Skip to main content

Thailand heeft me zonder twijfel bijzonder goed verrast. Tijdens mijn backpack route door Thailand heb ik in 5 weken veel hoogtepunten bezocht en het land verkent. Ik ben erachter gekomen dat de natuur en de nationale parken in Thailand prachtig zijn, de mensen super vriendelijk en de tempels hartstikke indrukwekkend. Het is daarnaast een bijzonder makkelijk bereisbaar land, wat Thailand perfect maakt voor beginnende reizigers en backpackers!

Ben je op zoek naar een toffe reisroute of backpack route door Thailand? Ik vertel je hier alles over mijn backpack route door Thailand in ongeveer 5 weken.

Backpack route Thailand

Map backpack route door Thailand

Bangkok ➤ Khao Yai ➤ Ayuthhaya ➤ Chiang Mai ➤ Pai ➤ Krabi ➤ Khao Sok ➤ Surin ➤ Krabi ➤ Koh Lanta ➤ Koh Lipe ➤ Bangkok

Bangkok

De reis begint natuurlijk in Bangkok, you love it or you hate it. Met zijn ruim 8 miljoen inwoners en vele toeristen is het een echte wereldstad. Bangkok is bijna altijd het begin van je backpack route door Thailand. Het scheelt dat vliegtickets vaak voordeliger zijn naar Bangkok, dan naar andere steden.

Ik moest even wennen aan deze gigantische stad maar mijn ervaring met Bangkok was wel bijzonder! Verblijf dicht bij Khao San Road als je graag andere reizigers ontmoet en van een feestje houdt.

Maximaal 3 dagen is in Bangkok genoeg.

Khao Yai

Vanuit Bangkok reis je gemakkelijk naar Ayutthaya óf naar het Khao Yai National Park met de bus of met de trein. En ik raad je zeker aan om het Khao Yai National Park te bezoeken voordat je naar Ayutthaya gaat! Als natuur- en dierenliefhebber kon ik hier mijn hart ophalen.

In het national park leven meer dan 70 soorten zoogdieren en 300 vogelsoorten. Ik spotte er meerdere neushoornvogels en zag tientallen gibbons zwaaien tussen de takken. En er leven zelfs nog olifanten in het wild en hoe vet is het om die daar te zien! Natuurlijk moet je hier wel een beetje geluk voor hebben.

Ik raad een 2 daagse tour zeker aan.

Khao Yai National Park backpack route door Thailand

Ayutthaya

Wil je graag bijzondere tempels bezichtigen? Bezoek dan de mooiste tempels in Ayutthaya! Ayutthaya is erg gemakkelijk te bereiken vanaf Bangkok én vanaf Khao Yai met de trein of met de bus. Het historische gedeelte van de stad, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de fantastische tempels die door de hele stad verspreid liggen.

Ayutthaya is leuk voor 1 of 2 dagen.

Tempels Ayutthaya Thailand

Chiang Mai

Ook Chiang Mai is een stad die je zeker bezocht moet hebben. Chiang Mai is gemakkelijk te bereiken met de relaxte (nacht)trein vanuit Bangkok of vanuit Ayutthaya. Er zijn genoeg toffe bezienswaardigheden in Chiang Mai, zoals prachtige tempels maar ook erg lekker eten. Bezoek het Doi Inthanon National Park om de bekende stoepa’s op de berg te zien. Wil je graag op eigen houtje een waterval beklimmen met prachtig uitzicht? Bezoek dan de bijzondere Sticky waterval!

4 tot 5 dagen is zeker aan te raden voor Chiang Mai omdat er onwijs veel te zien en te doen is.

Veel backpackers reizen (net als ik) na Chiang Mai met de slowboat door naar Luang Prabang in Laos. Ook écht een aanrader!

Viewpoint Chiang Mai backpack route door Thailand

Pai

Na Chiang Mai kan je doorreizen naar het bergdorpje Pai dat zich nog meer in het noorden van Thailand bevindt. Om Pai te bereiken moet je ruim 700 bochten trotseren vanaf Chiang Mai, maar dan krijg je er zeker wat voor terug! Want er zijn veel toffe bezienswaardigheden in Pai en er is meer dan genoeg te doen.

Er zijn genoeg toffe activiteiten in Pai waardoor je je er prima kan vermaken. Een scooter huren kan hier spotgoedkoop en op deze manier kan je de hele omgeving verkennen.

Ik vond Pai geweldig en ben er 4 dagen gebleven!

Pai canyon Thailand

Krabi

In het zuiden van Thailand bevindt zich de kustprovincie Krabi. Krabi is gemakkelijk en vaak redelijk goedkoop te bereiken met het vliegtuig vanaf Chiang Mai of Bangkok. Je kunt in Krabi Town of in Ao Nang verblijven.

De omgeving van Krabi vond ik echt fantastisch. Het is er onwijs groen en overal zie je het waanzinnige karstgebergte. Er zijn ook veel gave activiteiten en bezienswaardigheden in Krabi. Bezoek bijvoorbeeld de Tiger Cave Temple en beklim zonder twijfel het Dragon Crest Viewpoint voor het meest waanzinnige uitzicht over Krabi.

3 dagen is naar mijn mening voldoende voor Krabi.

Dragon crest viewpoint Krabi

Khao Sok

Vanaf Krabi is het waanzinnig mooie Khao Sok National Park goed te bereiken met de bus. Het Khao Sok National Park staat bekend om het grote stuwmeer met bijzondere bergen en regenwoud. Het is ook een veelbezocht national park in Zuid-Thailand.

