Skip to main content

Normaal gesproken maak ik een reisje of een stedentrip in het voorjaar in Europa. Dit jaar zat dat er helaas niet in. Maar wie zegt dat een vakantie in eigen land niet leuk is? Na al het reizen rond de wereld, vergeet ik weleens mijn eigen landje te waarderen. Ik reisde dit voorjaar een aantal dagen door de provincie Groningen. Dit zijn de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Groningen.

20 Bezienswaardigheden in Groningen

1. Bourtange

Bourtange is een oud vestingdorp dat in 1580 is aangelegd. Het dorp heeft een karakteristieke vorm van een vijfhoek dat er vanaf bovenaf mooi uitziet. Het is leuk om rond te lopen om de verschillende ouderwetse gebouwen te zien, zoals de officiershuizen, Pastoorswoning, soldatenbarakken, kanonnen, de grote toegangspoorten, de secreten (toiletten van vroeger), de bruggen, de grachten, de kerk en de molens.

Bourtange bevindt zich vlakbij de Duitse grens. Tot op de dag van vandaag wonen er gewoon mensen in het oude dorp en kun je er prima terecht voor een lekkere lunch of een drankje bij één van de restaurantjes. Daarnaast bevindt zich er ook een winkel dat ouderwets snoep verkoopt, waaronder stroopsoldaatjes en zoethout!

Bourtange is het hele jaar geopend. Parkeren kan gratis bij het informatiecentrum.

Bourtange Groningen

2. Wedderborg (Huis te Wedde)

De Wedderborg, ook wel Huis te Wedde, is een borg in het dorp Wedde. Dit was honderden jaren de zetel van de Heren van Westerwolde. Het terrein is nu in particulier bezit en dient momenteel als kinderhotel. Je kunt er het museum en de tuin bezoeken en een leuke wandeling maken.

3. Nieuwe Statenzijl (Kiekkaaste)

Ook nieuwe Statenzijl bevindt zich, net als Bourtange, vlakbij de Duitse grens. Je kunt er zelfs met één voet op Nederlandse bodem en de andere voet op Duitse bodem staan.

Nieuwe Statenzijl is verder niet bijzonder, maar de Kiekkaaste wel. Hier loop je over een houten pad naar een vogelkijkhut. Je kunt er bonte strandlopers, fraters, zeehonden en bruinvissen spotten. Neem je verrekijker mee!

Kiekkaaste bezienswaardigheden Groningen

4. Ennemaborg

De Ennemaborg is net als Wedderborg een borg waar een borgheer in vanaf eind van 13e eeuw of in de 14e eeuw woonde. Het werd gebouwd als steenhuis, maar naderhand werd het verbouwd tot versterkte borg met torens en een slotgracht. Het eerste gedeelte van het landgoed is een park en het achterste gedeelte is een natuurbos waar je mooi kunt wandelen.

5. Punt van Reide

De Punt van Reide is een 53 hectare grote buitendijkse landtong dat de overblijfselen zijn van het Reiderland. Door de jaren heen is bijna het hele oorspronkelijke gebied weggeslagen door de Waddenzee. De Punt van Reide is nu een natuurgebied waar zowel vogels als zeehonden leven. Met wat geluk kun je zelfs wat zeehonden zien bij de Zeehondenkijkwand.

Parkeren kan bij het bezoekerscentrum of bij batterij Fiemel.

6. Termunterzijl

Niet ver van de Punt van Reide, bevindt zich het vissersplaatsje Termunterzijl. Het eten van een vers visje kun je hier eigenlijk niet overslaan. Daarnaast heb je een mooi uitzicht vanaf de dijk en bevindt zich er het Museumgemaal Cremer. Maar om eerlijk te zijn is de heerlijke verse vis toch wel het hoogtepunt van je bezoek!

7. Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg bevindt zich op een landgoed van zeker 23 hectare waar je een mooie wandeling kunt maken. In de middeleeuwen werd deze borg als steenhuis gesticht en huisde door de jaren heen verschillende invloedrijke bewoners. Momenteel is het De Fraeylemaborg museum.

Er vinden soms evenementen plaats zoals tentoonstellingen en markten, maar het is ook een populaire trouwlocatie.

Fraeylemaborg Groningen

8. ’t Roegwold

Vlakbij de Fraeylemaborg ligt het natuurgebied ’t Roegwold. Het is een gebied met oude natuur en meer nieuwe natuur. De landbouwgronden die zich tussen de bestaande natuurgebieden bevinden, worden hier heringericht.

Ik vond het Knuppelpad een hele leuke looproute. Je volgt deze route voor gedeelte namelijk over een lang houten pad over het water. In het juiste seizoen is het een populaire broedplaats voor vogels, dus vergeet je verrekijker niet!

Parkeren voor de looproute het knuppelpad kan hier.

't Roegwold

9. Zuidlaardermeer

Ook het Zuidlaardermeer is een prachtig natuurgebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Het meer is maar liefst 671 hectare groot en staat bekend als belangrijk vogelgebied. Sinds 2008 is het zelfs ook het leefgebied van de bever. Het Zuidlaardermeer bevindt zich gedeeltelijk in Groningen en in Drenthe.

