Laten we eerlijk zijn, telefoons maken het reizen stukken makkelijker. Even een hotelletje opzoeken, een menukaart vertalen of kijken hoe je het best van A naar B kunt reizen. Ik moet zeggen dat ik me op momenten dat mijn telefoon leeg was op vakantie, behoorlijk beperkt voelde. Voordat ik een lange reis begin download ik daarom ook altijd onderstaande reisapps. Deze 10 handige gratis apps voor op reis zullen jouw volgende trip absoluut makkelijker maken!
20 handige reisapps
Xe Currency
Als je een paar weken rondreist kom je al gauw verschillende valuta’s tegen. Ik ben niet goed in rekenen, dus het omrekenen tussen verschillende valuta is voor mij vrij lastig. De Xe Currency app heeft me daarom heel wat keertjes uit de brand geholpen.
Het is één van de meest handige reisapps om super snel valuta om te rekenen die vervolgens allemaal worden weergegeven in een handig overzicht. Je kunt een hele rits aan valuta toevoegen om snel om te schakelen tussen verschillende koersen.
Download Xe Currency voor Android of IOS.
Google Translate
Ook Google Translate staat altijd tussen mijn lijstje reisapps die mij heel wat keertjes heeft bijgestaan tijdens het reizen. Laten we eerlijk zijn, deze vertaal app maakt het reizen stukken makkelijk. Zeker in landen waar nauwelijks Engels wordt gesproken. Voordat je het weet bestel je het verkeerde gerecht in een restaurant of lukt het je maar niet om de weg te vragen naar die ene tempel.
Download Google Translate voor Android of IOS.
Duolingo
Naast dat je menukaarten en wegbewijzering kunt vertalen, is het ook hartstikke leuk en handig om paar woorden en zinnen te leren voordat je naar een nieuw land afreist. Dit wordt daarnaast altijd enorm gewaardeerd door de locals!
Duolingo is één van de leukste reisapps voor het leren van een nieuwe taal. De makers hebben hun best gedaan om je elke keer weer te motiveren. Dus zit je in een nachtbus, lange treinrit of een taxi, doe dan een paar lesjes Duolingo!
Download Duolingo voor Android of IOS.
Google Maps
Wie kent ‘m niet: Google Maps. Grote kans dat je deze app al op je telefoon hebt, maar toch zet ik hem hier in het rijtje van reisapps. Ik gebruik Google Maps namelijk niet alleen om routes te berekenen. Maar ook voor het opzoeken van o.a. restaurants, accommodaties en bezienswaardigheden.
Een hele handige functie van Maps is dat je in elk gebied een heel overzicht kunt krijgen van leuke hostels, hotels, guesthouses en noem maar op. Gebruik bijvoorbeeld de zoekterm “hostels” op de kaart van je volgende bestemming om de leukste opties te vinden. Op Google Maps staan namelijk véél meer accommodaties dan op bijvoorbeeld alleen Booking of Hostelworld. Ik heb op deze manier in ieder geval heel veel leuke slaapplekken weten te scoren!
Daarnaast gooi ik mijn Google Maps vol met pins in verschillende kleuren voor plaatsen, bezienswaardigheden, accommodaties en restaurants.
Download Google Maps voor Android of IOS.
Maps.me
Tijdens het reizen ben ik erachter gekomen dat Maps.me voor mij een onmisbare app is. Met deze app kun je namelijk offline kaarten downloaden zodat je tijdens het reizen áltijd kunt checken waar je bent en waar je heen moet. Daarnaast is de kaart ook een stuk gedetailleerder dan Google Maps en staan er naast wandelpaden ook bezienswaardigheden en handige tips op.
Zeker als je graag wandelt, buiten de gebaande paden reist of lekker zonder tour op pad wil, is Maps.me één van de onmisbare reisapps. De app kwam mij vooral erg goed van pas tijdens het hiken in Nepal (zie onderstaande foto), maar ook tijdens mijn bezoek aan de Bromo vulkaan op Java.
Zorg ervoor dat je de gebieden/landen van te voren download met Wi-Fi, anders heb je er niet zoveel aan. 😉
Download Maps.me voor Android of IOS.
Windy/Weather Radar
Weather Radar en Windy zijn beide hele handige apps om de weersverwachting te bekijken. Ze zijn vrij accuraat en bieden een duidelijke weergave op een kaart.
Naast het weer, weergeeft de reisapp Windy (zoals de naam het al zegt) de windkracht, de hoogte van golven en zelfs orkanen. Zo zag ik eind 2019 via de app dat er een orkaan over Zuid-Thailand trok terwijl ik de nasleep ervan in Cambodja merkte in de vorm van extreem veel regen (zie onderstaande foto aan de linkerkant).
Download Windy voor Android of IOS. Download Weather Radar voor Android of IOS.
Clouddiensten: Dropbox/Google Drive/OneDrive
Tijdens het reizen schiet ik wat af met mijn camera. Ik maak soms wel honderden foto’s op een dag… Het is ook één van mijn grootste angsten om al die foto’s op de een of andere manier kwijt te raken. Maar die plaatjes passen zeker niet allemaal op mijn telefoon. Daarom zijn online opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive echte lifesavers.
Houd er wel rekening mee dat gratis opslag vaak beperkt is. Wil je dus meer opslag, dan moet je vaak bijbetalen.
Download Dropbox voor Android of IOS. Download Google Drive voor Android of IOS. Download OneDrive voor Android of IOS.
