Skip to main content

De plek waar de tijd stil staat en waar je ultiem kunt relaxen op de witte stranden of in het helderblauwe water tussen de tropische vissen. De San Blas eilanden mag je absoluut niet missen tijdens je reis in Panama of Colombia! Mijn trip naar de San Blas eilanden was fantastisch! Lees hier mijn persoonlijke tips, ervaringen én een kostenplaatje van deze paradijsjes op aarde.

Na ons bezoek aan het indrukwekkende Panama City en het relaxte surfersdorpje Santa Catalina, was het tijd voor de San Blas eilanden!

De San blas eilanden zijn een archipel van 357 eilandjes voor de kust van Panama. Ze maken deel uit van de provincie Gunayala, dat eigendom is van de Kuna-indianen. In totaal worden de eilanden door 300.000 Kuna-indianen bewoond. De meeste eilanden zijn onbewoond. De Kuna’s vissen met basic snorkelmateriaal en duiken is rond de eilanden niet toegestaan. Dit zorgt ervoor dat het rif één van de best bewaarde ter wereld is.

De Kuna-indianen spreken redelijk Spaans, maar spreken voornamelijk hun eigen taal: Dulegaya. Sommigen spreken ook een paar woorden Engels. Met basis Spaans, een beetje Engels en veel gebaren, lukt de communicatie prima.

Benieuwd naar mijn reisroute door Panama in 2 weken? Bekijk hem hier!

De trip naar de San Blas eilanden

Wij bezochten de San Blas per speedboot. We boekten ruim van te voren een trip bestaande uit 2 nachten en 3 dagen op één van de eilanden. ’s Ochtends om 5:15 werden we met een jeep opgehaald vanuit ons hostel in Panama City. Onderweg stopten we bij een supermarkt om de laatste inkopen te doen voor de eilanden. Sla hier vooral voldoende water en wat snacks in. Bij het grensgebied van Gunayala stopten we voor de paspoortcontrole. Hier betaal je $20.

De autorit duurde in totaal zo’n 4 uur en is vooral op het einde erg heuvelachtig met veel haarspeldbochten. Na de rit moesten we ongeveer een half uur wachten op het bootje dat ons naar het eiland zou brengen.

San Blas boottocht

De boottocht duurt ongeveer drie kwartier met de speedboot. De tocht is niet erg comfortabel omdat je kletsnat kunt worden door al het spetterende water en de boot bij elke golf hard op het water terecht komt. Pijnlijke billen gegarandeerd! Maar als je er eenmaal bent, is het de tocht dubbel en dwars waard.

Luxe hoef je zeker niet te verwachten, maar de Kuna-indianen hebben ontzettend goed voor ons gezorgd. Elke dag kregen we heerlijke maaltijden voorgeschoteld bestaande uit de vangst van de dag, aardappels of rijst en salade. Het ontbijt bestond uit versgebakken brood of tortilla’s met een eitje. Vooraf vragen ze of je een allergie hebt, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Op de eilanden is stroom, maar alleen voor de verlichting. Ook las ik dat op sommige eilanden de stroom ’s nachts wordt afgesloten, maar dit was op ons eiland niet het geval.

Het enige wat ik erg jammer vond, was dat we behoorlijk wat aangespoeld afval zagen liggen op de stranden. In de periode dat wij de eilanden bezochten waaide het erg hard. Daardoor spoelde er veel afval aan. Gelukkig was dit niet op elk eiland het geval.

San Blas

De verschillende San Blas Eilanden

Wij bezochten vanuit ons eiland drie andere eilandjes met de speedboot. Voor elk eiland dat je bezoekt, betaal je een paar dollar toeristenbelasting. Onderweg zie je ontzettend veel grote, maar ook hele kleine eilandjes voorbij komen.

Kijk ook goed om je heen tijdens de boottocht. We hebben meerdere keren vliegende vissen langs de boot zien ‘vliegen’. Ontzettend bijzonder! Deze vissen vliegen echt een aantal seconden vlak boven het water. Ook hadden we de mazzel zes dolfijnen naast en onder onze boot te zien zwemmen. Hoe tof is dat?!