Naast wandelroutes is er ook een bootverhuur, een klein attractiepark en een subtropisch zwembad.

Zuidlaardermeer Groningen

10. Noordlaarderbos

Ten westen van het Zuidlaardermeer bevindt zich het Noordlaarderbos waar je ook lekker kunt wandelen en zelfs de Hunebedden kunt bezichtigen.

Er bevinden zich ook grafheuvels van ten minste 2500 jaar oud. Door erosie waren ze bijna verdwenen, maar vijf van deze grafheuvels zijn door Natuurmonumenten hersteld waardoor ze weer zijn te bezichtigen.

11. Groningen stad

Groningen stad kan je natuurlijk eigenlijk niet overslaan tijdens je bezoek aan de bezienswaardigheden in provincie Groningen. Ik vond het erg leuk om door het centrum te lopen en over de markt om een terrasje te pakken. Andere leuke bezienswaardigheden in Groningen zijn de 97 meter hoge Martinitoren, de Prinsentuin en het Groninger Museum.

Groningen Stad Bezienswaardigheden

12. Menkemaborg

De Menkemaborg is een kasteelmuseum in het noordoosten van Groningen. Dit jaar is het zelfs precies 100 jaar geleden dat de Menkemaborg werd geschonken aan het Groninger Museum door de erfgenamen van de laatste bewoner.

Je kunt er rondlopen in de prachtige tuin, het museum bezoeken en iets eten of drinken bij het restaurant.

13. Zeehondencentrum Pieterburen

In het noorden van Groningen bevindt zich het zeehondencentrum Pieterburen. Hier worden zieke, zwakke of gestranden zeehonden geholpen en uiteindelijk weer uitgezet. Heel groot is het centrum niet, maar wel leuk voor zowel jong als oud.

14. Niehove

In de provincie Groningen bevinden zich tientallen Wierdendorpen, dorpen die zich bevinden op kleine heuvels die de inwoners vroeger beschermden tegen overstromingen. Niehove is één van deze Wierdendorpen. De indeling van het dorp is al eeuwen onveranderd gebleven wat zorgt voor het authentieke sfeervolle uiterlijk. Zeker loop om eens doorheen te lopen!

15. Lauwersmeer

Het grote Lauwersmeer is in de jaren 60 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee om de bewoners te beschermen tegen overstromingen. Het meer bevindt zich op de grens van de provincies Groningen en Friesland.

Het Lauwersmeer is een populair natuurgebied voor wandelen, fietsen, varen, zwemmen, vissen en watersport. Er zijn verschillende wandelroutes die je brengen naar bijvoorbeeld deze observatietoren en deze vogelkijktoren.

Bezienswaardigheden onderweg naar Groningen

16. Giethoorn

Het plaatsje Giethoorn is een populair waterstreekdorp in Overijssel. Het wordt ook wel Hollands Venetië genoemd vanwege alle kleine grachten. Tijdens het hoogseizoen stikt het er van de toeristen. Maar nu is het er lekker rustig met slechts een handjevol Nederlandse toeristen.

Je kunt er rondlopen, maar ook een fluisterbootje huren om zelf door de grachten te varen.

Giethoorn

17. Zwolle

Aan je lijstje met bezienswaardigheden in Groningen kun je Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, ook prima toevoegen voor onderweg. Er is genoeg te zien en te doen. Bezoek bijvoorbeeld Museum de Fundatie met het iconische wolk-sculptuur op het dak, dat in bezit is van een grote collectie beeldende kunst.

Wist je daarnaast dat de moeite boekenwinkel van Nederland zich in Groningen bevindt? De Waanders In de Broeren bevindt zich in de Broerenkerk en wordt als velen de mooiste boekhandel van Nederland genoemd.

In Zwolle kun je ook de basiliek de Peperbus beklimmen. Ook de grote kerk is een mooie bezienswaardigheid. Daarnaast in Zwolle een leuke stad om een dagje te shoppen.

18. Waterloopbos

Het Waterloopbos in Flevoland is een historisch polderbos. In het bos zijn in het verleden honderden onderzoeken gedaan naar het gedrag van water. Zo bevinden zich er overblijfselen van het onderzoek naar de Deltawerken en van waterwerken voor de haven van Lagos. De aangegeven wandelroutes leiden langs de verschillende modellen van waterwerken.

Waterloopbos Waterwerken

19. Kalenberg

Kalenberg is een klein waterstreekdorp dat slechts zo’n 220 inwoners telt (2020). Het dorp doet denken aan Giethoorn, maar dan stukken minder toeristisch. Je kunt er ook rondlopen en varen.

20. Lemmer

Het kleine vissersplaatsje Lemmer ligt aan het IJsselmeer en de Friese meren en is een populaire watersportplaats. Tijdens de zomer is Lemmer een veelbezochte badplaats. Het is leuk om rond te lopen en bootjes te kijken vanaf één van de terrasjes.