Skip to main content

Ben je van plan om te gaan backpacken en rondreizen door Zuidoost-Azië? Sla Laos dan zeker niet over! Laos lijkt een beetje het ondergeschoven kindje van de landen in Zuidoost-Azië, maar het is er fantastisch mooi. Je vindt er gigantisch karstgebergte, veel (onontdekte) grotten, één van de mooiste watervallen van Azië en weinig toeristen. Wat wil je nog meer? Let’s go! Ik dit artikel geef ik je twee keer een toffe reisroute door Laos voor 2 weken of langer.

1. Reisroute Laos: Thailand naar Vietnam

Huay Xai ➜ Luang Prabang ➜ Vang Vieng ➜ Luang Prabang ➜ Nong Khiaw ➜ Muang Ngoi Neua ➜ Muang Khua ➜ Dien Bien Phu

reisroute laos

Met deze reisroute door Laos, bezichtig je voornamelijk het prachtige noorden van het land. Laos is perfect te combineren met een reis door Thailand en door Vietnam. Daarom reis je met deze route van het noorden van Thailand naar het noorden van Vietnam.

Bekijk hier mijn toffe backpack route door Thailand in 5 weken.

Huay Xai

Dit grensplaatsje is de start van de reis door Laos. Je regelt eenvoudig een georganiseerde trip vanaf Chiang Mai of vanuit Pai tot aan Luang Prabang waarbij je twee keer overnacht in dorpjes (in Chiang Khong en Pak Beng). Vanaf Huay Xai neem je de slowboat over de Mekong tot aan Luang Prabang. De gehele tocht duurt 3 dagen en is echt een hele toffe ervaring! Als je wilt, kun je deze reis ook zelf regelen. Doe dan zeker de bekende Gibbon Experience in het plaatsje Huay Xai.

Luang Prabang

Eenmaal in Luang Prabang kun je genieten van wat de stad allemaal te bieden heeft. Waaronder de Kuang Si waterval (volgens sommigen de mooiste van heel Azië), tempels en meer.

Vang Vieng

Na Luang Prabang is het erg leuk om door te reizen naar de prachtige omgeving van Vang Vieng. Een aantal jaar terug kwam je hier voornamelijk om te feesten en te drinken, maar nu bezoeken gelukkig ook veel backpackers het dorp vanwege het waanzinnige karstgebergte, de vele grotten, de blue lagoons en de toffe west Vang Vieng scooterloop.

Nong Khiaw

Na Vang Vieng reis je terug naar Luang Prabang om vervolgens verder te reizen naar Nong Khiaw. Het is wel fijn om een nachtje in Luang Prabang te blijven en de volgende ochtend door te reizen naar Nong Khiaw. Dit dorpje bevindt zich aan de rivier in een prachtige omgeving met veel bergen, grotten en viewpoints.

Muang Ngoi Neua

Vanaf Nong Khiaw is het ongeveer een uurtje varen naar het kleine dorpje Muang Ngoi Neua dat bestaat uit één stoffige hoofdweg. Tot een aantal jaar terug was hier geen toerist te bekennen, maar nu is het dorpje steeds meer in opkomst vanwege de fantastische omgeving en de chille vibe.

Muang Khua

Na Muang Ngoi reis je met de boot door naar Muang Khua, een stadje dat niet veel te bieden heeft en weinig toeristen trekt, maar ideaal ligt om door te reizen naar Vietnam.

Dien Bien Phu

Vanaf Muang Khua neem je in de ochtend de bus naar Dien Bien Phu in Vietnam, een stad met een interessante geschiedenis. Na Dien Bien Phu reis je eenvoudig door naar de prachtige bergen en rijstterrassen in Sapa. Aanrader!

Duur van deze reisroute door Laos

Over deze reisroute deed ik ongeveer 2 weken. Houd er rekening mee dat de reis van Chiang Mai of Pai naar Luang Prabang 3 dagen in beslag neemt. Heb je minder tijd, dan zou je over deze reisroute ook wat korter kunnen doen. Maar wees erop bedacht dat je dan meer aan het haasten bent en dat is niet altijd prettig. Natuurlijk kun je er ook langer over doen als je ervan houdt om het erg rustig aan te doen.

Met deze reisroute door Laos reis je over land naar Vietnam. Maar je kan natuurlijk ook vliegen als je dat prettiger vindt, zoals van Luang Prabang of Vientiane. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het reizen van Laos naar Vietnam over land.

koeien in Laos op de wegBezienswaardigheden in Luang Prabang

2. Reisroute Laos: noord naar zuid

Luang Prabang ➜ Vang Vieng ➜ Vientiane ➜ Thakhek ➜ Pakse ➜ Si Phan Don (4000 islands)

reisroute laos

Met deze backpack route door Laos reis je van het noorden naar het zuiden van het land. Deze route is daarom perfect te combineren met een reis door Cambodja.

Luang Prabang

De reis begint in Luang Prabang in het noorden van Laos, maar je kunt ook zeker vanuit Thailand of Vietnam naar Luang Prabang reizen. Luang Prabang bereik je met het vliegtuig of via één van de buurlanden over land.

Vang Vieng

Vervolgens reis je door richting het zuiden naar Vang Vieng, het dorp met een waanzinnig mooie omgeving waar je zeker een aantal dagen wil blijven.

Vientiane

Na Vang Vieng bezoek je Vientiane, de hoofdstad van Laos. De stad is niet heel interessant, maar beschikt wel over een paar leuke bezienswaardigheden. Vanaf Vientiane reis je, naast Thakhek, ook gemakkelijk door naar Bangkok.

Thakhek

Thakhek bezoek je natuurlijk vanwege de fantastische Thakhekloop. Tijdens deze scooterloop van 450 kilometer kun je de prachtige bergen van Laos bewonderen.

Pakse

De voornaamste reden om de stad Pakse te bezoeken, is vanwege het spectaculaire natuurgebied Bolaven Plateau. Hier vind je prachtige watervallen die zeker een bezoekje waard zijn.

Si Phan Don

Na Pakse reis je door naar Si Phan Don, waar je de enige eilanden van heel Laos vindt. Je kunt op één van deze eilanden verblijven en genieten van de rust. Vanuit Si Phan Don reis je vervolgens gemakkelijk door naar Cambodja.

Duur van deze reisroute door Laos

Een tijdsbestek van minimaal 2 weken is zeker aan te raden voor deze reisroute door Laos. Korter dan 2 weken is niet aan te raden, omdat je dan bijna alleen maar aan het reizen bent. Langer dan 2 weken is voor deze reisroute door Laos ook prima.

Met deze reisroute reis je van noord naar zuid Laos, maar het is uiteraard ook prima in omgekeerde volgorde te bereizen.

Vang-Vieng-LaosKuang si watervallen

Beste reistijd reisroute Laos

De beste reistijd voor Laos is ongeveer van oktober tot en met april, in het droge seizoen. Het regenseizoen is van mei tot en met september en het regent er dan gemiddeld 20 dagen per maand.

Deze twee backpack routes zijn natuurlijk deels prima te combineren met elkaar. Reis bijvoorbeeld van Vietnam naar Thailand, of van Cambodja naar het noorden van Laos. Maak er wat leuks van en bedenk je eigen toffe reisroute door Laos! Maar skip de highlights niet!