Skyscanner
Je verre reis begint natuurlijk met het vliegtuig. Er zijn ontelbaar veel websites/apps om vliegtickets te vinden. Allemaal beloven ze de goedkoopste te zijn. Persoonlijk vind ik Skyscanner één van de makkelijkste websites om mijn vliegtickets te scoren. Het vergelijkt namelijk de prijzen van verschillende aanbieders, waarna de goedkoopste er uitrolt. Het is daarnaast heel overzichtelijk, ook wel fijn.
De leukste optie vind ik nog de mogelijkheid om te zoeken naar alle beschikbare vliegtickets vanaf je huidige bestemming. Dit is super handig als je nog niet precies weet wat je volgende bestemming wordt.
Download Skyscanner voor Android of IOS.
Accommodatie reisapps: Booking/Hostelworld/Airbnb
De reisapps die ik misschien wel het meest gebruik, zijn apps voor het boeken van accommodaties. Er zijn nog veel meer reisapps die je hiervoor kunt gebruiken, maar Booking, Hostelworld en Airbnb zijn mijn favoriet.
Tijdens mijn reizen in Azië reisde ik ook wel eens op de bonnefooi naar mijn volgende bestemming. Ik liep er vervolgens simpelweg een rondje om een leuke accommodatie uit te kiezen. Dit deed ik eigenlijk alleen in dorpjes zoals Pai in Thailand. Het regelen van een overnachting op deze manier is vaak ook nog goedkoper dan via de partijen, omdat hoteleigenaren normaliter een groot percentage van het boekingsbedrag moeten afstaan.
Download Booking voor Android of IOS. Download Hostelworld voor Android of IOS. Download Airbnb voor Android of IOS.
Uber
Uber is één van de handigste reisapps om eenvoudig binnen, maar ook buiten een stad te reizen. De taxi app is wereldwijd beschikbaar in tientallen landen.
Ik ben niet zo’n fan van gewone taxi’s, maar gebruik veel liever Uber. De app vertelt je namelijk precies wat de rit gaat kosten, je hoeft niet te onderhandelen én je betaalt gemakkelijk via de app.
In Zuidoost-Azië wordt naast Uber ook de app Grab gebruikt. Het is een super handig en goedkoop alternatief van gewone taxi’s. Het werkt identiek aan Uber en is in de meeste landen in Zuidoost-Azië te gebruiken.
Download Uber voor Android of IOS.
Timeshifter
Niks is vervelender dan doodmoe en met een jetlag op je nieuwe bestemming aankomen. Zeker als je nog niet kunt inchecken en dan maar in de lobby van het hostel op je backpack een doetje doet (ik spreek uit ervaring).
Timeshifter helpt deze jetlag aanzienlijk te verminderen door jou tips te geven die zijn gebaseerd op neurowetenschappelijk onderzoek naar slaapritmes. Het zegt bijvoorbeeld wanneer het verstandig is om licht te vermijden of juist op te zoeken of wanneer een dutje slim is.
Download Timeshifter voor Android of IOS.
Netflix
Hoe vaak komt het wel niet voor dat je uren onderweg bent in het openbaar vervoer zonder redelijk vermaak. Netflix is dan heel handig om op je telefoon of tablet te hebben! Met Netflix kun je namelijk ook van te voren films of series downloaden voor offline gebruik. Hierdoor kun je ook zonder internet je favoriete films en series bingewatchen.
Download Netflix voor Android of IOS.
Polarsteps
Polarsteps is een hele leuke en handige reisapp waarmee je jouw reis kunt bijhouden voor jezelf, maar ook voor je vrienden en familie. Het werkt met behulp van GPS die jouw afgelegde route op een kaart uitstippelt. Vervolgens kun je op jouw afgelegde route “steps” toevoegen met foto’s en tekst. Het is als het ware een soort reisdagboek die voor jouw volgers of voor iedereen te zien is.
Ik vond het een super handige app, omdat ik zo al mijn vrienden en familie in één keer op de hoogte kon houden van mijn avonturen. Vooral mijn moeder was érg blij met deze app omdat ze, ook zonder dat ze soms iets van mij hoorde, mijn reis kon volgen en zo kon zien dat ik (in haar woorden) nog leefde.
Daarnaast biedt de app ook inzicht in leuke statistieken zoals het aantal landen waar je bent geweest, hoeveel procent van de wereld je hebt gezien en hoeveel kilometer je hebt gereisd.
Na afloop van je reis kun je via Polarsteps een fotoboek bestellen. Super simpel en leuk!
Download Polarsteps voor Android of IOS.
Trail Wallet
Heb je een klein reisbudget of ben je gewoon benieuwd waar al je uitgaves op reis nou precies naartoe gaan, dan is Trail Wallet een app voor jou. Aan het begin van je reis maak je in de app een trip aan voor een bepaalde reisperiode, valuta én je eigen budget. Alles wat je uitgeeft voer je eenvoudig in de app in, van boodschappen tot drankjes in de bar. Trail Wallet rekent gelijk uit wat je uitgaves per dag zijn en hoeveel je nog kunt uitgeven.
Het is een van de handigste reisapps om je uitgaves bij te houden wat een hoop rekenwerk voor onderweg scheelt!
Download Trail Wallet voor IOS.
WieBetaaltWat (Splitser)
Tijdens het reizen ontmoet ik altijd heel veel andere backpackers waarmee ik taxiritjes deel, tripjes maak en uiteten ga. Zoals ik al eerder noemde is rekenen en het verrekenen van kosten absoluut niet mijn sterkste punt, zeker in een andere valuta. Met de app WieBetaaltWat, (Splitser) is het een fluitje van een cent. De app rekent namelijk uit wat iedereen betaald/terugbetaald aan elkaar zodat het verrekenen super snel is geregeld.