Skip to main content

Het is een bestemming die niet mag ontbreken in je reisroute door Colombia. Salento staat bekend om de kleurige huisjes en de prettige sfeer. Maar de échte reden dat je dit dorpje niet mag overslaan is doordat het een perfecte uitvalsbasis is voor het bezoeken van de Cocoravallei, oftewel Valle de Cocora. Alle tips voor Salento en wat je er allemaal kunt doen, lees je in dit artikel!

Salento stad Colombia

Wat te doen in Salento?

Salento is een kleurig dorpje in het bergachtige landschap van Quindío. Doordat het zich op een hoogte van 1.895 meter bevindt, is het er gemiddeld jaarlijks zo’n 15 graden en kan het er ’s nachts best fris worden. Vergeet dus geen vest en lange broek mee te nemen! Vergis je overigens niet, want overdag kan het in het zonnetje ook best warm worden.

Salento is een sfeervol dorpje om doorheen te lopen, maar je zult merken dat je niet de enige bent. Salento is namelijk een populaire bestemming voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Met name in het weekend kan het rond de hoofdstraat en het plein behoorlijk druk worden. Geen hele authentieke bestemming, maar wel één die je gezien moet hebben om onderstaande redenen!

Beklim het viewpoint

Voor een tof uitzicht op het dorp beklim je de trap naar het viewpoint Mirador Alto de la Cruz. Met helder weer heb je een prachtig zicht op het dorpje en het groene bergachtige landschap.

Salento viewpoint

Speel Tejo

In Salento ben je ook op het juiste adres voor een potje Tejo. De bedoeling van dit spel is om van een afstand met een metalen schijf kleine explosieven te raken. Wanneer je raakt merk je dat meteen dankzij een harde knal.

Je speelt het spel bij Cancha De Tejo Los Amigos. Een andere typische Colombiaanse plek om dit spel te spelen is in Bar Danubio. Ook voor een potje pool of biljart kan je hier prima terecht. Wij keken er een voetbalwedstrijd op groot scherm met de locals en ik kan je vertellen dat er een prima sfeer hing!

Eet trout uit Salento

Visliefhebbers opgelet! Iets wat je echt gegeten moet hebben in Salento is de trout (forel). In de omgeving bevinden zich viskwekerijen waar je, als je wilt, ook zelf je hengel uit kunt gooien. Het is dé specialiteit van de regio.

Ik at een hele lekkere forel in een roomsaus bij restaurant Camino Real. Dikke aanrader!

Bezoek koffie plantages

De omgeving van Salento staat bekend om de vele koffie plantages. Tijdens een tour leer je over het hele proces van het groeien van een koffieboon tot een heerlijk kopje koffie. Leerzaam en lekker!

Bekende koffieplantages in de omgeving zijn van Finca El Ocaso en Finca De Don Elias en Coffee Farm El Recuerdo.

Valle de Cocora

De échte reden waarom je Salento eigenlijk niet mag overslaan, is dankzij Valle de Cocora. In deze vallei bevinden zich de hoogste palmbomen ter wereld! Maar niet alleen omdat de palmbomen zo indrukwekkend zijn, ook het landschap is er geweldig!

De populairste activiteit is het maken van een hike. Ik kan je absoluut aanraden hier een dag voor uit te trekken. Alles over Valle de Cocora lees je hier!

Valle de Cocora Colombia

Leukste overnachtingen in Salento

In Salento kun je besluiten een overnachting in of buiten het dorp te zoeken. Ik vond het juist leuk om in het dorp te overnachten zodat ik ’s avonds langs de gezellige café’s kon hoppen.

De leukste en bekendste hostels in Salento zijn Coffee Tree Boutique Hostel, Hilltop Hostel en Viajero Hostel.

Hoe kom je in Salento?

Er gaan zowel vanaf Medellin als Bogota bussen naar Pereira of Armenia. Vervolgens neem je een bus of een taxi naar Salento. Het is ook mogelijk om een iets duurdere minivan te nemen die wel rechtstreeks naar Salento rijdt. Vraag hiervoor info bij je guesthouse of op het busstation.

Geen zin in de bus? Dan kun je ook het vliegtuig nemen naar Pereira en vervolgens een taxi naar Salento.

Alle artikelen over Colombia