, dan is het aan te raden om voor meer liters te kiezen. Dit betekent natuurlijk niet dat je voor elke reis een andere backpack nodig hebt. Het geld zou maar op je rug groeien.

Hieronder geef ik een richtlijn van de groottes van backpacks.

  • Kleine backpack: <40 liter
  • Normale backpack: 40 – 60 liter
  • Grote backpack: >60 liter

Hou er rekening mee dat je je backpack waarschijnlijk helemaal vol pakt met (soms hele nutteloze) spullen als je op reis gaat. Een niet té grote kopen is dus een aanrader.

Het fijnste vond ik om, in mijn ogen, een mooie tussenmaat te kiezen van rond de 60 liter. Die 60 liter hoeven niet helemaal volgestouwd te worden. Het bovenste compartiment van 10 liter kan ik makkelijk leeg laten zonder dat hij zijn complete vorm verliest. Dit geeft mij meer vrijheid wanneer ik naar een koude bestemming ga, of toch meer wil meenemen.

Backpack-vakken

De hoeveelheid vakken is zeker belangrijk bij de aanschaf van een backpack. Niks is onhandiger dan al je spullen overhoop te moeten halen dankzij een beperkt aantal vakken. Meerdere manieren om bij het grootste compartiment te komen is aan te raden.

Sommige backpacks hebben kleine vakjes op de heupbanden waar je bijvoorbeeld wat snacks in kunt doen. Best handig, maar niet noodzakelijk. Het fijnste is om meerdere vakken in de grote compartimenten te hebben. Denk aan een rits aan de onderkant en aan de zijkant. In de kleine vakken kun je gemakkelijk kleine spullen zoals ondergoed en sokken opbergen. Niks is vervelender om een kwartier naar een schone onderbroek te moeten zoeken.

Mijn backpack heeft een groot vak met meerdere ritsen aan de bovenkant én een grote rits voor het bodemvak. Ook zitten er twee ritsen aan de zijkant waarvan er één het grote compartiment opent. Ook zitten er kleine vakjes aan beide heupbanden. Hij heeft ook drie uitwendige vakken waar bijvoorbeeld goed een poncho of drinken in bewaard kan worden.

Draagcomfort

Dit is iets wat je alleen in de winkel kan testen. Ik heb in de winkel tientallen backpacks gepast totdat ik hém had gevonden. Laat de medewerkers je adviseren en helpen passen om erachter te komen welke jou het beste past. De meeste zijn te verstellen waardoor je ervoor kunt zorgen dat de backpack op de juiste hoogte op je rug zit en de banden goed aansluiten bij je schouders.

Wat ook erg fijn kan zijn is rugventilatie. Zo’n backpack is eenmaal volgepropt niet meer zo licht waardoor je kan gaan zweten. En dan is rug ventilatie echt een uitvinding. Dit was niet echt iets waar ik naar op zoek was bij mijn backpack, maar wat achteraf toch heel handig bleek.

Backpack tips

Kwaliteit en prijs

De kwaliteit is heel erg belangrijk. Voor goede kwaliteit betaal je. Maar aan goede kwaliteit heb je langer plezier. Dit merk je aan de kwaliteit van bijvoorbeeld de ritsen en schouderbanden. Deze zullen een stuk minder snel kapot gaan wanneer je in een goede backpack investeert.

De prijzen van backpacks liggen zo tussen de €100 en €250. Dit klinkt best veel en dat is het ook. Maar bekijk de aanschaf als een investering. Je zult er één nodig hebben tijdens een rondreis en je zult er nog lang plezier van hebben.

Ideale Backpack kopen voor jou

Wil je je oriënteren naar goede backpacks, kijk dan eens op Bever.nl of op Coolblue.nl.

Mijn backpack is een Osprey Kyte 66. Osprey is een best bekend merk onder de backpacks. Ik ben erg tevreden met mijn eerste backpack en ik verwacht dat ik hem nog op heel wat reisjes ga gebruiken.

Hij heeft zijn werk goed gedaan tijdens mijn rondreis in Costa Rica en tijdens mijn rondreis in Panama. Dankzij de rugventilatie is hij ideaal voor warme tropische landen. Er past onwijs veel in en hij is super licht. Er zit een regenhoes bij zodat ik deze niet extra hoefde aan te schaffen. De hoeveelheid vakken maken hem erg handig. Ook ziet hij er leuk uit. Ik bedoel, het oog wil uiteindelijk ook wat. Maar laat je niet leiden door het uiterlijk! 😉

Niet vergeten!

Wat in mijn ogen niet kan ontbreken bij een backpack, is een goede flightbag. Met een flightbag voorkom je dat je backpack vies wordt en schade krijgt tijdens de vlucht of busreis. Veel flightbags zijn waterdicht, waardoor je ze ook als regenhoes kunt gebruiken. Ook handig tijdens een wilde boottocht!

Super handig vond ik dit niet om mijn flightbag als regenhoes te gebruiken omdat zo’n flightbag vaak erg groot is. Kies bij voorkeur één met een opvallende kleur zodat je hem goed kunt herkennen op de bagageband. Let er ook op dat de ritsen goed aansluiten zodat je er een slotje op kunt zetten.