Naranjo Chico/Narasgandup bipi

Wij verbleven op het eiland Naranjo Chico/Narasgandup bipi. Op dit eilandje staan misschien 15 hutjes voor de toeristen. Er worden verschillende soorten hutjes aangeboden: een paar boven het water en meerdere op het zand. Volgens mij hebben de meeste hutjes op het strand een houten vloer (fijn tegen de krabben en zandvlooien), maar misschien staan sommige direct op het zand.

Wij hadden voor 2 nachten betaald voor een hutje op het zand (omdat dit gewoonweg een stuk goedkoper was), maar kregen de eerste nacht een hutje boven het water! Wat een luxe! We konden zo vanaf ons balkon het water in springen. Dat was ook het eerste wat ik deed.

Meerdere organisaties bieden de hutjes aan op het eiland. Ook wonen er een aantal Kuna-indianen op Naranjo Chico/Narasgandup bipi. Tijdens ons bezoek waren er meer hutjes in aanbouw, hoogstwaarschijnlijk voor de toeristen. Er bevinden zich ook hutjes waar je wat te drinken kunt kopen, zoals cola, bier of een verse kokosnoot.

San Blas

Isla Perro/Dog island

Isla Perro, oftwel Dog island is één van de bekendste eilanden. Ook hier heb je de mogelijkheid om te verblijven, maar dit zou ik je denk ik niet aanraden. Het eiland is niet groot maar wel drukbezocht door andere toeristen. Ook staan er weinig palmbomen, waardoor het er constant hard waait.

Wel is het prachtig om dit eiland voor een paar uurtjes te bezoeken omdat je hier namelijk geweldig kunt snorkelen. Voor de kust ligt een scheepswrak waar ontzettend veel vissen zwemmen en het koraal het schip heeft overgenomen.

De toeristenbelasting kost $3 per persoon.

Isla perro snorkel

Een door Kuna-indianen bewoond eiland

Op de eerste dag bezochten we een eiland die wordt bewoond door de Kuna-indianen. Zover ik weet kan je hier als toerist niet verblijven. Het eiland is volgebouwd met primitieve hutjes waarin de Kuna-indianen wonen. Dit eiland had o.a. een school en een winkeltje.

Eén van de Kuna’s vertelde ons dat er op geen enkel eiland politie is. Er vindt namelijk geen geweld of diefstal plaats. Tijdens de korte rondleiding liepen de kinderen giechelend achter ons aan. De vrouwen verkochten hun mola’s en sieraden. Mola’s zijn handgemaakte geborduurde stoffen/kleden. De sieraden zijn ook handgemaakt door de Kuna’s en bestaan uit gekleurde kraaltjes. De vrouwen lopen in dezelfde rijkversierde kledij en dragen de sieraden om hun armen en benen.

De toeristenbelasting voor dit eiland kostte ons $4 per persoon.

Isla Estrella/Starfish island

Dit vond ik denk ik één van de mooiste eilanden. Vooral omdat dit eiland onbewoond is en er zover ik zag, geen hutjes voor toeristen stonden. Er waren ook erg weinig toeristen toen wij er aan het eind van de middag waren. Het eiland is lang gerekt en er staan veel palmbomen.

Maar het eiland is vooral bijzonder omdat er, jawel, heel veel zeesterren in het water liggen. Overal waar je zwemt kom je grote gele en rode zeesterren tegen. Wij hadden nog nooit eerder zeesterren gezien tijdens het snorkelen, dus het was een hele leuke ervaring.

De toeristenbelasting kost $2 per persoon.

Zeesterren San Blas eilanden

Wat neem je mee?

