Skip to main content

Voordat ik begon aan mijn reis voor onbepaalde tijd (die uiteindelijk na 8 maanden eindigde in de Filipijnen tijdens de corona-uitbraak), was ik al van plan om op reis naar Nepal te gaan. Ik hoorde er namelijk zulke goede verhalen over en het is weer een hele andere bestemming dan de meeste tropische landen in Zuidoost-Azië. Nepal is een bestemming die niet bij iedereen in goede aarde valt. Het is een land van uitersten en kent een uitgesproken cultuur, chaotische steden en ruige natuur. Backpacken door Nepal is een dikke aanrader en met deze reisroute door Nepal zie je (letterlijk) alle hoogtepunten!

Nepal is een walhalla voor hike-fanaten en doorgewinterde trekking-specialisten. Het land bevindt zich namelijk precies in de centrale sector van de Himalaya boog en betrekt bijna een derde van het 2400 km lange Himalaya gebergte. In het land bevinden zich zelfs 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld. Hiervan is de Mount Everest met zijn hoogte van 8848 meter de allerhoogste ter wereld.

Reisroute Nepal

Kathmandu ➤ Pokhara ➤ Bandipur ➤ Chitwan ➤ Kathmandu

Reisroute-Nepal

Kathmandu

Je reis zal hoogstwaarschijnlijk beginnen in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Kathmandu bevindt zich op een hoogte van ongeveer 1400 meter.

Zelfs na bijna een jaar te hebben gereisd door Azië, resulteerde mijn bezoek aan Kathmandu in een cultuurshock. Motoren en barrels van auto’s scheuren door de kleine straatjes en op meerdere hoeken van de straat komt een penetrante lucht van rottend vlees en afval je tegemoet. Dat neemt niet weg dat de steden een enorm rijke cultuur kennen waar religie een grote rol speelt. Een interessante stad is het zeker!

Lees hier alles over de bezienswaardigheden in Kathmandu + handige tips.

Kathmandu Nepal plein

Pokhara

Pokhara is hét startpunt voor verschillende trekkings door het Annapurna gebergte. Hierdoor is het één van de populairste toeristische bestemmingen in Nepal.

Ben je geen ervaren hiker? Geen probleem! Je kunt vanaf Pokhara zowel vrij gemakkelijke tot zeer intensieve trekkings maken.

Eén van de populairste treks is de pittige 10-daagse Annapurna Sanctuary trek. Maar ook de 5-daagse Mardi Himal Trek moet ontzettend mooi zijn en iets eenvoudiger.

De Poon Hill trekking is één van de beste treks voor onervaren hikers zoals ik. Daarnaast is deze trekking prima zonder gids af te leggen. Het was voor mij een ervaring om nooit te vergeten!

Hoe kom je er: Vanaf Kathmandu is het ongeveer 8 uur met de bus naar Pokhara. Er vertrekken ’s ochtends rond 7:00 tientallen bussen die eenvoudig via je ho(s)tel zijn te boeken. Ik betaalde 1000 Rs.

Pokhara Nepal

Bandipur

Het plaatsje Bandipur zie je niet vaak terugkomen in reisroutes door Nepal. Jammer, want het is echt een aanrader! Dit kleine charmante stadje bevindt zich in centraal Nepal op een hoogte van 1030 meter.

Wanneer je er rondloopt, zul je niet snel denken dat je je in Nepal bevindt, maar eerder in een Zuid-Europees land. De architectuur van de huizen stamt af van de Newari bevolking.

Ik vond er een ontzettende fijne sfeer hangen, mede dankzij de afwezigheid van gemotoriseerd vervoer. Er bevinden zich een aantal restaurantjes en cafeetjes met uitzicht op de gezellige straat.

Een absolute aanrader is het bezoeken van de Thani Mai tempel die zich op de heuvel bevindt. De tempel is zelf niet zo bijzonder, maar het uitzicht wel. Vanaf deze heuvel heb ik het beste uitzicht op het Himalaya gebergte gehad in heel Nepal.

Hoe kom je er: Vanaf Pokhara reis je eerst naar Dumre met de bus, een rit van ongeveer 3 uur. Vervolgens kun je een jeep, taxi of lokale bus nemen voor 50 Rs naar Bandipur. Dit is ongeveer een half uurtje rijden op een slingerweg.

Chitwan

Het Chitwan National Park mag je absoluut niet overslaan tijdens je reisroute door Nepal. Dit national park is opgericht in 1973 en is hiermee het eerste national park van Nepal. Chitwan National Park heeft een oppervlakte van maar liefst 932 km² en grenst aan India.

Het is dé plek om neushoorns te spotten. Geen garantie natuurlijk, maar de kans is wel erg groot. Toen ik er was liep er zelfs een semi-wilde neushoorn door de straat die ik na een tijdje zelfs heb kunnen aanraken!

Alles over mijn bezoek en het spotten van neushoorns in het Chitwan National Park lees je hier.

Hoe kom je er: Vanaf Bandipur reis je eerst naar Bharatpur met de bus voor 400 Rs. Vervolgens kun je een tuktuk of taxi nemen naar Sauraha (afdingen is aan te raden!). Een goedkopere optie i.p.v. de taxi is om van Bharatpur een bus voor 100 Rs te nemen naar Ratnanagar en vervolgens een tuktuk voor niet meer dan 200 Rs. Vanaf Pokhara gaat er ook een bus die er ongeveer 8 uur over doet.