Veel guesthouses en tourbureaus organiseren tours naar het national park. Ik deed een overnight tour in een hutje op het meer, maar mijn ervaring met Khao Sok National Park was helaas niet de leukste…

2 dagen is prima voor Khao Sok National Park!

Khao Sok National Park Hutjes

Surin eilanden

Vanaf Khao Sok reis je gemakkelijk naar het plaatsje Khuraburi waarvan je de volgende dag gemakkelijk de Surin eilanden, de mooiste eilanden van Thailand kan bezoeken. De Surin eilanden zijn zonder twijfel een MUST wanneer je het zuiden van Thailand bezoekt. Of misschien niet, want deze eilandjes houd ik het liefst voor mezelf ;).

Kraakhelder blauw water, witte stranden en bijzonder wildlife. Dit was zonder twijfel het hoogtepunt van mijn backpack route door Thailand. Ik heb er super vaak gesnorkeld met de meest waanzinnige vissen en regelmatig gerelaxed in de hangmat of op het strand.

Op de Surin eilanden ben ik uiteindelijk 3 dagen gebleven wat perfect was! Heel veel langer kon ik het dunne matje in de tent eerlijk gezegd ook niet meer verdragen.

Surin eilanden

Krabi

Vanaf de Surin eilanden reisde ik terug naar Khuraburi waarvanuit ik een directe bus naar Krabi nam. Bezoek je het zuiden van Thailand, dan kom je wellicht net als ik vaker terug in Krabi.

Koh Lanta

Vanuit Krabi neem je gemakkelijk de boot naar Koh Lanta. Het grote eiland is een populair maar toch relatief rustig eiland in het zuiden van Thailand. Er zijn genoeg leuke activiteiten in Koh Lanta. Ik heb gemerkt dat het er erg aan ligt waar je in Koh Lanta verblijft. Probeer lekker dicht aan het strand te verblijven in een gezellig hostel voor de beste vibe.

Ik raad je aan om minimaal 3 dagen op Koh Lanta te verblijven.

Koh Lanta Thailand

Koh Lipe

Vanaf Koh Lanta reis je eenvoudig in zo’n 6 uur met de boot door naar Koh Lipe. Het tropische Koh Lipe is een waanzinnig mooi eiland vlakbij de grens met Maleisië. Je vindt er witte stranden en super helder blauw water waar je goed in kan snorkelen.

Het tropische paradijs is niet onopgemerkt gebleven en het eiland wordt daarom ook veel bezocht door toeristen. Omdat het mijn laatste bestemming was van mijn reis, heb ik er in die dagen heel weinig uitgevoerd. Heerlijk!

Ik vond 4 dagen op Koh Lipe perfect!

Sunrise Beach Koh Lipe

Bangkok

Vanaf Koh Lipe pak je de boot en vervolgens de bus naar één van de zuidelijke vliegvelden. Zoals Hat Yai, Trang of Krabi Airport. Binnen 2 uur bevind je je weer in het drukke Bangkok.

Beste reistijd backpack route door Thailand

De beste reistijd voor het backpacken in Thailand is ongeveer van november tot en met maart. Ik bezocht het noorden van Thailand in november en het zuiden van Thailand in januari.

Eigenlijk had ik alleen in het bergdorp Pai in het noorden van Thailand een paar dagen wat uren regen. Voor de rest was het prachtig weer.

Vergelijk vliegticketprijzen op Skyscanner om zo voordelig mogelijk uit te zijn.

Duur van de backpack route door Thailand

Deze reisroute/backpack route door Thailand heb ik in totaal afgelegd in 37 dagen, dat komt neer op iets meer dan 5 weken. Maar ik ben in de tussentijd het land uit geweest. Tijdens deze backpack route door Thailand, reisde ik namelijk na Pai door naar Laos, daarna naar Vietnam, vervolgens Cambodja en tot slot weer terug naar Thailand. Ik kan de route dan ook eigenlijk opdelen in twee delen:

  • Deel 1: Bangkok, Khao Yai, Ayutthaya, Chiang Mai en Pai in 15 dagen.
  • Deel 2: Krabi, Khao Sok, Surin, Krabi, Koh Lanta, Koh Lipe en Bangkok in 22 dagen.

Als je alles wil zien wat ik heb genoemd tijdens deze backpack route door Thailand, raad ik je aan om er minimaal 5 weken voor uit te trekken. Natuurlijk kan je er langer over doen, maar misschien ook iets korter. Ik hou er van om elke dag veel activiteiten te ondernemen en bezienswaardigheden te bezichtigen. Doe je het liever wat rustiger aan, dan zou ik er zeker meer dan 5 weken voor uit trekken.

Handige apps tijdens backpacken in Thailand

De app die ik het meest heb gebruikt tijdens mijn backpack route door Thailand, is Grab. Deze handige taxi-app lijkt heel erg op Uber, maar dan voor de Zuidoost-Aziatische landen. Je ziet van te voren precies hoeveel je betaald en krijgt soms ook leuke kortingen!

Ook Maps.me is een hele handige app. Hiermee kun je de kaarten van Google Maps downloaden en offline bekijken. Maar je kan uiteraard ook een simkaartje kopen waardoor je gewoon overal internet hebt. Maar wat ik er vooral heel erg handig aan vind, is dat er op Maps.me vaak wandelroutes en tips staan. Ideaal!

Maar ook de app van Booking is erg handig om op je mobiel te hebben staan.

Alle posts over thailand