Naar de San blas kun je genoeg spullen meenemen en sommige dingen moet je echt niet vergeten. Dit zijn de belangrijkste:

  • Antimuggenmiddelen zoals DEET is aan te raden op de eilanden. Ook een klamboe is geen overbodige luxe want deze hangen niet standaard in de hutjes ook al staat dit soms wel op de foto’s. Neem wat touw mee om je klamboe makkelijker te kunnen bevestigen.
  • Doe een flightbag of een regenhoes over je backpack. Tijdens de boottocht worden jij en je spullen behoorlijk nat!
  • Vergeet geen snorkelspullen. Op de eilanden kon je ze destijds niet huren, en je zult er zeer regelmatig gebruik van maken.
  • Neem voldoende water en snacks mee. Ik neem aan dat je op de meeste eilanden waar je kunt slapen wel drinken kunt kopen, maar zelf een voorraadje meenemen kan nooit kwaad en is lekker goedkoop.
  • Op sommige eilanden kun je je elektronische apparaten niet opladen. Neem om die reden een powerbank mee, zodat je toch elke dag mooie foto’s kunt maken.
  • Vergeet ook geen zaklamp mee te nemen. Er brandt wel wat licht op het eiland, maar niet heel veel. En als de stroom daadwerkelijk wordt uitgezet ’s nachts, komt een zaklamp goed van pas.

De prijs/kosten van de San Blas eilanden

Er zijn veel verschillende organisatie die allerlei soorten tours aanbieden, dus de prijzen zullen flink verschillen. Ik denk dat als je van te voren boekt, je waarschijnlijk goedkoper uit bent dan als je de tour ter plekke boekt.

Kosten San Blas in dollars (prijzen uit 2018)

Voor een dagtour kun je rond de $135 betalen waarbij de auto- en boottransfer, lunch en twee eilanden zijn inbegrepen. Dezelfde dagtour waarbij je met een eigen auto komt, kan $65 kosten.

De prijs voor 1 nacht ligt ongeveer tussen $145 en $265 per persoon. Je betaalt niet altijd een vast bedrag per nacht, maar krijgt vaak korting afhankelijk van hoeveel nachten je er verblijft. De prijs voor bijvoorbeeld 3 nachten ligt in totaal tussen $285 en $500 per persoon.  Het hangt er hierbij vanaf op welk eiland je verblijft en of je een privé of een gedeelde badkamer hebt.

Wij hebben uiteindelijk €228 per persoon betaald voor 2 nachten (dus 3 dagen) met een eigen badkamer op het eiland Naranjo Chico.

Een meerdaagse tour naar de San Blas eilanden is dus zeker niet goedkoop, maar wel de moeite waard! In de prijs zit meestal de autorit, de boottocht, tripjes naar andere eilanden en maaltijden inbegrepen; 2 maaltijden per dag op de dagen van aankomst/vertrek en 3 maaltijden op de hele dagen.

Ik denk dat het niet heel veel uit maakt met welke organisatie je de tour boekt. Op het eiland zijn het namelijk de Kuna’s die alles verzorgen en voor je regelen.

Wij hebben ontzettend genoten van ons verblijf op de eilanden en ik raad het iedereen zeker aan ook ooit de San Blas eilanden te bezoeken!

Lees hier meer over de prijzen en kosten van mijn reis door Panama.

De beste reistijd San Blas eilanden

De San Blas eilanden kennen over het algemeen een lange regentijd van mei tot en met december. Je zou dus kunnen stellen dat de beste reistijd voor de San Blas eilanden van januari tot en met april is. In deze periode valt de minste regen. Bekijk ook de uitgebreide klimaatinfo voor de San Blas.

Wij bezochten de San Blas eilanden in december en hadden redelijk goed weer. Overdag was het droog en scheen de zon na wat uren bewolking en ’s nachts regende het. De temperatuur was erg aangenaam.

De San Blas eilanden bereiken

De San Blas eilanden zijn goed te bereiken door middel van verschillende tours vanuit Panama en Colombia. Ook is er de mogelijkheid om de eilanden te bezoeken als doorreisroute tussen deze twee landen.

Je kunt kiezen voor een tour met een zeilboot, waarbij je in een aantal dagen meerdere eilanden bezoekt en de meeste tijd doorbrengt op de zeilboot. Maar je kunt ook een tour kiezen waarbij je met een speedboot naar een eiland vaart een paar nachten hier verblijft.