Panama is zonder twijfel een heel mooi land waar ook goed doorheen valt te reizen. Panama heeft een prachtige en veelal onaangetaste natuur en staat zelfs op de eerste plek van het hoogst aantal verschillende dierensoorten van Midden-Amerika. Wil je gaan backpacken in Panama? Ik vertel je meer over mijn reisroute in Panama in 2 weken.
Backpacken in Panama
Panama is een prima land om te gaan backpacken. Grote kans dat je Panama wil bezoeken op doorreisroute vanuit Costa Rica of Colombia. Wij verbleven alleen in Panama gedurende 2 weken zonder door te reizen en bezochten in die tijd veel leuke plekken.
Veel reizigers die vanuit Costa Rica het land binnen komen reizen verder naar Bocas del Toro. Dit moet onwijs mooi zijn, maar heb ik overgeslagen omdat het best lastig te bereiken is vanaf Panama City. De reis duurt erg lang en voor 2 weken vond ik dat het niet waard.
Reisroute in Panama
Panama City
Mijn reisroute in Panama begon in Panama City. Vanaf Amsterdam vloog ik met een lange overstap in Madrid naar Panama City, Tocumen Airport. De hele vliegreis duurde ruim 12 uur (exclusief overstaptijd).
Panama City is een grote, diverse en ook een chaotische stad. De stad staat bekend om het Panama kanaal en je vindt er veel wolkenkrabbers. Maar de stad beschikt ook over een paar nationale parken. Ik bezocht deze stad in totaal drie keer tijdens mijn rondreis; bij aankomst in Panama, voor het vertrek naar Nederland en een paar dagen als tussenstop. Een bezoek van 2 tot 4 dagen is prima voor Panama City.
Lees meer over de handige reistips voor Panama City en ook over de Top 5 bezienswaardigheden in Panama City.
El Valle de Antón
El Valle de Antón is een charmant bergdorp gelegen in de krater van een uitgedoofde vulkaan. Het dorp wordt omgeven door prachtige bossen en bergen, wat het een geweldige plek maakt voor natuurliefhebbers. Je kunt er prachtige hikes maken met geweldige uitzichten onderweg.
Hoe kom je er? Vanuit Panama-Stad gaan er directe bussen naar El Valle de Anton vanaf Gran Terminal de Transporte bij Albrook Mall. De busreis duurt ongeveer 2,5 uur.
Santa Catalina
Santa Catalina is een heerlijk relaxt dorpje gelegen aan de zuidelijke kust van Panama. Santa Catalina wordt steeds meer ontdekt door backpackers. Mede omdat je er geweldig kunt surfen en er een ontspannen sfeer hangt. Er is nog een reden waarom Santa Catalina steeds meer wordt bezocht tijdens een reisroute in Panama. Het is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor een bezoekje aan het prachtige Coiba nationaal park. Hier kun je onwijs mooi snorkelen en duiken tussen de tropische vissen, haaien en zeeschildpadden.
Lees meer over mijn ervaring, handige tips, kosten en wat je zeker niet mag missen in het surfersparadijs Santa Catalina.
Hoe kom je er? Santa Catalina is vrij gemakkelijk te bereiken vanaf El Valle de Antón en Panama City. In beide gevallen reis je eerst naar Soná waar je moet overstappen op een andere bus naar het dorpje. De hele busreis vanaf Panama CIty duurt ongeveer 6 à 7 uur inclusief overstap en vanaf El Valle de Antón 5 à 6 uur.
San Blas eilanden
De San Blas eilanden is iets wat je echt gezien moet hebben in Panama, dus ik kan je zeker aanraden dit kleine paradijs toe te voegen aan je reisroute door Panama. Ik verbleef 2 nachten op een van de prachtige eilanden en dat is zeker een aanrader. Elke dag bezoek je een ander eilandje waar je een paar uur verblijft.
Benieuwd naar mijn ervaring, handige tips en een kostenplaatje? Lees dan alles over mijn trip naar de San Blas eilanden.
Je kunt ervoor kiezen om de eilanden te bezoeken op doorreisroute naar Colombia. Diverse gidsen bieden hun tours aan en het wordt vaak aangeraden dit van te voren te boeken.
(Openbaar) Vervoer
Tijdens je reisroute in Panama zal je veel gebruik maken van het openbaar vervoer. De grote wegen zijn in Panama van redelijke kwaliteit. De maximum snelheid op de snelwegen is vaak 120 km/u. Langs de weg staan regelmatig politieagenten die een snelheidscontrole uitvoeren. Het tegenliggend verkeer waarschuwt soms d.m.v. groot-licht voor deze controles.
