Skip to main content

Nepal is een walhalla voor hike-fanaten en doorgewinterde trekking-specialisten. Het land herbergt maar liefst 8 van de 14 bergen in de wereld met een hoogte boven 8000 meter, waaronder de befaamde Mount Everest. Zo deed ik de fantastische Poon Hill Trekking vanaf Pokhara. Maar hiken in de bergen is niet het enige wat je er kunt doen. Naast reusachtige bergen beschikt Nepal ook over laagland en jungle. Het oudste nationaal park van Nepal is het Chitwan National park. Dit nationaal park met een oppervlakte van maar liefst 932 km² is in 1973 opgericht en opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wat het Chitwan National Park zo bijzonder en zeker het bezoeken waard maakt, is de enorme biodiversiteit en dat het de op één na grootste populatie Indische neushoorns ter wereld huisvest. Mocht je deze fantastische dieren in het wild willen zien, dan heb je in het Chitwan National Park zeker een kans!

Chitwan national park nepal

Sauraha

Bezoek je het Chitwan National Park, dan verblijf je in het dorpje Sauraha. Naast dat dit dorpje de toegangspoort van het park is, is er weinig te beleven. Toch?

De dag voordat de tour begon, besloot ik om een kleine wandeling naar de rivier te maken om krokodillen te spotten. Eenmaal onderweg zag ik iets heel anders door de straat lopen, namelijk een neushoorn! Wat, een neushoorn door de straat?! Jawel, deze semi-wilde neushoorn is niet schuw voor mensen en loopt soms graag door de straat op zoek naar wat lekkers. Iedereen was natuurlijk zwaar onder de indruk van deze gigant. Voordat de neushoorn het wist, had hij tientallen fans die met hem meeliepen.

Neushoorn in Sauraha

Al snel bleek dat deze neushoorn een kalme goedaardige reus was. Passerende mensen, scooters en auto’s deden hem zeer weinig. Hij gebruikte een van de auto’s zelfs om even om zijn hoofd op te rusten.

Op een gegeven moment liep hij wel erg ver van het national park af, dus greep een oudere vrouw in. Laat ik zeggen dat ik nooit eerder een bejaarde vrouw een neushoorn met een bamboestok heb zien slaan. Maar haar tactiek werkte en de neushoorn liep naar een grasveldje waar de witte was hing. De meeste mensen dropen af en voordat ik het wist stond ik oog in oog met deze rustige neushoorn met slechts een paar andere mensen. Terwijl hij rustig gras aan het eten was, heb ik dit bijzondere dier zelfs kunnen aanraken, fantastisch!

Neushoorn chitwan

Safari in Chitwan National Park

Een neushoorn spotten in het dorp is vrij zeldzaam. De beste manier om ook oog in oog te kunnen staan met deze beesten is door middel van een één- of meerdaagse safari. Safari’s zijn vaak eenvoudig te boeken bij je guesthouse in Sauhara. Je kan kiezen uit een jeep- of wandelsafari. Een jeepsafari wordt vaak afgeraden vanwege de kleinere kans op het spotten van dieren. Zo’n luidruchtige lompe auto is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor het spotten van dieren.

Chitwan national park

Een wandelsafari is daarentegen wel een dikke aanrader. Vaak kun je kiezen uit een halve dag, een hele dag of een meerdaagse hike. Bij een meerdaagse hike overnacht je aan de rand van het national park. Overnachten in het national park is verboden en is dus niet mogelijk.

Ik koos voor een wandelsafari van een hele dag waarbij we zo’n 15 km hebben afgelegd. De tour begon met een kanotocht over de rivier waarbij we voornamelijk veel vogels hebben gespot waaronder verschillende ijsvogels en overwinterende eenden. Maar ook krokodillen laten zich graag zien in de ochtendzon.

Tijdens het lopen zagen we verschillende apen en vogels, maar de neushoorns lieten zich nog wat minder makkelijk zien. Ook komen er een flinke hoeveelheid Bengaalse tijgers voor in het Chitwan National Park, maar de kans dat je deze ziet is enorm klein. Pootafdrukken van deze dieren heb ik wel op veel plekken gezien.

Pootafdruk tijger chitwan national park

Ook zagen we een paar olifanten, maar de reden dat we ze zagen was een stuk minder vrolijk. De rangers gebruiken de olifanten namelijk voor hun werk en buiten werktijden zitten de beesten aan kettingen. De gids vertelde dat er nog één mannelijke olifant vrij rondloopt met een behoorlijk slechte reputatie. Deze agressieve olifant gaat onder de naam Ronaldo en wordt gevreesd door alle inwoners.

Vlak voor de zonsondergang zagen we dan uiteindelijk een aantal neushoorns bij de rivier. Deze zijn een stuk minder tam dan die door de straat liep. Neushoorns zijn namelijk hele gevoelige beesten. Hun reuk en gehoor zijn erg goed, maar hun zicht niet. Maak je ze boos, dan komen ze als een bulldozer op je af gestormd. Daarom zijn het de gevaarlijkste dieren van het Chitwan National Park. Gevaarlijker dan de tijgers, die zijn namelijk eerder bang voor jou dan jij voor hen.

Neushoorn chitwan national parkKrokodil chitwan national park

Naast deze wilde dieren, komen er ook andere diersoorten voor waaronder krokodillen en slangen. Aan de waterkant zagen we een grote krokodil zonnen en een stukje verder lag ook een dikke python te genieten van de zon.

Prijs van een safari in Chitwan

Om het Chitwan National Park binnen te komen, is een gids verplicht. Tours zijn eenvoudig ter plekke te boeken in Sauraha en hoeven dus niet van te voren geboekt te worden.

Voor een eendaagse wandelsafari inclusief 2 uur durende kanotocht betaalde ik 4500 rs (€33). De park entrance fee zat bij deze prijs al inbegrepen.

Waar verblijven?

Bezoek je het Chitwan National Park, dan verblijf je dus in het dichtstbijzijnde dorpje Sauraha. Er zijn hier genoeg accommodaties in verschillende prijsklassen. Ik verbleef in Evergreen Ecolodge dat wat mij betreft zeker een aanrader is als je geen extreme luxe nodig hebt. Al hun hutjes en bungalows zijn eco- en milieuvriendelijk. Ze kun je slapen in een fijne boomhut, maar ook in een tot kamer omgetoverde bus.

Daarnaast wordt ook Happy Lemon Tree Lodge aangeraden in Sauraha

Chitwan National Park bereiken

Het national park is gelukkig eenvoudig te bereiken vanaf verschillende plekken in Nepal. Zo rijden er regelmatig bussen vanaf Kathmandu en Pokhara die er ongeveer 8 uur over doen.

Voordat ik het national park bezocht, was ik in Bandipur. Deze route was een stukje ingewikkelder. Zo pakte ik eerst de lokale bus voor 400 rs naar Bharatpur. De informatie in Bharatpur was zeer beperkt en iedereen probeerde me een tuktuk rit aan te smeren, maar gelukkig kon iemand me helpen om een bus te vinden voor 100 rs. Maar ook deze bus reed niet tot aan Sauraha, maar tot Ratnanagar waar ik toch echt moest geloven aan een tuktuk voor 200 rs. Kun je dus een toeristenbus nemen, dan is dat voor deze route best aan te raden.