Neushoorn-Chitwan-National-Park-Nepal

Kathmandu

Ten slotte reis je weer terug naar Kathmandu. De bus van Bandipur naar Kathmandu doet er ongeveer 8 uur over.

TIP: In Nepal bestaan 2 grote providers, namelijk NTC en NCell. Het verschil tussen beide is dat NTC voornamelijk in Kathmandu het beste bereik heeft en NCell overal redelijk tot goed bereik heeft.

Vervoer reisroute Nepal

Van A naar B reizen in Nepal doe je vrij eenvoudig met de bus. Verwacht geen luxe touringbus, maar een barrel met een aantal wielen dat rijdt. Zegt genoeg toch? De verkeersveiligheid in Nepal is vrij dubieus.

Soms moet je tijdens het reizen je verstand op nul zetten en er gewoon voor gaan. Dat was voor mij in Nepal zo nu en dan het geval, met name in Kathmandu. De binnenstad wordt gekenmerkt door motoren en auto’s uit het jaar nul die door kleine straatjes scheuren en niet uitwijken voor voetgangers. Soms moest ik aan de kant springen of werd ik geraakt door een autospiegel.

Daarnaast is de infrastructuur in het land niet geweldig. De grootste wegen die de steden door het land met elkaar verbinden zijn eigenlijk altijd éénbaanswegen. Gebeurt er een ongeluk dan sta je al snel uren en in het slechtste geval een hele dag in de file. Ook zijn de wegen niet bepaald van goede kwaliteit.

Naast de bussen, rijden er jeeps en tuktuks voor korte stukjes. Afdingen is hiervoor altijd aan te raden. Het nemen van een taxi voor korte of lange afstanden is ook mogelijk, maar dit is wel de duurste optie.

Nayapul naar Ulleri

Kosten en budget reisroute Nepal

Nepal is een zeer arm land. Het is zelfs één van de armste landen in Azië. Het reizen in Nepal in hierdoor over het algemeen erg goedkoop. In Nepal betaald men met de Nepalese Roepie (Rs).

Accommodatie kost tussen de €10 – €20 voor een nette privékamer. Een bed in een dorm is nog goedkoper.

Ook het eten is er super cheap, zeker de lokale cuisine. Een flinke maaltijd kost €2 – €5. Voor Westers eten betaal je aanzienlijk meer dan voor lokale gerechten.

Vervoer per bus is spotgoedkoop. Zo betaal je slechts ongeveer €7 voor een rit van 8 uur.

De duurste activiteiten zijn over het algemeen de trekkings. Je hebt hiervoor altijd een Permit nodig en als je een gids neemt is dit ook en aardige hap uit je budget. Daarnaast is het nodig om warme kleding en slaapspullen te kopen/huren als je deze nog niet hebt.

Ik heb 20 dagen in Nepal rondgereisd en heb ik gemiddeld ongeveer €30 per dag uitgegeven. Dit is inclusief overnachtingen, vervoer, eten/drinken en alle benodigdheden voor een driedaagse trekking zonder gids.

Visum Nepal

Voor Nepal heb je een visum nodig. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen, namelijk een visum voor 15 dagen, 30 dagen of 90 dagen. Daarnaast zijn er drie opties om dit visum te krijgen.

  1. Via het consulaat in Amsterdam. Het visumformulier is aan te vragen per e-mail van de ambassade. Vervolgens reis je met het ingevulde formulier, paspoort en een recente pasfoto naar het consulaat om de aanvraag te voltooien.
  2. Bij aankomst op het vliegveld. Dit is de goedkoopste optie, maar vergt iets meer tijd ter plaatse. Hiervoor vul je vooraf het visumformulier in via de officiële website van Nepal Immigration. Het is een perfecte optie wanneer je al op reis bent, zoals bij mij het geval was.
  3. Via een visumdienst.

Kijk voor meer informatie op de website van het Consulaat Generaal van Nepal.

uitzicht Thani Mai Bandipur Nepal

Beste reistijd Nepal

Nepal kent maar liefst 5 seizoenen, namelijk lente, zomer, moesson, herfst en winter.

In de maanden juni t/m augustus is het zomer in de bergen met aangename temperaturen, zelfs op hoogtes van ruim 4000 meter. Maar in het subtropische zuidelijke deel van Nepal is er op dat moment sprake van het moessonseizoen met veel regen en hoge temperaturen van 25°C tot 40°C.

In de wintermaanden wordt de koude lucht deels tegengehouden door het Himalayagebergte waardoor het in het zuiden nog steeds vrij warm is. Op gemiddelde tot hoge hoogtes is het daarentegen wel (extreem) koud.

De beste reistijd voor Nepal is ruim geschat van oktober t/m april. De beste maanden voor een trekking zijn in maart – april en oktober – november. In de wintermaanden is het zeker op grote hoogte te koud en te gevaarlijk dankzij de vele sneeuwval en sneeuwstormen. Plan je reisroute door Nepal dus verstandig.