Het openbaar vervoer is in Panama zeker goed te doen. De bussen voor lange afstanden hebben meestal airco en rijden meerdere keren per dag. Je kaartje koop je in de bus. Veel bussen zijn vaak echter niet in zeer goede staat (zeker als je vergelijkt met de Nederlandse kwaliteit). Maar dit kun je in heel Midden-Amerika verwachten. Ik voelde me wel veilig in de meeste bussen.
Voor de bussen voor de korte afstanden in Panama City heb je een ticket nodig. Deze zijn niet verkrijgbaar op het vliegveld, dus zit je al snel vast aan een taxi. Gebruik hiervoor de Uber Taxi’s, deze zijn een stuk goedkoper!
De gele taxi’s voldoen vaak niet aan de veiligheidseisen. Toch zijn dit de taxi’s die het meeste rondrijden. Check voordat je de taxi instapt gewoon even of alles er nog aan zit. Gordels hoef je sowieso niet te verwachten op de achterbank. De gele taxi’s hebben geen meter, dus is het belangrijk om vooraf een prijs af te spreken. Vergeet hierbij niet af te dingen anders betaal je al snel veel te veel.
Kosten en budget
Voordat ik naar Panama vertrok las ik dat het land behoorlijk goedkoop is. Tijdens mijn reis viel me dit eigenlijk nog best wel tegen. Zeker omdat ik had aangenomen dat het erg goedkoop zou zijn. Restaurants, supermarkten en tours zijn over het algemeen prijzig. Sommige prijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland en soms zijn ze iets hoger of juist iets lager. Dit komt omdat, met name Panama City, beschikt over een zeer goede economie.
Maar wees gerust, als je weet waar je moet zoeken kun je nog best voordelig uitkomen. Lees in mijn andere post alles over de kosten, budget en prijzen in Panama.
Spaans
Als je van plan bent Panama te bezoeken, kan het geen kwaad om je Spaans wat bij te spijkeren. De meeste locals spreken namelijk geen woord Engels. Mijn Spaans is zeker niet goed, maar met een vocabulaire van zo’n 400 woorden en gebruik van handen en voeten kom je toch een eind.
Vaccinaties
Voor Panama heb je een aantal vaccinaties of een malaria-noodpakket nodig afhankelijk van jouw reisroute in Panama. Zo worden de gele koorts, DTP en Hepatitis A vaccinaties aanbevolen. De Gele koorts vaccinatie is echter verplicht als je Panama inreist vanuit een hoogrisicoland voor gele koorts. Kijk voor meer informatie over vaccinaties voor Panama op de website van de GGD.
Beste reistijd Panama
De beste reistijd voor Panama is ongeveer van december t/m april. Dit is het droge seizoen. Ook in het droge seizoen kunnen buien vallen, maar deze zijn vaak kort en krachtig. Het voordeel van een bezoek in het regenseizoen is dat de natuur dan op zijn mooist is. Bocas del Toro in het westen van Panama onderscheidt geen echt regenseizoen. Hier kan altijd een flinke tropische bui vallen.
Mijn ervaring met Panama
Als ik een land bezoek, heb ik al snel de neiging om te vergelijken. Costa Rica was het eerste land wat ik heb bezocht in Midden-Amerika, dus gebruik ik dat land snel als vergelijkingsmateriaal. Zo vond ik de nationale parken in Costa Rica over het algemeen mooier.
Onze gids naar het Soberania national park vertelde ons dat Panama nog niet zo goed is ingesteld op toeristen in vergelijking met Costa Rica. Dit merk je bijvoorbeeld aan de paden in de Panamese nationale parken. Deze zijn vaak niet op en top onderhouden. Meerdere nationale parken zijn niet tot nauwelijks toegankelijk. Daar staat tegenover dat Panama op de eerste plek van het hoogst aantal verschillende dierensoorten staat van heel Midden-Amerika.
In Panama heb ik me op veel plekken veilig gevoeld. Het relatief meest onveilige gevoel had ik ’s avonds in Panama City. In sommige wijken moet je je als toerist vooral ’s avonds niet wagen. Zelfs in de bekende wijk Casco Viejo voelde ik me ’s avonds soms niet helemaal op mijn gemak. Maar ik ben misschien ook wel een beetje een angsthaas?
Lijkt Costa Rica jou ook een leuke bestemming? Lees dan meer over mijn rondreis en backpacken door Costa Rica.